Gölpazarı’na bağlı Üyük Köyü’nde  yaşayan köylüler, açıktan akan kanalizasyonun içme ve kullanma sularına karışma  tehlikesi nedeniyle endişe içerisinde yaşıyor.

Yaklaşık 200 kişinin yaşadığı Üyük Köyü halkı,  köye yaklaşık 1 kilometre uzakta bulunan kanalizasyonun aktığı derenin tarım arazileri içerisinde kalması ve kanalizasyonun içme suyuna çok yakın bir yerden geçmesi nedeniyle, kanalizasyon suyu tüketme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Köyde yaşayan Mehmet Ergün’ün durumu CİMER’e bildirmesinin ardından Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çevre Sağlığı Birim personelince 12 Şubat 2019 tarihinde bölgede inceleme yapıldı.

İncelemenin ardından yazılan raporda, “İlimiz, Gölpazarı İlçesi, Üyük Köyüne Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çevre Sağlığı Birim personelince 12.02.2019 tarihinde gidilerek yapılan incelemede;

-              Üyük Köyü içme-kullanma su kaynağının (sondaj kuyu) köye yaklaşık olarak 1.4 km uzaklıkta olduğu,

-              Üyük Köyü kanalizasyon sistemin köye yaklaşık olarak 1 km uzaklıkta bulunan kuru bir dereye boru vasıtasıyla açıktan akarak deşarj edildiği ve bahsi geçen derenin tarım arazilerinin içinde kaldığı,

-              İçme-kullanma su kaynağı (sondaj kuyu) ile kanalizasyon sisteminin deşarj edildiği derenin aynı güzergahta olduğu ve kanalizasyon akıntısının su kaynağına yaklaşık olarak 400m uzaklıkta olduğu tarafımızca tespit edilmiştir.

Sonuç olarak; bahsi geçen kanalizasyon akıntısının oluşabilecek aşırı yağışlarda Üyük Köyü içme-kullanma su kaynağına zarar verebileceği, aşırı sıcaklarda koku ve haşerelere neden olabileceği ve tarım arazilerinde yetiştirilen ürünlere zarar verebileceği göz önüne alındığında bahsi geçen durumun insan ve çevre sağlığı açısından olumsuzluk oluşturabileceği kanaatine varılmıştır.” İfadelerine yer verildi.

VATANDAŞ TEDİRGİN

Rapora göre; aşırı yağışlarda kanalizasyonun suya karışmasıyla insan ve çevre açısından  olumsuzluk oluşabilecek. Tehlikenin resmi olarak da onaylanmasının ardından bunu giderecek herhangi bir çalışmanın başlatılmadığını iddia eden köylü Mehmet Ergün, “Bir köyün sağlığı, yetkililerin eline bırakıldı. Bu kanalizasyon sistemine bir önlem alınmazsa suyumuza, yiyeceklerimize karışacak. Heimiz çeşme suyu tüketiyoruz. Bundan kaynaklanan bir rahatsızlığın bedelini yine çocuklarımızla birlikte biz ödeyeceğiz ama hesabını kim verecek? Sağlık yetkilileri geldi, inceledi, çevremizin ve sağlığımızın tehdit altında olduğunu belgeledi.   Biz de ilgili yetkililerden bir an önce bu durumu çözüme kavuşturmasını istiyoruz.”dedi.

Editör: TE Bilişim