Korkmaz Kesik

İnhisar-Yenipazar yolu iki dönemdir İl Genel Meclisi gündeminde ancak hala yol ile ilgili bir karar alınmış değil. Yolun Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlanması gündeme gelirken uzun süredir tartışılan yol için vatandaş acil bir çözüm istiyor. 

İl Genel Meclisi Ağustos ayı 4. Birleşim toplantısı gerçekleştirildi. Mecliste 4 gündem maddesi görüşüldü.  Gündem maddelerinin karar bağlanmasının ardından İl Genel Meclis Üyeleri Osman Varolu, Necati Keser, Oğuz Sertler, Turgay Yılmaz, Yenipazar ilçesini İnhisar ilçesine bağlayan yolun 2015 yatırım programına alınması konusunun mecliste görüşülmesi için yazılı önerge verdi. Yazılı önerge gündeme alınmadan önce meclis üyeleri arasında bir süre tartışmaya neden oldu.

Yıldırım: "Bakan ile görüştük"

İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, İnhisar-Yenipazar yolu ile ilgili bakanlıkta ve müsteşarlıkta görüşmeler yaptıklarını belirtti. Yolun, Karayolları Genel Müdürlüğü çalışmaları kapsamına alınması için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Yıldırım,"Ulaştırma bakanlığımıza bu konu ile ilgili ziyaret gerçekleştirdik. İnhisar-Yenipazar yolu ile ilgili bakanlıkta ve müsteşarlıkta görüşmeler yaptık. Bu yolun karayollarına alınması için çalışmalarımız var. Bu yolun ciddi bir maliyeti var. İl Özel İdaresi'nin bir kaç yıllık bütçesini  aşacak şekilde bir maliyeti var. Bu yol karayolları ağına alınırsa bizim için daha iyi olur. Bu yol karayolları ağına katabilirsek İl Özel İdaresi bütçesinden para harcamamıza gerek kalmayacak" dedi.

Uyanık: "Yol her sene gündemde"

İl Genel Meclis Üyesi Zeki Uyanık, İnhisar-Yenipazar yolu bir önceki dönem İl Genel Meclisi'nde de gündeme geldiğini belirterek yolun 5 senedir çözüme kavuşmadığını ifade etti. Uyanık, "İnhisar-Yenipazar yolu bir önceki dönem meclis gündemine de gelmişti. Bu yol 4-5 senedir gündemde olan bir olay. Karayollarının ağına alınması için süreli görüştük. Bunu her sene teklif ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Varolu: "Acil çözüm lazım"

İl Genel Meclis Üyesi Osman Varolu, bölge halkının yol yüzünden mağduriyet yaşadığını söyledi. Yol için acil bir çözüm önerisinin bulunmasını gerekliliğine vurgu yapan Varolu, "Bu bölgenin halkı mağdur durumda bulunuyor. Karayolları alacak olsa bile bu yola şimdi bir çözüm bulmamız lazım. Geçici de olsa yolun çok kötü olduğu alanlar var. Oralara sati kaplama yapılabilir.  Burada asıl sorun İnhisar içerisinde kalan 7 kilometrelik bölümde yer alıyor. İnhisar buraya yatırım yapmıyor" dedi.  

Torun: " İl Özel İdaresi’nin kaynağı var mı?”

İl Genel Meclis Üyesi Ertuğrul Torun, ilçeler için belirli bir bütçe ayrıldığını ifade ederek, “Bu yolu Devlet Planlama Teşkilatı'ndan KÖYDES programı kapsamında her ilçeye belirli oranda paralar gelmektedir. Bu paraların planını il genel meclis üyeleri yapmaktadır. Şu anda teklif edilen yol ile ilgili KÖYDES programında paraları var mı? Yoksa İl Özel İdaresi vasıtası ile mi yapılacak? İl Özel İdaresi’nin sıcak asfalt olarak bir kaynağı var mı? İl Özel İdaresinin şu an yollarla ilgili stabilize kaynağı var. Bizim ilçelerin yollarının asfaltları ile ilgili yapmış olduğumuz ödemeler KÖYDES programından ve paylarından yaptığımız yollardır” ifadelerini kullandı.

Çelik: “Yol uzun süredir gündemde”

İl Genel Meclis Üyesi Hasan Hüseyin Çelik, yolun uzun süredir İl Özel İdaresi’nin gündeminde olduğunu belirtti. İl Özel İdaresi’nin bütçesinin yol çalışmasına yetmeyeceğini söyleyen Çelik, “Bu konuştuğumuz yol uzun süredir İl Özel İdaremizin gündeminde bulunuyor. Bu yolun sıcak asfalt olarak maliyetini düşünürsek İl Özel İdaresi'nin bütçesinin tamamını oraya harcasak yine yetmiyor. Bu durumda İl Özel İdaresi için büyük gelen rakamlar büyük devlet kurumları için çok büyük bir şey değil.” dedi.  

Yılmaz: “İlçeyi temsil edenler de konuşsun”

İl Genel Meclis Üyesi Turgay Yılmaz, İnhisar ilçesini temsil eden Necati Keser ve Ahmet Bulur’u konu hakkında bilgilendirme yapmadıkları için eleştirdi. Yılmaz, “Hükümeti kuran partinin il genel meclisi üyesinden ses çıkmıyor. Neden? Bir, iki kelime de Necati ve Ahmet Bey de bir şeyler söylesinler. Sizler konuşmayınca başkan devreye giriyor. O ilçeyi temsil eden arkadaş da konuşsun biz de o bilgilere göre bir şeyler söyleyelim” dedi.

Bulur: “Başkanın sözünün arkasından gidelim”

İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Bulur, Yılmaz’ın eleştirisi üzerine söz alarak konu hakkında görüşlerini belirtti. Yenipazar ile İnhisar arasındaki yolun Karayolları Genel Müdürlüğü çalışma ağına eklenmesi görüşünde olduğunu belirten Bulur, şu şekilde konuştu:

“Yenipazar ile İnhisar arasındaki yol, yılardır İl Özel İdarenin gündeminden düşmeyen bir yol. Bu yola her sene İl Özel İdare ve hizmet birlikleri para yatırıyor ve yol yine bozuluyor. Burada başkanımız güzel bir konuya değindi. Burada yapılacak tek konu yolun Karayolları ağına alınmasıdır. Başkanın dediklerini destekliyorum ve yolun Karayolları ağına alınması gerektiğini söylüyorum.

Bu yolda İnhisar Hizmet Birliği'nin her sene gelen asfalt parasının bir bölümü bu yola gidiyor. Yenipazar'da da durum aynı. Sonuç olarak yol yine bozuluyor. Demek ki il özel idare buraya layık bir şey yapamıyor. Başkanın sözünün arkasından gidelim. Başkanda karayollarıyla irtibatını kesmesin ve bu yolu karayolları ağına aldırsın.” dedi.

Önerge bugün görüşülecek

Bulur’un konuşmasının ardından İl Genel Meclis Üyeleri Osman Varolu, Necati Keser, Oğuz Sertler, Turgay Yılmaz tarafından Yenipazar ilçesini İnhisar ilçesine bağlayan yolun 2015 yatırım programına alınması konusu ile ilgili meclise verilen yazılı önerge, meclis gündeminde görüşülmek üzere oy birliği ile kabul edildi. Konunun görüşülmesinden sonra yol için bir çözüm çıkıp çıkmayacağı ise merak konusu.

Editör: TE Bilişim