Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Yarın Gazetesi ile bir araya gelirken, üniversitenin 2020-2021 yılı çalışmaları hakkında geniş çerçeveli bir sunum gerçekleştirdi.

Özellikle Tıp Fakültesi önemine vurgu yapan Rektör Beydemir, bu noktada büyük bir başarıya imza attıklarını söylerken, Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir’in de katkılarına değinmeden geçmedi.

Diğer yandan Koronavirüs salgınına dikkat çeken Rektör Beydemir, uzun bir süre boyunca üniversite olarak eğitime uzaktan devam etmek zorunda kalacaklarının da altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tensipleri ile 4 Mart 2020 tarihinde göreve geldiğini söyleyen Rektör Beydemir, pandemi dolayısıyla öğrencilerden uzak kaldıklarını belirtti.

Covid-19 sebebiyle uzaktan eğitime geçtiklerini belirten Rektör Şükrü Beydemir, “18 Mart 2020 tarihinde bir karar daha açıklayan YÖK, üniversitelerden 23 Mart 2020 tarihi itibarıyla uzaktan eğitime geçmelerini istedi. Bu kısa sürede son derece gayretli çalışmalar yürüten Üniversitemiz, 23 Mart 2020 tarihinde uzaktan eğitime geçen ilk üniversitelerden biri oldu.

Üniversitemizde 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde toplam ders sayısı 3.915 iken, uzaktan eğitim kapsamında açılan ders sayısı toplam 3.016 olmuştur. Bahar Dönemindeki derslerin %77’si uzaktan öğretim olarak verdi. 9 fakültemizde eğitim verilen bölüm sayısı 34’e yükseldi” dedi.

“Öğrenci sayısında yüzde 6’lık artış sağlandı”

2020-2021 Eğitim Öğretim yılında Üniversitede 6.601 ön lisans, 9.619 lisans, 963 yüksek lisans ve 113 doktora öğrencisi olmak üzere 17.296 öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran Beydemir, bu rakamın bir önceki yıla göre %6’lık artış gösterdiğini söyledi.

Üniversitede 2010-2020 yılları arasında 10 yıllık süreçte toplam 622 yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğünü, 2020-2021 döneminde ise bu rakamın 521’e çıktığını aktaran Beydemir, şöyle konuştu:

“Üniversitemize geçtiğimiz yıl itibarı ile 26 ülkeden yabancı öğrenci yerleşmişken, 2020-2021 eğitim yılı için bu sayı 32’ye yükselmiştir.

Bu artışa bağlı olarak Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) 2019-2020 döneminde eğitim gören toplam yabancı öğrenci sayısı 86 iken, bu sayı 2020-2021 eğitim döneminde 145 olmuştur, TÖMER kayıtları da halen devam etmektedir.

Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde 8 Turuncu Bayrak ödülü

Engelsiz Üniversite yaratma noktasında birçok adım atıldığını belirten Rektör Şükrü Beydemir, “Üniversitemiz YÖK tarafından açıklanan Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde 8 Turuncu Bayrak ödülü kazanmış ve bu başarısı ile 116 üniversite arasında 2. olmuştur” dedi.

Kampüsü güzelleştirme çalışmaları devam ediyor

Rektör Şükrü Beydemir, kampüsün güzelleştirilmesi noktasında da çalışmaların devam ettiğini söylerken H Bloktaki çalışmalara ilişkinde bilgiler sundu.

Rektör Beydemir, “Üniversitemiz Gülümbe Kampüsü’nün daha yaşanabilir bir haline gelmesi için kurulan ‘Kampüs Güzelleştirme Komisyonumuz’ belirlenen eksiklerin giderilmesi konusunda çalışmalarına başlamış, personel ve öğrencilerimizin görüşleri de dikkate alınarak çeşitli çalışmalara imza atılmıştır.

Komisyonumuzun tespit ve talepleri doğrultusunda yerleşkemizdeki peyzaj alanına bayrak direği dikilmesi hiçbir ağaç kesilmeden tamamlanan Kampüspark Projesi, Engelli-Engelsiz yürüyüş yolları, Kampüs ışıklandırma ve ağaçlandırma projeleri yapılmıştır, ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Yapımına Şubat 2018’de başlanan H Blok Derslik Binası inşaat işleri Mart 2020’de %76 seviyesinde iken Mart 2021 itibariyle %98 seviyesine getirilmiştir. Yapımı devam eden H blokta 32 adet sınıf, 7 adet amfi, 10 adet öğrenci laboratuvarı, 60 adet araştırma laboratuvarı ve 230 adet ofis bulunmaktadır.

Üniversitemizin yeni giriş kapısının inşaat işleri Mart 2020 tarihinde %43 seviyesinde iken Mart 2021 tarihi itibarıyla %99 seviyesine getirilmiştir. Önümüzdeki süreçte yapımı tamamlanarak kullanıma açılacaktır.

84.594 m2’yi kapsayan ve 14 parselden oluşan kamulaştırma alanının, 12.452 m2’lik 3 Parseli kamulaştırma işlemleri tamamlanarak üniversitemize kazandırılmıştır” ifadelerine yer verdi.

Rektör Beydemir, yapmış olduğu sunumun devamında ise şöyle konuştu: “Mart 2020 tarihinde 1.885 olan masaüstü bilgisayar sayımız ihtiyaç duyulan alanlara yapılan takviyelerle Ocak 2021 itibarıyla 2.030’a; 348 olan dizüstü bilgisayar sayımız ise 388’e çıkarılmıştır. Üniversitemiz Öğretim Üyeliğine Yükseltilme Atanma Yönergesi’nde Doçentlik kadrosuna atanma şartları arasında bulunan ‘Doçentlik Sözlü Sınavı’ Üniversitemizin teklifi ile YÖK tarafından kaldırılmıştır. Bu sayede Üniversitemiz maddi, öğretim üyelerimiz ise manevi bir yükten kurtarılmıştır.

Akademik Personel Atamaları Üniversitemizde görev yapan akademik personelin yükselme kriterlerini sağlamış ve bir üst kadroya atanmayı bekleyen 62 akademisyenimiz üst kadrolara atanmıştır.

Kadro Derece Değişikliği Kadro derecelerinin tıkanması sebebi ile özlük hakkı kaybına uğrayan 176 akademisyenimizin kadro dereceleri 104’ü iptal ihdas yöntemi ile, 72’si karşılıklı derece değişikliği ile değiştirilerek yaşanan hak kaybı ortadan kaldırılmıştır.

Verilen Kadro 80 Arş. Gör, 20 Profesör, 21 Dr. Öğr. Üyesi, 39 Öğr. Gör Alınan Kadro İptal İhdas İşlemi Üniversitemiz kadro ihtiyacı gözetilerek iptal ihdas yöntemi ile 4 sayılı cetvel kullanılarak 80 adet boş akademik kadroda unvan değişikliği yapılmıştır.

Profesör 16, Dr. Öğr. Üyesi 30, Arş. Gör. 50, Öğr. Gör. 19, Doçent 15, Saklı Kadroların Serbest Bırakılması İşlemi Saklı kadrolarımız içerisinden Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile görüşülerek 130 adet saklı kadromuzun serbest bırakılma işlemini gerçekleştirdik. Bu değişiklik sayesinde üniversitemizin ihtiyaçları doğrultusunda yeni kadroların tahsisi sağlanmıştır.

Öncelikli ve özellikli Alan Kadroları Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca “YÖK Gelecek Projesi” kapsamında öncelikli ve özellikli alan Öğretim Üyesi kadrolarından; Modelleme ve Simülasyon Teknolojileri, Motor Teknolojileri ve Psikoloji bölümüne toplamda 9 adet kadronun kullanma izinlerinin alınması sağlanmıştır.

“Tıp Fakültemiz, Bilecik’in bir eğitim ve sağlık şehri olması yolunda önemli görevler üstlenecek”

Üniversitemizin marka değerinin ve eğitim kalitesinin artmasına büyük katkı sağlayacak olan Tıp Fakültesi kurulmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı, 30 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapımı 2020 yılı içinde tamamlanan yeni Bilecik Devlet Hastanesi, Üniversitemiz ile Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Eğitim ve Araştırma Hastanesi adını aldı.

Tıp Fakültemiz, bölgemizin ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerinin sunulmasında ve Bilecik’in bir eğitim ve sağlık şehri olması yolunda önemli görevler üstlenecek. H Blok Üniversitemizin Tıp Fakültesi’ne ev sahipliği yapacak. H Blok binasının inşaat işleri bitirilecek ve ödemeleri tamamlanacak. H Blok içerisindeki öğretim elemanı odaları, üniversitemizin marangozhanesi tarafından yapılacak. H Blok içerisindeki 7 sınıf ve 70 kişilik konferans salonu üniversite bütçesine ek olarak sağlanacak sponsor bağışlarıyla hazır hale getirilecek. Tıp Fakültemizin laboratuvar ihtiyaçları için Üniversitemiz bütçesinden ayrılan 3 milyon TL’lik bütçeye ek olarak, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na (BEBKA) iki ayrı proje sunumu yapılmış olup, projelerin onay alması halinde finansman desteği noktasında artı bir kaynak kazanılmış olacaktır.

Bilimsel Araştırma Projeleri Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında akademisyenlerimize sağladığı destek ve imkanlar 2021 yılı içerisinde de devam edecektir. Akademisyenlerimiz tarafından yapılacak araştırma projelerinin nitelik ve nicelik yönünden artması yayınlarımızın ise kalitesinin iyileşmesi yönünde etkin bir çalışma yapılacak.

Hedef: İlk 50 üniversite arasında yer almak

URAP Sıralaması Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde yeralan URAP Araştırma Laboratuvarı Değerlendirmesinde Üniversitemizi 2021 yılı için ilk 100 üniversite arasına çıkarmak için çalışmalar yapmaktayız. İlerleyen yıllar için amaçladığımız ve çalışmalarını yürüttüğümüz sıralama ise Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’ni ilk 50 üniversite arasında yeralmasıdır.

“Üniversitelerle yapılacak olan işbirliklerini önemsemekteyiz”

Üniversite işbirliklerinde bölgemizdeki ve tüm Türkiye’deki üniversitelerle yapılacak olan işbirliklerini önemsemekteyiz. Bu kapsamda 2020 yılı içerisinde çeşitli üniversitelerle sürdürülebilir işbirlikleri yaptık. 2021 yılı için de etkin bir işbirliği takvimi planlamaktayız. Bu sayede üniversitemizin diğer üniversitelerle olan akademik, sosyal ve kültürel alışverişini güçlü ve sürekli kılmayı hedeflemekteyiz.

“Teknik altyapımızı daha da güçlendireceğiz”

Uzaktan eğitim Covid-19 pandemisi sürecinde önemi bir kez daha ortaya çıkan uzaktan eğitim konusunda Üniversitemizin imkanlarını geliştirmek için sunucu alımı yapılacaktır. Öğrencilerimizin eğitimlerinin kesintisiz devam edebilmesi için teknik altyapımızı daha da güçlendireceğiz.

Eğitimde fırsat eşitliği

Engelsiz Üniversite ile Üniversitemiz, eğitimde fırsat eşitliği ve mekanda erişilebilirlik alanlarında yaptığı yatırımların devamı olarak Kütüphane bünyesinde sesli kaynakların dinlenebileceği iki adet sessiz oda yapımı, Kütüphane girişindeki kapıların fotoselli hale getirilmesi, Tekerlekli sandalyeyle rahat kullanılabilecek özel masalar yerleştirilmesi, Yazılı metinleri sesli metne çevirecek teknik altyapı kurulması, Üniversitemiz web sayfasına sesli komut özelliği eklenmesi gibi işlemlerin 2021 yılı içerisinde gerçekleşmesi planlanmaktadır.

“Tüm sanayi kuruluşları ile müşterek çalışmalar yapmayı hedeflemekteyiz”

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirlikleri Kamu- Üniversite- Sanayi İşbirliği (KÜSİ) kapsamında ilimiz başta olmak üzere bölgemizdeki sanayi kuruluşları ve kamu kurumları ile çeşitli işbirlikleri yapılmaktadır. Bu bağlamda Üniversite-Sanayi Grubu oluşturuldu ve düzenli olarak bölgemiz sanayi kuruluşları ile istişare toplantıları yapılmaktadır. Bölgemizdeki tüm sanayi kuruluşları ile müşterek çalışmalar yapmayı hedeflemekteyiz.

Üniversite çarşısı kurulacak

Çarşı Projesi için Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Üniversite kampüsümüz arasında kalan alanda içerisinde eczane, medikal, kafeterya gibi işletmelerin yeralacağı bir çarşı yapılması için hazırlanan projemizin yatırım onayı alınmış olup, 2021 yılı içerisinde yapımına başlanacaktır.

“Spor Salonu yapım onayı alınma sürecindedir”

Üniversitemizin sportif altyapı ihtiyacına cevap verecek bir spor salonu için çalışmalar başlamış olup, proje yapım onayı alınma sürecindedir. 17.000m2 inşaat alanına sahip olan 3.730 kişi kapasiteli spor salonunda; güreş, judo, karate, okçuluk ve squash gibi bireysel sporların yapılabileceği alanlar, 5 kulvarlı bir bowling salonu, uluslararası standartlarda basketbol, voleybol ve hentbol salonları, antrenman alanları, soyunma odaları ve sosyal alanlar yer alacak.

“Üniversitemiz merkez kampüsüne Kültür ve Kongre Merkezi inşa edeceğiz”

Üniversitemizin sosyal ve kültürel faaliyetlerine ev sahipliği yapacak bir merkeze ihtiyaç duyulması üzerine, Üniversitemiz merkez kampüsüne bir Kültür ve Kongre Merkezi inşa edilmesi için proje çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda hem öğrencilerimizin sosyal yaşantılarına katkı sunacak etkinliklerin yapılacağı, hem de akademik faaliyetlerde etkin olarak kullanılacak bir tesis Üniversitemize kazandırılacaktır. Bu kapsamda inşa edilecek tesiste 900 kişilik konferans salonu, 5 adet çok amaçlı çalışma odası ve sosyal alanlar yer alacaktır.”

Editör: TE Bilişim