Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, üreticiden ucuza alınıp tüketiciye pahalıya satılan ürünler hakkında görüş belirtti.

Bilecik Arena Programına katılan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, Bilecik Olay ve İHA İl Temsilcisi Rafet Sünetçi’nin moderatörlüğünde gerçekleşen programda; Yarın Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve DHA Bilecik İl Temsilcisi Cafer Elmas, Haber 228 Temsilcisi Uğur Baklacı, Değişim Gazetesi Muhabiri Hande Nur Uysal ve 11 Haber sahibi Erhan Toka’nın sorularını yanıtladı.

Kendisine, “Üreticiden ucuza alınıp tüketiciye pahalı satılan ürünler hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltilen Başkan Sevinen konuya ilişkin şu şekilde konuştu:

“Şöyle bir örnek vereyim, domates burada 1 lira, ama İstanbul’da markette 8 lira, arada 7 lira fark var. Bu fark niye? Bizim görüşümüz, Türkiye’de çileği dahi seçerek alıyoruz. Seçerek alınan bir ürün yüzde 40 ile yüzde 60 arasında ıskartaya çıkıyor. Bu da ne demek? Yani bunu satan market veya manav, ıskartaya çıkan ürünün maliyetini tüketiciye yüklüyor. Biz bunun önüne geçemediğimiz müddetçe bu fiyat farkını aşmamız mümkün değil. Bu iş için defalarca toplantı yapılıyor, ‘aracıyı aradan kaldıralım’ diye. Aracıyı aradan kaldıramayız, aracı olmadan bu iş olmaz.

Dediğim gibi biz bu ürünü seçerek aldığımız için ıskartaya çıkıyor. Iskartaya çıkınca marketçi, maliyetini tüketicinin üzerine yüklüyor. Böyle olunca ne tüketici memnun ne üretici memnun.

“Bunların sebepleri hal ve kooperatifleşmenin olmaması olabilir mi ?” sorusuna ise Başkan Sevinen şu şekilde cevap verdi:“Birinci sebeplerden biri tabi ki bu. Aslında şu olması gerekir, üretici örgütlerinin olması gerekiyor. Yani meyve-sebze üreticileri birliği olması gerekiyor. Ama maalesef şu anda Türkiye’de sebze ve meyve üreticileri birliklerinin ticaret yapmasının önü kapalı. Bizde bunu genel merkezimize, bakanlığımıza, hükümetimize bildiriyoruz. Kanunda bir değişiklik yapılıp üretici örgütlerinin önü açılması gerekiyor. Önü açılmadığından dolayı bunlarda ticaret yapamıyorlar, elleri kolları bağlı.”

Editör: TE Bilişim