Edebali Sulama Birliği Başkanı Bahattin Kaygısız, üçüncü kez birlik başkanlığına seçildi. Bilecik Merkeze bağlı Yeniköy’ün eski muhtarı ve 2 dönemdir Edebali Sulama Birliği Başkanlığı yürüten Bahattin Kaygısız geçtiğimiz günlerde yapalan olağan kongrede üçüncü kez başkan seçildi.

Yeniköy, Kızıldamrlar Köyü ve Küre’yi içerisine alan bölgede çalışmalarını sürdüren  Edebali Sulama Birliği’nin başkanı Kaygısız, yeni döneme ilişkin gazetemize açıklamalarda buldu.

Edebali Sulama Birliği’ni n yetki alanında bulunan bölgede, sulama  kaynaklarının geniş olduğunu kaydederken bu bölgedeki tarım arazilerinin de verimli olduğunu söyledi. Genç çiftçilere ihtiyaç duyduklarını ifade eden Kaygısız, üretilen tarım ürünleri için yeni pazarların oluşturulması gerekliğinin altını çizdi. Kaygısız, yaptığı açıklamalarda şunları aktardı:

Yeni dönemde önemli projeler var

“Sulama kanllarının, borularında çıkan arızaları ivedilikle gidermeye çalışıyoruz. Çiftçinin susuz kalmaması için yoğun bir çalışma sarf ediyoruz. Yeni dönemde çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Vatandaşlarımıza daha güzel hizmetler vermek için daha çok çalışacağız. Dışarıdan gelen üreticilerin de sulama birliğimize güven duyması için önemli çalışmalar yapıyoruz.

Sulama birliği olarak ek projeler yapma düşüncemiz var. Su olmayan bölgeler e su çıkarmak için çalışacağız. 2015 yılında çatak projesi çıkarıldı. Vatandaşlarımız sulanır alan için dönüm başına 135 lira aldı. Bu para çiftçi için az para değil.

‘Vahşi sulama ile mücadele ediyoruz’

Devlet desteğin amacı suyun kontrolünü sağlamak ve vahşi sulamanın önüne geçmek. Salma suyu ile mücadelemiz var. Bu sulama yöntemi kesinlikle yasak.  Bu yasaklara uyulmadığı takdirde ceza veriyoruz. 2 tip sulama yöntemi uygulanması gerek. Bunlardan biri yağmurla diğeri de damlama türü sulamadır. Şu an damlama türü sulama çeşidi daha çok rağbet görüyor.

Çifçilerimizin hangi sulama türünü uyguladıklarını kontrol ediyoruz. Arıza olduğu takdirde bunlara hemen müdahale ediyoruz. Her türlü arızayı kendimiz onarıyoruz. Bunun için kurs almış sertifikalı personellerimiz var. Suyu yasak şekilde kullananları vatandaşlarımız da şikayet ediyor. Biz de duruma müdahele ediyoruz ve gerekli cezai işlemleri uyguluyoruz.

Yem bitkileri çok kazandırıyor

Bize bağlı bulunan bölgede çok kaliteli kabak üretimi yapıyoruz. Bölgemizde sulama anlamında çok iyi bir yerdeyiz. Yeniköy arazisinde 1,5 milyon kök enginar ekildi. Enginar satışlarımız da devam ediyor. İleri ki dönemlerde sulama sahamız daha da geliştirilecek.

Bölgemizde en çok kabak, enginar, bamya, kavun, yonca teişiyor. Bu dönem yonca çok talep gördü. Tarım il Müdürlüğüne bu konuda vatandaşlarımız müracaat ederek yonca tohumu aldı. Yoğu ntalepten dolayı vatandaşalrın bazıları yonca tohumu alamadı. Yem bitkileri şu anda çok çiftçiye çok kazandırıyor. Çevre şehirlerden yem bitkileri almak için ilimize geliyorlar. Şu anda yonca talebini karşılayamıyoruz.

Yonca, en çok kullanılan yem bitkisidir. Yoncada bulunan kalori hiçbir bitkide yok. Hayvana yonca verdikten sonra başka bir şeye ihtiyaç duymuyorlar. Kuru saman  balyasına 5-6 lira vermektense yonca almayı tercih ediyorlar.

Su hayattır. Suyumuz yeteri kadar var. Şu an üreticiler yer fıstığı bile ekseler yetiştirebilirler. Süt mısırı ve diğer mısır üretimimiz arttı. Mısır üretiminde de büyük verim alıyoruz. 1 yıl içerisinde çiftçiler 3 ürün ekebiliyor.

Üretim var, pazar yok

Pazar bulabildikten sonra çiftçimiz her türlü ürünü yetiştirebilir. Örneğin salçalık domatesi pazarlayabilecek bir yer olsa bunu rahatlıkla üretebiliriz. Ancak Pazar bulmakta zorlanıyoruz. Suyumuz var, tarım arazimiz var ama Pazar yok. Ürettiğimiz bir kabak 10 kilodan aşağı düşmüyor.  Bölgemize yakın bir sebza hali olsa ürettiklerimizi orada pazarlarız. Ne kadar üretirse üretsin buralarda satabilir.  Diğer bir sorunumuz ise gençleşme. Şu anki çiftçilerimizin çoğu yaşlı. Yakında çiftçiliği bırakacaklar. Onların yerini alacak genç çiftçilere ihtiyacımız var.

‘Bakanımıza teşekkür ediyoruz’

Çiftçimiz için 24 saat sulama tesislerimiz hizmet veriyor ve bu hizmet devam edecek. Yeni dönemimiz ve çalışmalarımız vatandaşlarımıza uğurlu olsun. Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’na desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz.” 

Editör: TE Bilişim