Şeyh Edebali Üniversitesi ve BEBKA ortaklığıyla kurulan Endüstriye Dayalı Mesleki Eğitim Merkezi EDMEM, dün gerçekleşen açılış töreniyle hizmete girdi. Modern sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünün yetiştirilmesi için çok önemli bir adım olan EDMEM sayesinde, hem üniversite öğrencileri hem de Bilecik sanayisinde çalışanlar son teknoloji endüstriyel üretim tekniklerini öğrenme şansı yakalayacaklar. Bilgisayar destekli üretim bantları, robot kollar, elektro-hidrolik sistemler gibi yeni teknolojiler, EDMEM bünyesindeki uzman akademik personel tarafından öğretilecek. Toplam bütçesi 1.160.535TL olan EDMEM projesiyle birlikte, bilgisayara bağlı makineler ve robotlarla üretim yapan fabrikalarda çalışabilen, nitelikli teknik elemanlar yetiştirilecek.


Vali Nayir: “Merkezin en verimli şekilde kullanılacağına eminim”

EDMEM’in açılış törenine katılan Vali Ahmet Hamdi Nayir, yaptığı konuşmada sanayi alanında eğitimin önemine değindi. BEBKA destekli projenin, faydalı ve üretime dönecek şekilde kullanılacağına inandığını belirten Nayir şunları söyledi:

“Eğitim her konuda önemli olduğu gibi sanayi konusunda da, endüstri konusunda da vazgeçilmezlerden biri. Özellikle mesleki eğitim konusunda, eğitim araçlarına ve bu tür merkezlere ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu hepiniz biliyoruz. Bizlerin il olarak üniversiteden beklentileri büyük, ülke olarak üniversitelerimizden beklentilerimiz büyük. Bu beklentileri gerçekleştirmede bize düşen katkıyı yapabildiğimiz sürece, biz de kendimizi mutlu hissediyoruz.


Yapılan her çalışma mutlaka çok kıymetli. Ama bu çalışmaların en kıymetli kısmını, en faydalı şekilde üretime dönecek şekilde kullanılması ile sağlayacağız. Bundan da eminiz ki üniversitemiz bunları bir sergi olarak, gelen kişilere ‘bakın bizim böyle bir eğitim merkezimiz de var” demek için kullanmayacak. Mutlaka sanayicimizle, öğrencilerimizle iş birliği halinde, bu alanları en iyi şekilde, en verimli şekilde kullanacaklar. Biliyoruz ki bu tür malzemenin belli bir ömrü var, modası var. O geçtikten sonra bir şey ifade etmemeye başlıyor. Onun için kurulduğundan itibaren en hızlı, en verimli, en etkili şekilde kullanılmasını bekliyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Buradan çıkacak ürünün, faydanın beklentisi içerisinde olduğumu da söylemek istiyorum.”


Rektör Özcan: “Bilgiyi, teknolojiyi ve kültürü iyi insanların temsilcileri üretmeli”

Törende konuşan Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, konuşmasına geçtiğimiz günlerde elim bir terör saldırısı sonucu şehit verdiğimiz Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı rahmetle anarak başladı. İlimizin kamu yöneticileri ve üst düzey hukukçularını açılışta bir araya getiren Özcan, davetlilere şöyle seslendi:

“Bu tablo o kadar duygusal bir tablo ki… Özellikle bugünlerde yaşadığımız elim hadiselerden sonra, böylesi teknik meselede dahi bu milletin gerektiğinde nasıl refleks gösterebileceğine dair net bir örnek. Başkalarına da mesaj olur, öyle tahmin ediyorum. Bu vesile ile devletimizin şehidi, sevgili Savcımızı bir kez daha rahmetle anıyor, bu süreçte fedakârlığa katlanan bütün görevlileri şükranla anıyorum. Bu sıkıntıların bizi güçlendirerek bu yolculukta katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

“Bilginin %70’ini ABD ve AB üretiyor, dünyayı da onlar yönetiyor”

Bu tür konuşmalarda hatırlatırım; tarih sürekli akan bir ırmak gibi. Hayat devam edecek bir şekilde. Biz bulunduğumuz mevkii itibariyle de bu imtihanlara hep tabii tutulacağız. Üniversitelerin görevi de bu imtihanlarda ihtiyaç duyulan bilgi ve donanımı üretmek. Netice itibariyle bütün sorunları köküne kadar indiğiniz zaman, temelde yatan en büyük ihtiyacın bilgiye dayandığını göreceksiniz. Üzücü bir tablo var. Dünya bilgi üretiminin neredeyse  %70’ini Avrupa ve Amerika üretiyor. Dünya emtia üretiminin de yarıdan fazlasını Avrupa ve Amerika üretiyor. Eşittir, dünyayı Avrupa ve Amerika yönetiyor. Yani bilgiyi ve emtiayı  üretenler aynı zamanda dünyaya da tahakküm ediyor. Çok basit bir mantık. Bilgiyi, teknolojiyi ve kültürü üretenler iyilerin temsilcileri olsa, o zaman dünya iyilerin kontrolünde olur. O zaman bu tablodan da alınacak bir ders var. İyilerin sorumluluğu, iyi olmayanlardan daha fazla olmak durumunda. Daha fazla çalışmak, daha fazla üretmek. Ama aynı zamanda da bunu yaparken kalp kırmamak. Bu işi ne için yaptıklarını, yapacaklarını unutmamak. Biz de galiba biraz bu alanda eğitime ihtiyaç var. Zorla iyilik yapıyoruz, döve döve iyilik yapıyoruz. Öyle olunca da heyecanımızı kaybediyoruz. Özellikle yöneticilerimizin hem özel sektörde hem kamuda, bu konuda böyle hassas günlerde kalp kazanmaya yönelik insanları iyi hedeflere yönlendirmeye yönelik üzerlerine daha farklı sorumluluklar düşüyor.


“Devletin gerçek gücü nitelikli nüfusla orantılıdır”

Kurulduğumuz günden bugüne kadar çeşitli kuruluşlardan temin ettiğimiz toplam kaynak 10 milyon TL’yi geçti. Bizim çapımızda bir üniversite için bu hakikaten küçümsenmeyecek bir rakam. Üniversitelerin de varlık nedeni ile ilgili. Teknoloji donanım itibariyle de biz aşağı yukarı 20-30 yıllık bir zenginliğe sahip olduk. Bu tabii Rektörün yapabileceği bir şey değil. Bir orkestrayı idare etmeye çalışan bir konumda Rektör. Ama arka planda inanılmaz fedakârlıkta bulunan, benim beraber yolculuk yaptığım idari ve akademik arkadaşlar var. Herkes aynı heyecanla burada bu işleri koşturuyor ve şu anda 7 yaşındayız. Arkamızda 30 yıllık bir birikimi de bulunduran bir tablo ile karşınızdayız. Birazdan gezeceğimiz bu eğitim araştırma merkezi, şu açıdan çok çok önemli; ülkelerin, devletin gerçek gücü ve sermayesi oranın nüfusuyla orantılı değil, onların nitelikli nüfusuyla orantılı. İnanılmaz bir hazinemiz var. Nüfus ortalamamız 28. 28 yaşı eğittiğimizi düşünürseniz, gelecekte bu ülke potansiyeli hesap edilemeyecek kadar geniş ve zengin olacağını düşünüyorum. Nasıl eğiteceğiz? Bunları eğitim kurumlarında, üniversitelerde eğiteceğiz. Üniversiteler de üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirecekler.

Bu heyecanımıza ortak olduğunuz için, vaktinizin ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Kampüsümüzü dolaşırsanız, sağda solda tabelalar görürsünüz. “Burası BEBKA’nın desteği ile yapılmıştır” yazan laboratuarlar, organizasyonlar, programlar. BEBKA’ya bize güvendiği için teşekkür ediyor, Emeği geçen bütün arkadaşlarımı kutluyorum.”

 

Değirmenci: “Nitelikli ara eleman konusunda büyük bir açık var”

Açılışa katılan BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, yaptığı konuşmada sanayi alanındaki en büyük ihtiyacın yetişmiş eleman olduğunu söyledi. Bu proje ile beraber Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ile yürüttükleri projelerin toplam bütçesinin 2.250 milyona ulaştığını belirten Değirmenci şöyle konuştu:

“Bütün üst ölçekli planlara baktığınızda sanayiyle ilgili yapılan strateji çalışmalarına baktığınızda sorulduğunda sanayi diye, birinci öncelik olarak karşımıza çıkan konu yetişmiş eleman konusu. Öncelikli sorun veya potansiyel gelişim alanı olarak karşımıza çıkıyor. Bizim yaptığımız çalışmalarda da, sektör analizlerinde de, yetişmiş eleman, özellikle de nitelikli ara eleman konusunda büyük bir açık var. Bizim de 2014 yılında ilan ettiğimiz teklif çağrısında bu konuya özel projeleri bekledik ve bununla ilgili olarak da bölgemize özel projeler geliştirildi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin bugün açılışını yapacağımız projesi de bunlardan biriydi. Ben de mühendislik eğitimi almış biri olarak, “Bu eğitimden aklında kalan ne var?” dediğinizde, laboratuarda yaptığımız uygulama çalışmaları ve atölyede yaptığımız bizzat makinenin başında yaptığımız çalışmalar olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Dolayısıyla bu merkezin öncelikle üniversite öğrencilerinin yetişmesine ve mezun olduklarında daha kolay iş hayatına adapte olmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.

Bizim asıl önemsediğimiz konu da, bu merkezin aynı zamanda sanayicimiz tarafından da kullanılması. Kendi personellerinin burada PLC, hidrolik, endüstriyel otomasyon gibi konularda eğitim alabilecek olması. Buranın, ara elemanlara veya işe yeni alınan kişilere, staj gören personele de açık olması, onlar tarafından da kullanılması, sanayideki verimliliği artıracaktır ve bu merkezin de amacına daha fazla hizmet etmesine imkan sağlayacaktır. BEBKA olarak biz de bu projelerin içinde yer almaktan, desteklemekten hayata geçtiğini görmekten çok mutluyuz. Bu proje ile beraber Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ile yürüttüğümüz projelerin toplam bütçesi 2.250 milyona ulaştı. Bu da önemli bir kaynağın üniversitemiz vasıtasıyla hem üniversitemize hem sanayimize aktarılmasını sağladı. Artık bundan sonra bizler ve bütün arkadaşlarımıza düşen bu merkezi en etkili şekilde kullanarak bunu bütün sanayiye hem de üniversiteye katkı sağlamasını hayata geçirmek. Ben projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum.”


Açıkgöz: “İlk aşamada 200 öğrenciye ve 50 teknik personele eğitim verilecek”

EDMEM Müdürü Doç. Dr. Çağlayan Açıkgöz, bu merkezle birlikte mesleki ve teknik eğitim almış işgücünün aynı zamanda teknolojiye uyumunun geliştirileceğini söyledi. Açıkgöz şöyle konuştu:

“Bölgemizin, ülkemizin başlıca sanayi merkezlerinden biri olması sebebi ile, basta sanayi sektörü olmak üzere bir çok alanda mesleki eğitim almış kalifiye işgücüne yoğun bir talep bulunmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanması amacıyla, bölgemizde birçok mesleki ve teknik eğitim kurumu bulunmasına rağmen eğitim programlarının teknolojik alt yapı ve uygulamaya yönelik eksikliği, bu eğitim kurumlarından mezun olan kişilerin üretim süreçlerini öğrenmesi ve etkin bir şekilde süreç içinde yer almasının çok uzun zaman alması sürekli dile getirilen bir husustur. Dolayısı ile mesleki ve teknik eğitim almış işgücünün aynı zamanda teknolojiye uyumunun geliştirileceği faaliyetlere, eğitim merkezlerine ve bu merkezlerin geliştirilmesine ciddi ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ihtiyaçtan yola çıkılarak;

Rektörümüz Prof.Dr.Azmi ÖZCAN' m konuya olan duyarlılığı ve desteği neticesinde 2014 yılında BEBKA - İşbirliği ve Gelişim Mali Destek Programı’na sunulan “Endüstriye Dayalı Mesleki Eğitim Merkezi” projesi BEBKA tarafından desteklenmeye değer bulunmuştur. BEBKA “İşbirliği ve Gelişim Mali Destek Programı” kapsamında, Endüstriye dayalı mesleki eğitim merkezi bütçesi 1.160.535TL olarak belirlenmiştir. Üniversitemiz adına Proje yürütücülüğünü üstlendiğim projenin ekip üyeleri; Öğretim Görevlisi A. Banu Altıokka, Ali Osman Selvi, Akif Karafil, Harun Özbay, Metehan Önal, T.Volkan Küçük’ün ve Rektörlük Yapı İşleri-İdairi/Mali İşler-Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlıkları ve BAP Birimi Şube Müdürlüğü personelinin özverili ve yoğun çalışmaları ile EDMEM’in tadilat, tefrişat ve eğitim set/ekipmanlarının satın alımları-kurulumları proje takviminde belirtilen sürede tamamlanmıştır.

Proje kapsamında; Üniversitemiz teknik programlarına kayıtlı 200 öğrenciye; hidrolik, pnömatik, PLC, mekatronik, robotik vb. otomasyon alanlarında endüstriye yönelik mesleki eğitim kurslarına başlanmıştır. Proje iştirakçimiz I. Organize Sanayi Bölge Başkanlığı ve Üniversite Sanayi İşbirliği Derneği’nin (ÜSİD) iletişime geçeceği Bilecik Organize Sanayi Bölgelerinde çalışan 50 teknik personele de Mayıs ayında hidrolik, pnömatik, PLC, mekatronik, robotik eğitimleri verilecektir. Katılımcılara kurs sonunda katılım belgeleri takdim edilecektir.

Bölgenin, yenilik, verimlilik ve kalite odaklı gelişmesine, bilgi ve teknoloji üretimine, işgücü niteliğinin artırılmasına yönelik üniversite ve sanayi işbirliklerinin ve ortak kullanım alanlarının kurulmasını ve geliştirilmesini sağlamak öncelikli amacımızdır. Üniversitemiz bünyesinde BEBKA'nın mali desteği ile kurulan Mesleki Eğitim Merkezinin faaliyete geçmesinin gururunu yaşıyoruz. İnsan kaynaklarının son teknolojik yeterliliklere sahip olması gerekliliğine inanan sizlerin desteği merkezimizin sürdürülebilirliği için çok önemlidir. Sizlerin görüş ve önerileriniz bizim için çok değerli olacaktır.”


Rektörlük Konferans salonunda gerçekleşen açılış töreninin ardından, davetliler EDMEM’i gezerek uzman akademik personelden eğitim setleri hakkında detaylı bilgi aldılar. Üretimde kullanılan robotlar ve son teknoloji bir fabrikanın birebir simülasyonu olan üretim bandı, açılışa katılanlardan yoğun ilgi gördü. Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan’ın ev sahipliği yaptığı EDMEM açılışına; Vali Ahmet Hamdi Nayir, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Yaşar, Adli Yargı ve Adalet Kom. Başkanı Halil İbrahim Aktepe, Bilecik Barosu Başkanı Halime Aynur, Bilecik Belediye Başkan Vekili Nihat Can, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Alper Sır, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, 1. OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yusuf Subaşı, Bilecik TSO Başkanı Fevzi Uzun ve bazı daire müdürleri katıldı. 

Video yükleniyor...

Editör: TE Bilişim