CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, 18 Nisan’da TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı yaptığı konuşmada esnaf ve sanatkârların ödediği Bağ-Kur primlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayarak hükümete “insaf” diye seslenmişti. Tüzün’ün bu konuşmasından sonra Bağ- Kur primlerinde yüzde 5 indirime gidiliyor. Bağ-Kur'lular bu yıl bin 647 lira ile 10 bin 705 lira arasında kendi belirledikleri kazanç rakamı üzerinden prim ödüyor. 5 puanlık indirimle en düşük prim ödeyen esnafın avantajı aylık 82.35 lira, yıllık ise 988 bin lira olacak.

Tüzün, 18 Nisan 2016 tarihinde TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, esnaf ve sanatkârların ödediği Bağ-Kur primlerinde astronomik artış yapıldığını belirtmişti.

Tüzün, “2002'de esnaf ve sanatkâr 49 lira prim ödüyor, aynı yıl alınan maaş ise 261 lira. Yani ödediği primin 5 kat fazlasını alıyor. Şimdi 568 lira prim ödüyor, buna karşılık 1200 lira maaş alıyor yani esnaf ve sanatkârımız AKP sayesinde on üç yılda 7 kat fakirleşmiş” demişti. AKP iktidarı döneminde 2 milyon esnaf ve sanatkârın dükkânını kapattığını anlatan Tüzün, ekonomik sıkıntılarla boğuşan ve “hiç olmazsa emekli olana kadar direneyim” diyen esnafın aylık en az 568 lira prim ödemek zorunda kaldığını söyledi.

Esnafa ağır darbe indirildiğini anlatan Tüzün, hemen her yerde, mahalle aralarında bile açılan büyük alışveriş merkezleri ve marketler zinciriyle rekabet edemeyen esnafımız, siftah bile yapmadan dükkânını kapatmak zorunda kaldığına dikkat çekmişti.

Tüzün, Bağ- Kur primlerine yapılan yüzde 30 zammın yüksek olduğunu vurgulayarak bu kararın gözden geçirilmesini istemişti.

TEDES’TEN SONRA BAĞ-KUR

Hatırlanacağı üzere Tüzün daha önce de, belediyelerin karayollarında kurduğu Trafik Elektronik Denetleme Sistemi’nin (TEDES) “Vatandaşa Tuzak, Yandaşa Kıyak” haline geldiğini, binlerce sürücüye haksız ceza kesildiğini Meclis gündemine getirmişti.

İçişleri Bakanlığı’nın TEDES’le ilgili düzenleme yapmasından sonra hükümet Bağ-Kur primleri konusunda da geri adım attı.

Bağ-Kur'lular 1 Ekim'den itibaren 5 puanlık prim indiriminden yararlanabilecek. Ancak bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borç bulunmaması gerekiyor. Yapılandırma fırsatını değerlendirenler asgari ücret üzerinden her yıl en az bin lira daha az prim ödeyecekler. Şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları, tarım Bağ-Kur'luları ve milyonlarca esnaftan alınan Bağ-Kur primleri ekim ayından geçerli olmak üzere yüzde 34.5'ten yüzde 29.5'e inecek. İndirimle en düşük kazanç üzerinden prim ödeyen esnafın aylık avantajı 82.35 lira olurken, yıllık avantaj tutarı 988 liraya ulaşacak. En yüksek kazanç üzerinden Bağ-Kur primi ödeyenlerin avantajı ise aylık 535 lira, yıllık olarak da 6.420 liraya ulaşacak.

Editör: TE Bilişim