Korkmaz Kesik

Sosyal medya üzerinden ‘U19 Ligi kurulsun’ kampanyasına 6 takım destek verdi. En az 4 takımın başvurusu beklenirken 6 takımın başvurusu sonrası U19 Ligi’nin kurulması bekleniyor.

Bayırköy Spor Teknik Koordinatörü Burhan Saltan, U19 Lig’i kurulması için başlatılan kampanya sonrası açıklama yapan Futbol İl temsilcisi Engin Toku’nun açıklamasına cevap verdi. Saltan, U19 Lig’i için 6 takımın hazır olduğunu belirtti. Saltan, 17-19 yaş arasındaki gençlerin A takımda oynayamadığını belirterek genç oyuncuların futboldan ve spordan uzaklaştığına dikkat çekti. Bilecik futbolu için gençlerin önemli bir yer kapladığını söyleyen Saltan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Gençler futbola küsüyor

“Neden U 19 Lig'i öncelikle bunu çok iyi anlamak lazım. Türkiye’nin birçok ilinde U 9 dan U 21 e kadar lig'ler mevcut. Bilecik aslında futbol potansiyeli açısından çok iyi bir bölge. Önemli olan bu potansiyeli çok iyi değerlendirmek lazım. O yüzden U 17 ye yaşı tutmayan yıl, ay hatta gün olarak kategoriyi kaçıran ama U 18 ya da 19 ligi olmadığı için bu genç arkadaşlarımı küstürmüş oluyoruz.

Gençlere şans veren takım az

Benim ısrarla söylediğim bu yaşı kaçırıp da A Takımda yer bulamayan gençlerin tekrar sahalara dönmelerini sağlamak, sokaktan çekip futbola kazandırmak. Tabi ki de A takım da oynayan gençler olabilir. Bu bizleri mutlu eder. Ancak maalesef Bilecik’deki 1 yıl içinde edindiğim izlenim şu. Lig'ler başlamadan önce her takımın hedefleri vardır. Bu hedefler doğrultusunda tecrübeli oyuncuları gücün yettiğince kadrolarına bağlayan takımlar hep güçlü olmak ya şampiyonluk ya da ligden düşmemek için lige başlar. Dolayısıyla gençlere yer veren takım sayısı çok azdır. İşte biz bence hep bu yüzden kaybediyoruz.

Tedbirler almamız lazım

Şampiyonluktan kopan rahat olan takımlarda ya da küme düşmesi kesinleşen takımlarda kopmalar başlıyor ve futbolcu bulamayan kulüpler gençlere sarılıyor. Hedeflerinden uzaklaşan bu takımlardaki gençlerde de küskünlük başlıyor ve isteksizce mücadele ediyorlar. Lütfen bakın? bB sene kaç kulüp genç oyuncuyu lig kadrosuna dahil ettiler ve oynatacaklar? Kaç kulüp gençleri başka kulüplerden transfer ettiler? Bilecik neden profesyonel ligde değil? Neden profesyonel kulüplere oyuncu veremiyorlar? Bunları görmemiz lazım ve tedbirleri almamız gerekir.

Gençlerin kendine güveni kalmamış

Dün Bilecik'de bir halı saha da gençlerin daveti üzerine maçlarını izledim. 12 genç de gerçekten muhteşem maalesef kadrolara alınmamışlar. Çok üzücü bir olay. İnanın 12’sini de alırım ama ne federasyona yatıracak paramız mevcut, ne de kulüpleri lisansları verir. Güçlü alt yapısı olup gerçekten akademi gibi çalışan kaç kulübümüz var? Futbolun ana faktörlerini bilmeyen futbol değil oyun oynamak amacıyla antreman ve maçlara giden oyuncular var. Futbolda kariyeri düşünen çok az genç var. Çünkü ne kulüplerine, ne kendilerine güvenleri kalmamış. İşte U 18-19 yaş grubu sokak arasında ya da boş arazide 2 taş dizip top oynamayacak tabi ki. Belki 3-5 lirası varsa futbol zevkini, hevesini tatmin etmek için halı sahaya gidecek hepsi o.

Bilecik'te futbol da devrim yapılacaksa…

En kritik yaştaki bu gençleri amaç ve hedefler doğrultusunda lig'e U 19 a sürmek lazım.

Endüstriyel futbolun, seyir futbolun esir aldığı gençler spor yerine paralı kanalların TV başlarına, ya da endüstriyel kulüplerin maçlarına gitmeye mahkum edildi. Bilecik'de futbol da devrim yapılacaksa herkes elini taşın altına koyup gençlere sahip çıkması lazım. İşte o zaman bilecik futbolu, spor'u kazanır.

Alt yapıya önem veren Bilecik İl özel İdare takımı tebrik ediyor ve takdir ediyorum. İşte bu önem kendilerine şampiyonluk getirdi. Bu kampanya'ma destek veren GüneşSpor'a, Bayırköyspor'a, Söğütspor'a, Bozüyük İdmanyurduna, Vezirhanspor'a, Bilecik İl Özel İdare ye teşekkür ediyorum. Buyurun Sayın Toku şimdilik 4 değil 6 takım hazır. Şimdilik görev siz Bilecik'te Futbolu resmi olarak yöneten sizlerde. Selam, sevgi ve saygılarımla.”

 

Editör: TE Bilişim