Gökay Şimşek

          18 Temmuz’da başlayan üniversite tercih işlemleri 26 Temmuz 2017 Çarşamba günü saat 23.59’da sona erecek. Zorlu sınav maratonunun ardından gençler hayatlarının en önemli tercihi olan meslek ve üniversite seçimlerini yapmaya başladı. Hem veliler için hem de gençler için oldukça önemli olan bu zor süreçte Özel Bilecik Sınav Temel Lisesi Rehberlik Öğretmeni Duygu Kol sorularımızı yanıtladı.

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken konuları anlatan Duygu Kol aynı zamanda Bilecikli her gence bu dönemde yardım ediyor. 2917 ÖSYS tercih işlemlerinin 18 Temmuz itibariyle başladığını belirten Duygu Kol, adayların tercih işlemlerini ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzuna göre ais.ösym.gov.tr adresi üzerin gerçekleştirilebilecek olduklarını ifade etti. Üniversite tercih işlemlerinin 26 Temmuz Çarşamba günü 23.59’da sona erecek olduğunu ifade eden Duygu Kol, “Bu zorlu süreçte öğrencilerimiz ve velilerimizin dikkat etmesi gereken birçok husus var” dedi.

 ÖSYS’de önemli olanın alınan puan değil başarı sıralaması olduğunu ifade eden Duygu Kol, “Üniversite eğitimi alabilmek için milyonlarca adayın katıldığı ÖSYS’de tercih etmek istediğiniz üniversite ve bölümü kazanabilmek için o bölüm için gerekli sıralamada yer almanız gerekmektedir” dedi. Tercih listesini hazırlarken sıralamanın puandan daha önemli olduğunu belirten Kol ifadelerini şöyle devam etti: “Tercih listesi hazırlarken sıralamanızdan yüzde 30 yüksek yerlerden başlayarak yüzde 50 düşük yerlere kadar inmeniz yerleşememe ihtimalinizi minimum seviyelere düşürecektir. Bir örnek üzerinden anlatırsak 50 bin başarı sıralamasına sahip bir öğrencimiz 35 bin-75 bin aralığında tercih listesi oluşturması en ideali olacaktır. Sıralama 50 bin ise 45 bin -55 bin aralığı sizin için yerleşme olasılığının en yüksek olduğu aralıktır.” En çok tercih edilen bölümlerin MF bölümünde tıp, diş hekimliği, fizyoterapi ve rehberlik, elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği ve mimarlık olduğunu belirten Duygu Kol, “TMS bölümünde en tercih edilenler Hukuk, PDR, Psikoloji, Uluslar arası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ve Maliye; TS bölümünde ise Edebiyat Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Radyo, Televizyon ve Sinema, Reklamcılık” dedi. Üniversite tercihlerinde en önemli hususlardan birinin de son kontrol olduğunu belirten Duygu Kol, “Öğrencilerimiz tercih listelerinde son kontrollerini yapmalı. Listelerinde programların kılavuzunda bakınız olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşulları karşılayıp karşılayamadığına bakmalı. Listedeki programların kodlarınının doğru yazılıp yazılmadığını, listedeki programların sırası gerçekten öğrencilerimizin istek sırasına uygun mu diye bakmaları gerekmektedir.

 Bütün bu kontrollerden sonra tercih bildirim işleminizi gerçekleştirebilirsiniz” dedi. Velilerinde streslerine değinen Duygu Kol velilere de seslendi. “Bu dönemde öğrencilerimiz kadar hatta onlardan daha fazla stresi de velilerimiz yaşıyor. Velilerimizin kaygıları çok normal fakat bunları mümkün olduğunca öğrencilerimize az yansıtmalılar. Daha sabırlı olmalılar. Öğrencilerimizi istemediği tercihleri yazmaya zorlamamalılar. Unutmamalılar ki gençlerimiz bu tercihlerde mesleklerini yani hayatlarını belirliyor. Veliler özellikle tercih sürecinde biraz baskı uygulayabiliyorlar. Tercih dönemi, öğrencilerin hayatları ile ilgili ciddi bir ayrım noktası olduğundan, velilerin isteklerine göre şekillenen tercih listeleri mutsuz bir gelecek ve yoğun stresi de beraberinde getiriyor. Aynı stresi yaşamamak adına herhangi bir bölüme gitme fikrine kapılmak karşımıza en çok çıkan sorun oluyor. Öğrenciler aynı stresi yaşama korkusundan hedefledikleri bölüm yerine daha alt sıralamadaki bölümleri tercih ediyor. Ancak bir yıl insanın hayatından büyük bir kayıp değildir. Asıl kayıp yeteneklerin uyuşmadığı yanlış meslek seçimi yapmaktır.”

Editör: TE Bilişim