CHP Milletvekili Yaşar Tüzün, bir süredir Bozüyük çevre yolunda faaliyet gösteren TEDES radarlarını meclis gündemine taşıdı. Radarların özel bir şirket tarafından kurulduğunu ve kar elde etme amacıyla yerleştirildiğini belirten Tüzün, sistemi “Vatandaşa tuzak, yandaşa kıyak” sistemi olarak niteledi.

İlgili bakanlıkların TEDES uygulamasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Tüzün, konuşmasında şunları söyledi:

“Bayram öncesinde karayoları için önemli olan bir konuyum gündeme getirmek istedim. 2011 yılında çıkan bir yasa ile trafikte belediyelere kısmi yetki verildi. Buna göre belediyeler kendi kaynaklarını kullanarak elektronik denetim sistemi kurabiliyorlar. Ancak geldiğimiz noktada bu sistem vatandaşa tuzak, yandaşa kıyak sistemine döndü.

Bu sistemden elde edilen paranın yüzde 30’unubelediyeler alıyor, yüzde 17’sini taşeron firmalar alıyor, gerisi de maliyeye kalıyor. Devletin denetim sistemini yapması, hükümetin karayoları yönetmeliğine uygun bir halde güvenliği sağlanması tartışılmaz.

Ancak burada başka bir şey ver ve buraya dikkat çekmek istiyorum. Bu sistemi belediye yapmıyor. Hükümet, devlet, ilgili bakanlıklar yapmıyor. Bunları bir müteahhit firma yapıyor. Belediye imar planları içerisinde çift yollarda uygulama yüzde 20, şehir imar planlarında uygulamalarda yüzde 99.

Bu şirketler belediye ile anlaşıyor. 10 yıullık bir sözleşme yapıyor. Bu 10 yıllık sözleşme karşılığında istasyonalrın beledi 5 Milyon Lira yapıyor. Ama seçim bölgem Bilecik ilinin Bozüyük ilçesinde uygulanan sistemde uygulanan rakamları vermek istiyorum. 10 tane istasyonun aylık geliri 30 Milyon Liraya yakın. Çünkü 10 istasyonda günde 1000 tane araca ceza kesiliyor. Hatta müteahhit firma, ‘Çok ceza geliyor, ciro çok şişiyor. Bizim 10 yıllık sözleşme karşılığı yaptığımız masraf 5 Milyon Lirayı biz bir ayda karşılıyoruz. 24 saat bu sistemi çalıştırmayalım’ diyerek bazı saatlerde bu sistemi kapatıyor.

Vatandaşımızın karayollarında uygun bir şekilde araç kullanmasını istiyoruz. Ama bu sistem kaza yapma ihtimali yüksek olan yerlere kurulmuyor. Tam aksine kaza yapma ihtimali az olan sadece hızdan yakalansın ve ceza ödesin diye kurulan bir sistem.

İçişleri bakanımız burada, bu sistemle ile ilgili bir önlem alınması gerekir. Önümüzde Bayram kutlaması var, üniversiteler, okullar taile girdi. Vatandaşımız bayramn nedeniyle yurdumuzun çeşitli bölgelerine seyahat edecekler. Ama maalesef bu tuzak sistemi ile de karşı karşıya kalacaklar.

Çzellikle TEDES’i ilgili bakanlıkların tekrar gözden geçirmesini, vatandaşa tuzak yandaşa kıyak sisteminin kaldırılmasını, eğer böyle bir sistem kurulacaksa ilgili bakanlıklar tarafından kurulmasını, toplam maliyeti 5 Milyon Lira olup sadece müteahhit ayda 5 Milyon Lira kazanıyorsa bunun adı vatandaşa tuzak yandaşa kıyak sistemidir.”
Editör: TE Bilişim