Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı öğrencileri,
  Sistem Analizi dersi kapsamında geliştirdikleri yeni kaynak makinesini tanıttılar. Tamamı öğrenciler tarafından geliştirilen 200 amper inventer çanta kaynak makinesi projesi, Öğretim Görevlileri Harun Özbay ve Metehan Önal gözetiminde hayata geçirildi. Bu güne kadar 8 adet üretilen makine, piyasada satılan muadillerinden hem daha ucuz hem de hesaplı. Ürünün patentini almayı planladıklarını belirten Öğ. Gör. Harun Özbay, projeyle ilgili şunları söyledi:



“Sistem Analizi dersimiz kapsamında yapılacak olan projede, öğrencilerle istişare sonucu endüstride en çok gereksinim duyulan makinelerden biri olan çanta kaynak makine tasarımını ve uygulamasını yapmaya karar verdik. Böylece büyük bir çoğunluğu yurt dışından gelen bu makinelerin üretimini ülkemize yaparak paramızın ülkemizde kalmasına olanak sağlamış olacağımızı düşündük.


solda; piyasada satılan 30 kiloluk standart kaynak makinesi, sağda; öğrencilerin geliştirdiği 3.5 kiloluk yeni kaynak makinesi.

Makinenin tasarımı tamamen derste yapılmış olup piyasadaki emsallerine göre daha küçük ve hafif olarak üretilmiştir. Toplam ağırlığı 3 buçuk kilo olan kaynak makinesi, 30-40 kilo olan muadillerine göre çok daha rahat taşınıyor. Portatif yapısı sayesinde kaynak operatörlerine büyük kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz. Maliyet olarak da, 1000 lira civarında olan emsallerinden 4-5 kat daha ucuza mal etmeyi başardık. Bu çalışma bir dönemlik ders süresi içinde yapılmıştır. Konuyla ilişkin olarak sanayiden destek alınması halinde daha gelişmiş ürünlerin seri üretim olarak piyasaya sunulması mümkündür.”




Editör: TE Bilişim