Cafer Elmas

Geçtiğimiz Şubat ayında yayımlanan Valiler Kararnamesiyle merkeze alınan Bilecik eski Valisi Halil İbrahim Akpınar, Danıştay’a açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verilmesinin ardından bugün yeniden Bilecik'e geldi. Akpınar, vilayet önünde vali yardımcıları ve müdürler tarafından karşılanırken, karşılama anında basın kuruluşlarından sadece Yarın Gazetesi vardı.

Sessiz sedasız Valilik makam aracı ile ilimize gelen Akpınar, kendisini karşılayan mesai arkadaşlarına ‘Çayınızı içmeye geldim diyerek makamına geçti ve basın mensuplarını kabul etti.


Burada yaptığı açıklamada,“Yargı kararıyla Valilik yapılmayacağının bilincindeyim” diyen Akpınar, dava açmasının tek sebebinin haklı olduğunu ispatlamak ve tarihe not düşmek olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz Cuma günü alınan bir kararla, asaleten Bilecik Valisi olarak Ankara'da İçişileri Bakanlığı bünyesinde Yatırım İzleme Değerlendirme Kurulları Çalışmaları üzerine bir komisyona Başkanlık edeceğini belirten Vali Akpınar, yarın ilimizden ayrılacak.

Vali Akpınar, ilimizden ayrılmasının ardından, mevcut Vali Ahmet Hamdi Nayir’in vekaleten Bilecik Valiliği görevini sürdüreceğini söyledi.

Akpınar, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Şubat ayında çıkan kararname ile merkez valisi olarak görevlendirilmiştim. Daha sonra malum olduğu üzere anayasada idarenin her türlü eylem ve işlem yargı denetimine açıktır. Bunun da istisnaları var. Valilik atamaları da bu istisnalar içerisinde değil. Ben de bu yasal hakkımı kullanarak Danıştay’a dava açmıştım. Maksadım uygun olarak değerlendirilmeyen bu karara hukuki yönden değerlendirilmesiydi. Malum olduğu üzere o zamanlarda yasada yapılan değişiklikle idari mahkemelerin yargının verdiği kararla iki yıl içerisinde uygulanabileceğine dair değişiklik getirilmişti. Dolayısıyla ben dava açarken böyle bir ortam olması hasebi ile sadece haklı olduğumu belirtip bunu tarihe not düşmek amacıyla böyle bir dava açtım. Yoksa başlangıçtan beri Bilecik Valiliğine tekrar galipte burada valilik yapmak gibi bir amacım yoktu.



Yargı da yaptığı değerlendirme sonucu bir ara karar niteliğinde yürütmeyi durdurma kararı verdi. İçişleri Bakanlığımız da yargı kararını uygulayarak beni tekrar Bilecik’e gönderdi ama benim de irademle ben geri Bilecik’ten ayrılacağım. Kadrom Bilecik’te olacak ama Ankara’da bir komisyon başkanlığında 3 ay süreyle görevlendirilmiş oldum. Ben yargı kararı ile valilik yapılamayacağını bilincinde olan bir insanım. Sadece haklılığımı tescil ettirmek amacıyla böyle bir yola girmiştim. Bunda da amacıma eriştiğimi düşünüyorum. Bugün arkadaşların çayını içtim yarın da nasip olursa tekrar ayrılacağım. Bileciklilere de sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”


Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Halil İbrahim Akpınar, “Ben burada 4 yıl görev yaptım. Gerçekten burada çalışmaktan gurur, onur duydum. Bilecik’i de çok sevdim. Bilecik hep bende güzel hatıra olarak kalmaya devam edecek” dedi.

Bakanlıktan gelen yazı ile eski Vali Halil İbrahim Akpınar’ın yarın ilimizden ayrılarak Ankara’daki Komisyon Başkanlığı görevine başlayacağı, yine Bakanlık yazısı ile mevcut Vali Ahmet Hamdi Nayir’in Cuma günü Bilecik Valiliği görevine devam edeceği öğrenildi.

Bu gelişmeler ile Bilecik tarihinde bir ilk yaşanırken, Bilecik’in 2 Valisi oldu.

Editör: TE Bilişim