Bu makam Bilecik'in gururu

İnsanlar ne oldum değil ne olacağım demeli. Kimse kimseyi ön yargılı yaklaşarak küçük görmemeli. İnsanların gelebileceği makam ve mevkiler yine insanların kendi ellerinde. Azim, gayret, sabır ve çalışmanın sonucunda hiç kimsenin düşünemeyeceği bir şekilde gurur verici bir makama gelen ilimiz CHP Milletvekili Yaşar Tüzün'ün TBMM Meclis Başkanvekili seçilmesi ilimizde ve ülke gündeminde geniş yankı buldu. Partili partisiz herkes Tüzün'ün bu başarısını takdir etti.

Tüzün, genç yaşlarda siyasete atıldı. Bilecik merkez İlyasbey Köyü’nden Taksici Aygır Mehmet lakaplı Mehmet Tüzün’ün tek erkek çocuğu olan Yaşar Tüzün, Ticaret Lisesi’nde okuduğu yıllarda sınıf başkanlığı yapmış, okuduğu dönemde taksicilik yapmaya başlamıştı. Uzun yıllar sürdürdüğü taksiciliğin ardından, ilimizde yemek sektörüne atıldı. İşindeki başarısını da siyasete yansıttı. Genç yaşlarda üstlendiği SHP Gençlik Kolları Başkanlığı, CHP Merkez İlçe Başkanlığı, Belediye Meclis üyeliği, İl Başkanlığı görevlerinin ardından örgütçü olan ve siyasetin tozunu yutan Yaşar Tüzün, 33 yaşında Bilecik Belediye Başkanı seçildi. Seçim de öyle böyle değildi. Efsane bir seçim yaşandı, o seçim tarihe geçti. Kazandığı seçim BBP'nin oy pusulasında amblemi olmadığı için işgüzarların şikayeti üzerine iptal edildi. O dönemlerde CHP baraj altında kalarak TBMM dışında kaldı. Bilecik tarihinde görülmemiş bir siyasi seçim atmosferi yaşandı. Bilecik, Bakanların akınına uğradı.

MHP ve DSP'li Bakanlar, vekiller çarşıda fink atıp oy istediler; hem de tehdit ederek. Yaşar Tüzün'ün seçimi kazanması durumunda Bilecik'e hizmet gelmeyeceğini söylediler. Hakkını haktan yana kullanan ve her zaman gereğini yapan Bilecik seçmeni onlara öyle bir ders verdi ki Tüzün, oylarını 2'ye katlayarak tarihe geçip Meclis’te partisi bulunmamasına rağmen yeniden  seçimi fark atarak kazandı ve Belediye Başkanı seçildi. Yaşar Tüzün'ü Bilecik halkı bağrına bastı. Ardından, gençliğinin de verdiği arzu, hırs ve azim ile Belediye Başkanlığı görevini yapmaya başladı. Ne var ki şanssızlıklar yakasını bırakmıyordu. 1999 depremi, o dönemin MHP ve DSP Milletvekillerinin projelerine taş koyması, Belediye’nin borçları yüzünden şahsi mal varlıklarına kadar konulan hacizler...

Tüzün, bu zorluklarla Belediye Başkanlığı yaparken ardından CHP Genel Merkezi tarafından gelen teklif üzerine 2002 seçimlerinde Milletvekili adayı oldu. Genç yaşta Milletvekili seçilen Tüzün, bununla da yetinmedi, TBMM divan üyeliğine seçildi ve kendisine verilen kırmızı plaka ile Bilecik'e gelen sayılı siyasilerden biri oldu.

Meclise her gideni partili partisiz karşıladı ve  ilgilendi. Muhalefette olmasına rağmen yapabileceğinin en fazlasını yapmaya gayret etti. Bunun meyvalarını alarak ardından 2.defa yeniden Milletvekili seçildi.

3. dönem ise eski Bakan Bahattin Şeker'in MHP'den aday olarak siyasete geri dönmesi üzerine Tüzün, seçimi kaybetti. Bir dönem dinlendi. Küsmedi, yılmadı, yeniden çalıştı. Bilecik halkından hiç kopmadı. İşlerinin Ankara'da olmasına rağmen gitti geldi. Herkesin  düğününe, cenazesine yetişmeye çalıştı.  Ankara'da müthiş bir karizma yapan, siyaseten olsun, edindiği çevre ile kendisini sevdiren Tüzün, orada da halk adamı olmayı başardı.

CHP'nin kalesi olan Çankaya Belediye Başkanlığı'na aday adayı olarak son 3'e kalmayı başaran Yaşar Tüzün,  bazı çevrelerin Kılıçdaroğlu'na baskısı yüzünden Çankaya Belediye Başkanlığı adaylığını son anda kaçırdı.

Siyasette öncü olan, kırgınlıklarını, küskünlüklerini hep bir tarafa bırakan Yaşar Tüzün, Milletvekilliğini ilk kaybettiği dönemde 2'nci sıra adayı olan Dr. Sungur Turan'ın adaylıktan istifa etmesi sonrası yaşadığı sıkıntıya rağmen, 2014 yerel seçimlerinde Dr.Sungur Turan'ın CHP Belediye Başkanlığı adaylığında bile gelerek birlikte, yan yana yürüdü ve seçimlerde çalıştı. Yaşar Tüzün'de ki sabıra ve kayınpederim Mehmet Özgür'deki sabıra her zaman hayran olmuşumdur.

Ardından yerel seçimlerde 3. parti durumuna düşen CHP'ye el attı ve yeniden şahlandırarak partisini yerlerden kaldırdı.

2015 genel seçimlerinde Bilecik merkez ve birçok ilçede 1'inci parti olarak Bahattin Şeker'e rağmen  3'üncü defa Milletvekili seçildi. Bu sefer partisinde söz sahibi olarak en eski vekillerden biri olma şansını yakaladı. 

CHP içerisindeki en eski siyasetçilerden; Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Yaşar Tüzün kalmıştı. Yaşar Tüzün, Genel Başkanlarına hiçbir zaman saygısızlık etmeden, siyasetini yürüttü. Yeri geldiğinde yanlışlarını söyleme cesareti buldu. Son dönemde cümle alemin bildiği gibi kankası olan Muharrem İnce'nin Genel Başkanlık adaylığında cesaretle yüreğini ortaya koyarak çalıştı. Adalet yürüyüşünde en ön saflarda yeraldı. Adalet tişörtünü Bilecik'te hiç üstünden çıkarmadı.

Son olarak da Ankara'da kişiliğinin, azminin, çalışkanlığının, saygısının, sevecenliğinin ve siyasi terbiyesinin meyvesini alarak kimsenin tahmin edemeyeceği bir başarıya imza attı ve CHP'nin TBMM Başkanvekili seçilerek Türkiye'nin 3'üncü adamı olma başarısını gösterdi. 

Şimdi yeni odasında haklı olarak tebrikleri kabul ediyor. Zamanında görüşebilmek için kapısında 3 saat beklediği parti Genel Sekreteri bile geçtiğimiz günlerde onu yeni makamında ziyaret ederek başarılarından ötürü alnından öptü.

 Bir de küçük oğluna adını verdiği, siyasette kendisine ekol gördüğü, çok şeyler öğrendiği, şu anda hastanede yoğun bakımda tedavi gören Deniz Baykal iyileşip de Yaşar Tüzün'ün başarısını görse, eminim  Tüzün'ün haklı onurunu o da gönülden tebrik edecektir.

Yaşar Tüzün ile Belediye Başkanlığında beraber çalışmamızdan olsun, zamanında birlikte siyaset yapmamızdan olsun gönül dostluğum olan Yaşar abim diyeyim, bilen bilir bizim onunla farklı abi kardeşliğimiz vardır. Hatta onun bu başarısı sonrası beni bile arayıp hayırlı olsun abin TBMM başkan vekili seçildi diyen önemi insanlar oldu. Yaşar Tüzün, yeni odasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Ben de geçtiğimiz gün ziyaretine gittim, bir davranışı daha dikkatimi çekti. Gelen misafirlerini makam odasındaki makam koltuğunda oturarak ağırlamıyor. Yanlarına gelerek ön sandalyeye oturarak ağırlıyor. Her kim gelirse gelsin sadece fotoğraf çektirmek için masanın arkasına geçiyor. Bu da onun siyasette geldiği nezaketi bir kez daha gözler önüne seriyor.

Yaşar Tüzün, Bilecikli seçmenin oyunu olarak seçilen, Vekil olan, Bakan olan Bahattin Şeker'in Bakanlığı'nın ardından gelebilecek en büyük siyasi makama seçilmiştir. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun en yakın adamı olan bir önceki TBMM Başkanvekili olan Akif Hamzaçebi'nin karşısında 76'ya karşı 48 oy ile 28 fark atarak ezici üstünlükle kazanmıştır. Siyaseti yaşam biçimi haline getiren ve daha üst makamlarda görmeyi arzu ettiğimiz Tüzün’ün TBMM Başkanvekili seçilmesinin haklı gururunu yaşamak kendisinin ve ailesinin en doğal hakkıdır.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün koltuğuna oturmak kolay kolay her siyasetçiye nasip olmaz. Bu makam onun kadar Bilecik halkının gururudur.