Kimyasal gübre üretimine karşı Bekdemir Köyü’nde solucan gübresi üretilmeye başlandı. İşletme Fakültesi mezunu Sedat Mutlu ve ortağı Ziraat Mühendisi Ömür Veysel Çot 70 metrekare bir çadırda başladıkları solucan gübresi üretimine 1,5 yıllık çalışmanın ardından ayda 2,5 ton solucan gübresi üretmeye başladı.


Solucan gübresi üretim aşamaları hakkında bilgi veren solucan gübresi üreticisi Mutlu, solucan gübresinin toprakta azalan humus oranını yükselttiğini ve toprağın verimini arttırdığını ifade etti. Mutlu, solucan gübresinin çiftçiler tarafından çok bilinmediğini kaydederken hedeflerinin aylık 10 ton gübre üretimi yapmak ve gübreyi çiftçilere tanıtmak olduğunu belirtti.Sedat Mutlu, verdiği bilgilerde şunları aktardı:

“Aylık 2,5 ton gübre üretiliyor”

Ülkemizde kimyasal gübre kullanımı had safhada. Topraklarımız verimsiz hale gelmeye başladı. Ürünlerdeki kimyasallardan dolayı kanser vakaları da artmaya başladı. Solucan gübresini duyduktan sonra yararlarını araştırdık. 70 metrekare bir çadırda Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirdik. 1,5 yıl önce çalışmalara başladık. Şu anda bin metrekare alanda bu işi profesyonel şekilde yapıyoruz. Aylık 2,5 ton gübre üretiyoruz. Solucan gübresini sürekli akış sistemi denilen kasada üretiyoruz.

“Solucan gübresi toprağın dengesini düzenliyor”

Solucan gübresinin faydaları saymakla bitmiyor. Toprağın dengesini düzenliyor. Doğada bir humusun oluşması yıllarca sürüyor fakat solucan bu humusu 2-3 ay gibi kısa bir sürede üretiyor. Bu humus da bitkilerin bütün besin ihtiyacını karşılıyor. Bunu da tamamen doğal şekilde yapıyor. Çıkan ürünlerin lezzeti eski tohumlardan elde edilen domates, salatalıkların tadını veriyor.

“Hedef aylık 10 ton üretim”

Hedefimiz aylık 10 ton solucan gübresi üretmek ve bu gübreyi çiftçilerimize tanıtmak. Çiftçimiz bu işe biraz yabancı durumda. Solucan ne ki gübresi ne olsun, diyorlar. Bu işi merak eden bütün çiftçilerimiz benden gelip gübre alabilirler. Yeterki çiftimiz doğal gübre kullansın. Vatandaşlar olarak da doğal ürünler tüketelim.Gübremize güveniyoruz. Gübremizde yaklaşık yüzde 65 oranında organik miktar bulunuyor. Bu organik miktar bitkinin istediği herşeyi veriyor.

“Solucanlar 3 ayda humus üretiyorlar”

Ülkemizde yaklaşık 150 milyon ton atık çıkıyor. Ama ülkemizde 10 milyon ton kimyasal gübre kullanılıyor. Solucanlar bu atıklardan beslenip doğal humus üretebiliyorlar. Yüzde 70 hayvangübresi ve yüzde 30 evsel atık karışımında solucanlar için mama hazırlıyoruz. Bu mamayı solucanlar 3 ayda tüketiyorlar. Sonrasında solucan gübresini üretiyorlar. Solucan gübresini beklettikten sonra eleğe alıyoruz. Elekten çıktıktan sonra poşetleyip satılacak hale getiriyoruz.

Solucan gübresinin bitkinin köküne inanılmaz şekilde faydası var. Kimyasal gübre ile solucan gübresi arasındaki fark ilk aşamada görünmüyor. Ancak ürünün köküne bakıldığı zaman kök salımının kuvvetli olduğu görülecektir. Kök salımı da üründeki lezzetin artışını göstermektedir.

“Sürekli akış sistemi ile üretim yapılıyor”

Solucan gübresi yerde yığın şekilde, kasa içerisinde ya da sürekli akış sistemi ile üretilebilir. Yerde yığın sistemi böcekler ve farelere açık oluyor. Solucanların istediği uygun bir sıcaklık ve nem oranı var. Bu şartlarda daha verimli çalışıyorlar ve ürüyorlar. Yerde yığın sisteminde bu şartlar sağlanamıyor. Kasa sisteminde ise hasat zamanı sıkıntılar yaşanabiliyor. Biz de o yüzden sürekli akış sistemini tercih ettik. Gübrenin 1 ay nemini salmasını bekliyoruz. Nemini saldıktan sonra eleme işlemine geçeriz. Uygun nem kıvamına gelmiş gübre elek makinesinde elenir. Elenmiş gübre poşetlenmeye hazır halini alıyor. Poşetlenmenin ardından stokluyoruz. Yaklaşık 5 yıl raf ömrü vardır.

‘2 milyon solucanımız var’

Solucan gübresinin ürünlere göre kullanım şekli vardır. Yetişkin bir meyve ağacında iz düşümüne gelecek şekilde 4-5 kilo uygulamak gerekir. Aynı zamanda sıvılaştırılıp yapraklara da uygulanabilinir. Don zamanı bu uygulama yapılırsa ağaçlar dondan korunabilir.

Aslında gübre demek hata oluyor aslında üretilen bir humustur. Toprağın en önemli ihtiyacı humustur. Biz toprağın bu ihtiyacını bu gübre ile daha kısa sürede üretiyoruz. Ancak bu işte her tür solucan kullanılmıyor. Kırmızı Kaliforniya solucanı olması gerekiyor. Bu solucanın en önemli özelliği çok kısa sürede üremeleridir. Biz bu işe 100 binadetle başladık. Şu anda 2 milyon solucanımız var. Ayda minimum 2,5 ton gübre kapasitemiz var.

‘Topraklarımızı solucanlar kurtaracak’

Topraklarımızda önceden var olan solucanlar kimyasal gübrelerin kullanılmasıyla neredeyse kalmadı. Toprağı sürmedekibilinçsizlik, kullanılan kimyasal gübreler yüzünden topraklarımızın şu anda yüzde 4 oranında verimli toprağın kaldığı söyleniyor. Eskiden tarım ülkesi denilen bir ülke için  kötü bir durum. Bu duruma devletimizinbir an önce el atması lazım. Sağlıklı toprağımız olmazsa sağlıklı nesillerimiz de olmayacak. Ülkemizin topraklarını solucanlarla kurtaracağımızı düşünüyorum.”

Editör: TE Bilişim