Korkmaz Kesik

2014-2015 Bahar Döneminde Katlamalı Harç Sistemi, Şeyh Edebali Üniversitesi’nde uygulanmaya başladı. Katlamalı harç sistemi ile harç ücretleri yükseleceğini belirten Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencileri ise ‘Katlamalı Harca Hayır!’ başlığıyla etkinlik sayfası açarak katlamalı harç konusunda forumlar düzenleme başladı.

Özellikle okulu uzatan öğrencileri ilgilendiren uygulamada, önceki dönemden kalan dersler için ek ücret talep ediliyor. Uygulamaya göre üniversiteyi zamanında bitiremeyen öğrenciler her fakülteye göre değişen katkı payı ödemekle kalmayacak, aynı zamanda veremedikleri her ders için de krediler üzerinden hesaplanmış yüzde 50 cezalı bir ücret ödeyecek. Bu sistem ile birlikte öğrenci harçlarının 2 bin TL üzerine çıkabileceğini belirten öğrenciler, uygulamanın durdurulmasını istediler.

Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, konu ile ilgili yürürlüğe giren uygulamanın ertelenmesi için, Maliye Bakanlığına dilekçe yazdıklarını ve bunun cevabını beklediklerini söyledi ve “Cuma gününe kadar geri dönüş olmazsa üniversite yönetimi olarak yapabileceğimiz bir şey yok.” dedi. Öğrencilerin mağduriyetini anladıklarını kaydeden Özcan,  uygulama konusunda üniversite yönetiminin bir inisiyatifi olmadığını belirtti.

2011 yılında yürürlüğü giren “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” çerçevesinde Şeyh Edebali Üniversitesi’nde de uygulamaya konulan katlamalı harç sistemi çoğu öğrenciyi mağdur edeceği görülüyor.

Konu ile ilgili üniversiteden yapılan açıklamada ise uygulama çerçevesinde 25 Şubat 2011 tarihinden sonra alınan derslerin esas alınacağı belirtildi. Uygulamada Şeyh Edebali Üniversitesi’nin bir inisiyatifi olmadığı kaydedilirken şu ifadeler kullanıldı:

      
“Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının konuyla ilgili yazısı çerçevesinde yapılan değerlendirme neticesinde kanunların geriye doğru işletilememesi nedeniyle 2014-2015 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında eğitimine devam eden öğrencilerin ders tekrarlarının hesabında 25 Şubat 2011 tarihinden sonra alınan derslerin esas alınacaktır.

2014-2015 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılı kayıt yenileme işlemleri sırasında öğrencilerin güz yarıyılında ödemesi gereken artırımlı ücretler bahar yarıyılı katkı payı veya öğrenim ücretlerine yansıtılacaktır. Konuyla ilgili yasal düzenlemelere ekli dosyalardan ulaşabilirsiniz. Uygulamayla ilgili üniversitemizin bir inisiyatifi bulunmamakla birlikte, Maliye Bakanlığının yetkili olduğu hususu bilgilerinize sunulur.”

 

Editör: TE Bilişim