Tarım İl Müdürlüğü’nün tamamen organik olarak ürettiği çileklerin hasadı Ulupınar Köyü’nde yapılırken Vali Bilal Şentürk üretimi yapılan çileğin tadına bakarken,hayran kaldığını aktardı.

Vali Bilal Şentürk ve beraberindekiler Ulupınar Köyü’nde yaptığı doğa yürüyüşü sonrasında üretici Yalçın Nar’ın çilek tarlasına giderek organik çileklerin tadına baktı.

“Bilecik’te her ürün yetişiyor ama üretilen ürünün bir pazar olacak kadar miktar olarak belirtilmesi gerekir”

Çilek hasadına yardım eden Vali Şentürk, bu yıl bahar mevsiminde Tarım İl Müdürlüğü’nün çok ciddi çalışmaları olduğunu belirtti. Vali Şentürk, “Tarım İl  Müdürlüğü’nden  bu anlamda Ulupınar Köyü’ne  örnek bir bahçe tesis edelim demişlerdi. Bu bahçede Haziran ayından başlayan bugüne kadar devam eden ve aromasını muhtemelen pek çoğunuzun başka bir yerde tatmadığı doğal bir çilek ürünümüz var, bunu da buradan çıkararak  yaygınlaştırmak istiyoruz. 

Bilecik’te her ürün yetişiyor ama üretilen ürünün bir pazar olacak kadar miktar olarak belirtilmesi gerekir. İkincisi kalitesiyle beraber tescil edilir. Müşterinin geleceği ölçekte bir ürün olması lazım. İnşallah bu çalışmalarda adım adım Bilecik için gerçekleşiyor. Güneşi bile bir noktaya odaklarsak ateşi yakarız. O yönüyle Bilecik bütün enerjisini böyle çok anlamlı konulara yoğunlaştırarak geleceğini belirleyecek. Burada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu bir gönül işi aynı zamanda, işini severek yapma işi.  Bu sorumluluğu algılamış olan herkes Bilecik’te bunu yapabilir” şeklinde açıklamada bulundu.

“2 dönüm başladığımız bu alanı 6 dönüme çıkardık”

Daha önce Tarım İl Müdürlüğüne giderek İl Müdürü Necmettin Yoldaş’ı ziyaret eden ve ondan fikir aldığını belirten üretici Yalçın Nar ise şöyle konuştu: 

“İl Müdürümüzden Çilek yetiştiriciliği konusunda teklif aldık. Kendileri gerek maddi, gerekse teknik konularda hep yanımızda oldu. 2 dönüm başladığımız bu alanı 6 dönüme çıkardık ve bundan oldukça memnunuz. Bana İl Müdürümüz sen bu çileği üreteceksin ve büyük marketlerin raflarında yer alacaksın dedi ve dediği oldu bizlere verdiği desteklerinden dolayı kendilerine çok teşekkür ederim.”

Ulupınar Köyü’nde Tarım İl Müdürlüğü’nce desteklenen Yalçın Nar ve ailesinin yetiştiriciliğini yaptıkları Çilek tarlalarını ziyaret etmek amacıyla köyde bulunduklarını belirten Tarım ve İl Müdürü Necmettin Yoldaş, “bu köyde Çilek yetiştiriciliğini geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı planlıyoruz” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Köylerimizde hep birlikte üretim modeli ile başaramayacağımız hiçbir şeyin bulunmadığını belirtmek isterim, ayrıca Üretken Köy Projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz. Hedefimiz Sanayici ile Çiftçilerimizi buluşturup her köye bir proje yani 248 köye 248 proje olarak, her köyümüzü bir sanayicimize emanet etmek.”

“Her bir köyümüzde farklı bir ürünü öne çıkarmak istiyoruz”

       Müdür Yoldaş, “Yedi veren” denen “albion” cinsi çilek çeşidinin özellikle 800 rakımın üzerinde bulunan bölgede daha yüksek verim ve daha kaliteli ürün elde edildiğini söylerken, “burada ilk  başta bir tane çiftçimizin ARGE çalışması içerisinde bulunan tarlasına 2 buçuk dekar bir alanda yaklaşık olarak 3 bin adet fide diktik. 1 dekardan 600 ve 700 kilogram ürün alması gerekirken 1 tonun üzerinde bir verim aldık.  Bu da olağanüstü bir şey ve perakende de satışını gerçekleştirdiği için çok güzel sonuç elde ettik.  Hedefimiz bütün köyü çilek köy yapmak. Her bir köyümüzde farklı bir ürünü öne çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.

Ulupınar çileğinden tadan Vali Şentürk,  çileğin çok lezzetli olduğunu belirterek, bol kazançlı olması temennisiyle çilek tarlasından ayrıldı.

Editör: TE Bilişim