Vali Tahir Büyükakın, kurum amirleri ve çiftçi kadınların katıldığı programın açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, kadın istihdamının ülke ekonomisindeki yeri ve önemine dikkat çekerek “Tarımda üretimde  en çok emeği kadınlarımız sarf etmektedir. Dünyada tarımda işgücünün yaklaşık yüzde 40’ını kadınlar oluşturmaktadır. Ülkemizde ise tarım alanında yüzde 45’ini kadınlar oluşturuyor.

Unutmayalım ki kadının eğitimi, ailenin eğitimidir. Ailenin eğitimi de toplumun eğitimidir. Eğitimli bir kadın dalga dalga bütün toplumu aydınlatacaktır. Bundan dolayı kadın çiftçilerimizin bilgi ve becerileri çok önemlidir. Onların eğitilmesi ile ülkemiz tarımında istenilen düzeye çıkacaktır. Ülke ekonomisi de kalkınacaktır. Kadın; tarlada çiftçi, evde bize şefkatli bir anne ve iyi bir eş olmuştur. Kadınları baş tacı eden bir dinin mensubu ve kadınlarımızı  çoğu Avrupa ülkelerinden daha önce hakları tanınmış bir medeniyetin mensuplarıyız.

 Günümüzde devletimiz pek çok alanda kadınlarımıza yönelik pozitif ayrımcılık yapmaktadır. Bu kadınlarımız için çok güzel fırsatlar sunmaktadır. Bunun mkutlaka değerlendirilmesi gerekir. Biz de Bakanlık olarak kadın çiftçilerimizin desteklerimizden daha fazla faydalanması için pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi  programı kapsamında Avrupa Birliği Hibe Programı değerlendirmelerinde yüzde 60’ı kadın çiftçilerden oluşan genç çiftçilerin desteklenmesi projesinde başvuru sahibi kadın olduğunda ilave puan veriyoruz. Ülkemizde kadına yönelik yapılan tarımda kadın girişimciliği programı ile kadnların hayallerini gerçekleştirmesini sağlıyoruz. Üretici ve girişimci ruha sahip kadınlarımız bilgilendirerek uygulanailir projelerin hayata geçirilmesi etkinliklerini arttırıyoruz. Tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkartmak adına önemli bir adım atılmış bulunmatadır. Biz de ilimiz kapsamında Kayı Boyu Çiftçi ve Girşimci Derrneği ile Göl Flanöz Kadın Girişimci Kooperatiflerini kurarak desteklerimizi sağladık.” Dedi.

TARLADAN SAHNEYE UZANAN BAŞARI BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Müdür Yoldaş’ın konuşmasının ardından Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencisi Haluk Munar’ın yazdığı tarladan sahneye tiyatro oyununu sergileyen çiftçi kadınlar büyük beğeni topladı. 2 hafta gibi kısa bir sürede gündelik işlerinin yanında sanatsal faaliyetlere de vakit ayıran çiftçi kadınlar oyunda yer alan üniversite öğrencileri takdirle karşılandı.

Program, sertifika töreni ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim