Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 11. Kalkınma Kurulu Toplantısı yapıldı. Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen toplantıda Otoyol Etki Analizi Raporu Sunumu ve Endüstriyel Simbiyoz Programı sunumu gerçekleştirildi.

Programa; V. Vali Ahmet Hamdi Nayir, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni, Belediye Başkanı Selim Yağcı,  Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi Uzun, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım, BEBKA Bursa ve Eskişehir Bölge Müdürleri ve İl Müdürleri katıldı.


Toplantı da il olarak BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci söz aldı. Değirmenci katılımcılarla İstanbul-Bursa-İzmir otoyolunun ekonomik etki analizinin sonuçları ve Endüstriyel Simbiyoz hakkında bilgiler verdi. Değirmenci sunumunda şu bilgileri paylaştı: “Daha önceki toplantılarda da sık sık dile getirdiğimiz gibi kalkınma kurulu ajansımızın karar alanı yönetim kurulu ve icra alanı genel sekreterliğine yön veren ve çok değer verdiğimiz bir danışma kuruluz. Biz de kalkınma kurullarını en etkin şekilde ve en verimli şekilde faaliyetlerimize yön vermesini sağlamak amacıyla bu toplantıları çok önemsiyoruz. Ben öncelikle yüksek katılımdan ve değerli vaktinizi ayırıp geldiğinizden dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum.


DEĞİRMENCİ: “PAKET TURLARI SEYAHAT ACENTELERİNİN DİKKATİNE SUNDUK”

Bugün gündemimizde önemli iki tane konu var. Ağırlıklı olarak bu konulara gündemi ayırdık. Bir tanesi ajansımızın önemli bir çalışması olan İstanbul-Bursa-İzmir otoyolunun ekonomik etki analizinin sonuçlarını sizlerle paylaşacağız. Bu çalışma son haline geldi. Dolayısıyla özellikle bölgemize bu otoyolun neler getireceği ile ilgili çalışmayı, bu analizi sizlere bilgilendirme amaçlı sunacağız. Onun dışında önceki toplantılarda da kısa kısa bilgilendirmeler yaptığımız Endüstriyel Simbiyoz toplantımızı birazcık daha detaylı ele alacağız. Endüstriyel Simbiyozun ne olduğu ile ilgili biraz daha bilgi vermeye çalışacağız ve programın şu anda geldiği noktayla ilgili bilgi aktaracağız. Bir de biz kalkınma kurulu toplantılarımızı çok önemsiyoruz ve bu kadar değerli kişileri bir araya getirdiğimizde hem toplantının yapıldığı şehri hem de o şehirde BEBKA'nın desteklerinin görülmesi açısından bir fırsat olarak görüyoruz. Bugün de programımız bittikten sonra öğle yemeğinin ardından hem projelerin görülmesi hem de Bilecik dışından gelen üyelere Bilecik'in daha yakından tanıtılması amacıyla bir turumuz olacak.


Sadece son dönemde yaptığımız birkaç faaliyetten çok kısaca bahsetmek istiyorum; Öncelikli olarak Bilecik'te geçtiğimiz hafta sonunda 6-7 Aralık'ta bölgedeki sinerjiyi de arttırmak adına Bursa'dan TURSAB üyesi 30 tane seyahat acentesi bir info turu kapsamında Bilecik’e getirdik. Ben burada organizasyonda katkısı olan TURSAB Güney Marmara yönetim kurulu başkanımız, aynı zamanda kalkınma kurulu üyemiz Mehmet Akkuş’a çok teşekkür ediyorum. Burada daha önce Bilecik Belediyemizin yürüttüğü BEBKA projeleriyle geliştirilmiş olan paket turları seyahat acentelerinin dikkatine sunduk. Çok verimli 2 gün geçti, umuyoruz ki bunlar yakın zamanda tur olarak bize geri dönecek. Önümüzdeki dönemde turizm yazarları, fotoğraf sanatçıları ve gene seyahat acentelerine bu tür bilgilendirme turları düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu, önceki projelerinde sürdürülebilirliği ve devamlılığı açısından önem arz ediyor.

Onun dışında Bursa’da geçtiğimiz ay içerisinde Meteks dediğimiz Ortadoğu turizm buluşmasını gerçekleştirdik. Ortadoğu’dan yaklaşık 160 seyahat acentesi Bursa’ya gelerek Bursa’daki turizm tedarikçileriyle, oteller, seyahat acenteleri ve diğer kuruluşlarla bir araya geldiler. Orada da çok önemli bir iş ortamı oluştu ve onun da özellikle Ortadoğu turizmi açısından bölgemize katkı sağlayacağına inanıyoruz.


“TİCARET ANLAMINDA DA BAŞARILI VE GÜZEL SONUÇLAR BEKLİYORUZ”

Çok önemsediğimiz bir diğer etkinliğimiz uluslar arası MÜSİAD fuarına katılım ve o fuar kapsamında yaklaşık 80 tane iş adamının Bursa’ya gelip görüşmeler yapmasıydı. Geçtiğimiz ay onu da başarıyla tamamladık. Hem İstanbul’daki standımız hem de Bursa’ya gelen 80 tane iş adamının yaptığı görüşmeler güzel geçti, oradan da özel yatırım ve ticaret anlamında da başarılı ve güzel sonuçlar bekliyoruz. Geçtiğimiz hafta başlattığımız bu tasarım, markalaşma ve yaratıcı endüstriler alanında şu an detaylı bir faaliyet hazırlıyoruz. Bunun ilk ayağı olarak çizgi film ve animasyon sektöründe ilgiyi Eskişehir’e toplamak amacıyla düzenlemiş olduğumuz 1.Anadolu Çizgi Film ve Animasyon Yarışması’nı ilan ettik. Mayıs ayında bunun sonuçlarıyla beraber ödül töreni kapsamında orada da 2 günlük hem bir tube etkinliği hem de bir konferansla o yarışmayı sonlandıracağız. Onun dışında Bilecik için mermeri ele alan detaylı bir çalışma yapıyoruz. İşin hem sanatsal hem sektörel hem de bilimsel yönünü içeren bir dizi etkinlikler düşünüyoruz. Onun dışında yaratıcı sektörlerde yani tasarım, çizgi film, moda, mobilya tasarımı gibi veya endüstriyel tasarım gibi alanlarda girişimci adaylarına yönelik olarak British Council ile ortak düzenlediğimiz girişimcilik eğitimlerinin birinci ayağı eğiticilerin eğitimiydi. Bu eğitim geçtiğimiz hafta tamamlandı ve önümüzdeki hafta da girişimci adaylarına yönelik eğitimimizi tamamlayacağız.


“BURSA VE ESKİŞEHİR PROJELERİNDE SON AŞAMAYA GELDİK”

Şu anda yılsonundayız. Yılsonuyla ilgili işlemlerimiz devam ediyor. Çalışma programının onayı, yeni teklif çağrısının onayı gibi çalışmalar devam ediyor. Yeni teklif çağrımızla ilgili şu anda onay aşamasındayız, orada da sağlık turizmi ve kırsal kalkınma odaklı çağrılarımız şu anda onay aşamasında. Bu pay aktarımıyla ilgili teknik kısım halledilince onu da yılsonunda ya da yılın ilk ayında ilan etmeyi düşünüyoruz. Onun dışında yürüttüğümüz güdümlü projelerde, Bursa ve Eskişehir projelerinde son aşamaya geldik. Bilecik’te de güdümlü proje yürütme çalışmalarımız devam ediyor.

Bugün önemli bir gündem maddemiz de aslında ajansın kurumsal ismiyle ilgili olacak. Ajans kurulduğundan beri ajansın adının ne olması gerektiği veya mevcut ismi sürekli tartışılan bir husus. Biz de şu anda bu konuyla ilgili çalışma yürütüyoruz. Kalkınma kurulumuzun da bu konudaki görüşlerini almak istiyoruz, bu yüzden sizlere anket formları dağıtıldı. O formları doldurup daha sonrasında ilgili arkadaşlara teslim edebilirseniz kalkınma kurulumuzu da bu anlamdaki bu çalışmalara dâhil etmiş olacağız. İsim konusu daha önceki kalkınma kurullarında da gündem olmuştu. Bazı üyelerimiz değiştirilmesiyle ilgili öneriler sunmuştu. Bu yönetim kurulumuzun da gündeminde, o yüzden bugünkü toplantıda bir nevi ajansın adıyla ilgili de sizin çok değerli görüşlerinizi almış olacağız. Ben çalışmalarımızda destek olan başta yönetim kurulumuz olmak üzere sizlere ve diğer tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum”


NAYİR: “EN GENİŞ YELPAZEYİ KALKINMA KURULLARI OLUŞTURUYOR”

BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci’nin ardından V. Vali Ahmet Hamdi Nayir, bir konuşma gerçekleştirdi. Nayir, ajansların bölgede önemli bir fonksiyon üstlendiğini belirterek, “Ajanslarımız kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle işbirliğini sağlayarak bölgesel kalkınmada önemli bir fonksiyon ifa etmeye çalışmaktadır. Bu yapılanma içerisinde de en geniş yelpazeyi kalkınma kurulları oluşturuyor. Burada sizlerin oluşturmuş olduğu bu kurul sayesinde yönetim kurulumuz, bu geniş yelpazenin tavsiyelerini ve yönlendirmelerini almaya çalışmaktadır. Kalkınma kurulu başkanımız da yönetim kurulu toplantılarına istikrarlı devamıyla sürekli gündemde olan konular konusunda yönetim kuruluna kalkınma kurulunda alınan kararlar ve bu kurulun önerilerini taşımaya çalışmaktadır.  Bölge olarak ülkenin gelişmiş bölgesiyiz. Ülkenin toplam gelişmişliği içerisinde kendi bölgemizin gelişmişliğini sağlayarak bölge gelişmişliği ile ülkenin kalkınması için olacak görevlerin en iyisini yapmaya çalışmaktayız. Ben bu toplantının da hem ilimize hem de diğer iki ilimiz olan Bursa ve Eskişehir’e hayırlı olmasını diliyor, teşriflerinizden dolayı tekrar teşekkür diyor, saygılar sunuyorum.” dedi.

ÇEPNİ: “TOPLAMDA 200 BAŞVURU ALINMIŞ”

Nayir’in ardından BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni, BEBKA faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Çepni şunları aktardı: “Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansımız bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına ivme kazandıracak, sanayi turizm, kümelenme, rekabetçiliğin arttırılması, çevre, enerji verimliliği girişimcilik gibi öncelikli alanlarda faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu alanlarda analizler ve araştırmalar yapma, stratejiler geliştirme ve kurumları yönlendirme gibi konularda çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca yatırım destek ofislerimizle de bölgemize yapılacak olan yatırımların doğru yönlendirilmesine ve doğru yatırımların bölgemizle buluşmasına katkı sağlamaktadır. 2014 yılı mali destek programlarımızla, 50 milyon TL bütçe ile, 5 farklı başlıkta teklif çağrıları açmıştık. Toplamda 200 başvuru alınmış, bunların 71 tanesi de destek almaya hak kazanmıştır. Bu projelerin BEBKA’nın da desteğiyle başarılı bir şekilde amacına ulaşmasını ve bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlamasını temenni ederek sözlerime başlamak istiyorum.

Değerli katılımcılar; bildiğiniz gibi Kalkınma Kurulu bölgemizin gelişmesini ve ihtiyaçların katılımcı bir yöntemle tespit edilmesi amacıyla kurulmuştur. Bölgedeki kurum ve kuruluşlar, üniversitelerimiz, yerel yönetimler ve özel sektör arasındaki işbirliğini geliştirmek ve Ajansı yönlendirmek kalkınma Kurulumuzun başlıca görevleri arasındadır. Sayın Valim, Kalkınma Kurulu’nun bölgemizdeki etkinliğini arttırmak ve kurul üyelerinin Ajans faaliyetlerine daha fazla katılımını sağlamak amacıyla 10’uncu Kalkınma Kurulu öncesinde il düzeyinde toplantılar düzenlemiştik. Ardından 4 Eylül tarihinde Eskişehir’de düzenlediğimiz 10’uncu kalkınma kurulumuzu yoğun bir ilgiyle tamamladık. Buradan kurul üyelerine tekrar teşekkür etmek istiyorum. Sizlerden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda Ajans çalışmaları hakkında bu toplantımızda da sizleri detaylı bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Buna istinaden başta Bursa olmak üzere bölgemizin büyümesi için oldukça önem taşıyan İstanbul-Bursa-İzmir otoyolunun ekonomik etki analizi çalışmasının sonuçları, endüstriyel kaynaklı çevresel ve sosyal problemlerin önüne geçmekle kalmayıp, aynı zamanda ekonomik getiri de sağlayacak olan endüstriyel simbiyoz çalışmalarını inceleyip değerlendirmek üzere bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Sözlerime son verirken, hepinize katılımınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”


Gerçekleşen toplantı sonrasında BEBKA destekli proje ziyaretleri ve şehir turu gerçekleştirildi. Tur çerçevesinde; İl Özel İdaresi- Pelitözü Gölpark Projeleri, Şeyh Edebali Üniversitesi-Laboratuvar Projesi- Polimer ve Metaloksit Matriksli Kompozit Seramik Membranların Hazırlanması, Karakterizasyonu ve Atık Su Arıtma Teknolojisinde Uygulanabilirliklerinin İncelenmesi, Bilecik Belediyesi- Osmanlı Kültür ve El Sanatları Merkezi, Şeyh Edebali Üniversitesi- Sürdürülebilir Doğaltaş Teknolojileri Geliştirme Merkezi, Şeyh Edebali Türbesi ziyaret edildi.

Korkmaz Kesik

Editör: TE Bilişim