Bilecik’in 15-29 yaş aralığındaki genç nüfus aralığındaki kişiler arasında yapılan“Çalışmayan Eğitim ve Öğrenimde Olmayan Gençlik (NEET) Araştırması” sonuçları değerlendirildi. Vali Şentürk, “Öncelikle gerçekten çalışmak isteyenleri, ihtiyaçtan iş arayanları bulmak lazım. Çünkü iş beğenmemek gibi bir durum da söz konusu.” İfadelerine yer verdi.

Bursa Eskişehir ve Bilecik illerinde 15-29 yaş aralığındaki genç nüfustan ‘ne işte, ne eğitimde, ne de öğretimde olan’ (NEET) kapsamına girenlerin bölgesel gelişmedeki potansiyellerini, sosyal hayatta yaşadıkları problemleri ve istihdam piyasasına girişlerinde yaşanan sıkıntıların tespit edilerek bu sorunlara göre müdahale alanlarının belirlenmesi amacıyla BEBKA tarafından yapılan “Çalışmayan Eğitim ve Öğrenimde Olmayan Gençlik (NEET) Araştırması”nın Bilecik İli sonuçları düzenlenen toplantıda değerlendirildi.

Bilecik Valisi Bilal Şentürk’ün başkanlığında gerçekleştirilen ve Bilecik İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yılmaz, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Keskin ve BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim’in yanı sıra İl İstihdam Kurulu Üyeleri ve ilgili kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıda, araştırmayı yapan firma yetkilileri tarafından elde edilen sonuçlar paylaşıldı.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, “Ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasının ön önemli unsuru insan kaynağımızı ihtiyaç olan alanlara yönelik planlamaktır. Başta kamu olmak üzere özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarımızın insan gücü ihtiyacımızı iyi tespit etmesi ve gelecek nesillerin refahını arttırması için çalışmalar yapması gerekmektedir. Bu çalışmalar yapılırken gençlerimizin, kadınlarımızın ve engellilerimizin iş hayatına katılması için hep beraber mücadele etmeliyiz. Genç işsizlik dünyada ve ülkemizde önemli sorunlarından biridir. Gençlerimize değişen dünya düzeninde yeni iş imkanları bulmalı, onları geleceğin mesleklerini seçmeleri için yönlendirmeliyiz. Bu sayede ülkemizin 2023 eğitim vizyonuna uygun strateji ve politikalar izleyebiliriz. Özel sektörün, kamunun ya da STK’ların insan kaynağı ihtiyacı ile gençlerimizin niteliklerinin örtüşmesi için gayret göstermeliyiz. Bir yandan personel bulamıyorum diyen firmalar varken bir yanda da iş bulamıyorum diyen gençlerimiz olmamalı. Bu hepimizin sorumluluğunda olan bir konu. Çalışmayan, eğitim ve öğrenimde olmayan gençlerimizin sosyal yaşamlarında sıkıntı yaşama riskleri olduğunu görüyoruz. İş hayatına girmekten vazgeçmiş bireyler, sosyal dışlanma hissine kapılabilir. Sosyal değerlerimizin, kültürümüzün ve aile yaşantılarımızın sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gençlerimizi hayatın içine dahil etmeliyiz” dedi.

Sunumların ve sonuçların paylaşılmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Bilecik Valisi Bilal Şentürk de, “Öncelikle gerçekten çalışmak isteyenleri, ihtiyaçtan iş arayanları bulmak lazım. Çünkü iş beğenmemek gibi bir durum da söz konusu. Ayrıca girişimciliği özendirip gençlerimizin kendilerine iş kurmalarını da yaygınlaştırmalıyız. Eğitim çok önemli, belirli bir işte çalışma gerekliliğini çocuklarımıza erken yaşta öğretmeliyiz” şeklinde konuştu.

Karşılıklı görüş alışverişinin de yapıldığı toplantıda, genç istihdamın artırılması ele alındı.

Editör: TE Bilişim