Yüksek miktarda kesilen cezalarla gündeme gelen TEDES Bilecik’te kuruluyor. Bozüyük’teki TEDES’i TBMM’de gündemine getiren CHP Milletvekili Yaşar Tüzün’ün girişimleri sonuçsuz kalırken, Bozüyük’ün ardından Bilecik merkeze de TEDES kuruluyor.

Bilindiği gibi, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Ramazan Bayramı öncesi trafik terörüne dikkat çekerek Bozüyük’ün Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) çilesini TBMM’de gündeme getirmişti. Radarların özel bir şirket tarafından kurulduğunu ve kar elde etme amacıyla yerleştirildiğini belirten Yaşar Tüzün, sistemi “Vatandaşa tuzak, yandaşa kıyak” sistemi olarak nitelendirmişti. Tüzün, TEDES’i Meclis gündemine getirmesinin ardından girişimler sonucunda TEDES’in kaldırıldığını açıklamıştı.

Ancak Tüzün’ün bu açıklamasının ardından Bozüyük TEDES ceza kesmeye devam ederken, bunun yanında TEDES’in Bilecik’te de kurulacağı öğrenildi. Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Belediye Meclisi’nde yaptığı açıklamada ihalenin tamamlandığını ve Bilecik’e TEDES’in kurulacağını açıkladı.

Milletvekili Tüzün, TEDES sisteminin kaldırıldığını Bilecik kamuoyu ile paylaştığı açıklamasında; “Elektronik trafik denetleme sistemi konusundaki haksızlık ve hukuksuzlukları bir süre önce TBMM kürsüsünde gündeme getirmiştim. Deli Dumrul gibi neredeyse her geçen sürücüye ceza kesen bu sistem, vatandaşa tuzak, yandaşa kıyak haline gelmişti. İlimizde özellikle Bozüyük'te büyük şikayetlere yol açan bu uygulamayı gündeme getirdikten sonra Türkiye'nin her yerinden teşekkür mesajları almıştım. Hükümetin bu şikayetlere duyarsız kalmayıp sistemi sonlandırdığını büyük memnuniyetle öğrendim. Bir muhalefet milletvekili olarak hukuksuzluğa,  haksızlığa son verilmesine katkıda bulunduğum için mutluyum. Bundan sonra da halkımızı yakından ilgilendiren bütün haksızlıkların peşinde olacağım”  demişti.

Hükümet kanadından Maliye Bakanı Naci Ağbal ise katıldığı bir TV programında TEDES ile ilgili açıklamalarda bulunarak,  cezalar geri ödenecek mi sorusuna ilişkin, ‘Çok sayıda radar var. Gerekli uyarılar var. Birkaç tane lokal yerde tuzak niteliğinde kesilmiş cezalar var. Gerekli araştırmaları yaparız. Bunlar için çalışırız. Ama EDS’den kesilen bütün paraları geri alacağız diye anlamak yanlış” görüşlerine yer vermişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise Milletvekili Yaşar Tüzün’ün TBMM’de gündeme getirdiği TEDES radarları ile ilgili açıklamalarda bulunarak, şirketlerin vatandaşa kesilen trafik cezalarından daha çok pay alabilmek için sürücülere adeta tuzak kurduğunu belirtmiş, Tüzün, Bakan Özhaseki’nin bu açıklamalarını "Meclis kürsüsünden yaptığım konuşma nihayet amacına ulaştı" ifadeleriyle yorumlamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şehiriçi ve şehirlerarası yollarda hız limitinin vatandaşa kurulan tuzakla bir anda 40’a 50’ye düşürülüp ceza yazıldığını açıklayarak, bu yöntemi uygulayanların belediyelere trafik sistemi kuran “avcı şirketler” olduğunu belirtip şirketlerin vatandaşa kesilen trafik cezalarından daha çok pay alabilmek için sürücülere adeta tuzak kurduğunu belirtmişti.

Sistemi kurmak için yeterli kaynağı olmayan belediyelerin ise gelir elde etmek için bu işi şirketlere havale edip “hasılat paylaşımı” yoluyla sistem kurdurduğunu ifade eden  Özhaseki, “Belediyeler kendi ellerindeki bu imkanı, daha çok kamunun yapması gereken bu imkanı hasılat paylaşımı şekliyle özel şirketlerle paylaştıklarında ortaya büyük sakınca çıkıyor. Avcı firmalar geliyor sistemi kuruyor. Avcı firma, kör noktalarda veya başka yerlerde, örneğin rampa aşağı yolda hız sınırını 40 yazıyor, 50 yazıyor. Hakikaten orada 40'la 50'yle gitmek mümkün değil. Öyle yerler var ki Türkiye'de, bulunması imkânsız yerler var. Oralarda, kör noktalarda veyahut da avcılık yapacağı yerlerde tezgâhı kuruyor, herkese hile kurmuş gibi oluyor” diyerek,  avcı şirketler ve vatandaşa kurulan tuzaklar konusunda hem Emniyet'ten hem de vatandaşlardan çok yoğun şikayetler geldiğini belirtip belediyelerin bu işi şirketlere hasılat paylaşımı yoluyla devretmesini önlemek, sistemleri kendi paralarıyla kurup avcı şirketleri devre dışı bırakmalarını sağlamak için yasayı değiştirmeye karar verdiklerini söylemişti.

Tüm bu gelişmelerden sonra TEDES ile ilgili vatandaşların kafası iyice karışırken, Milletvekili Yaşar Tüzün’ün, basına yaptığı açıklamada, “Hükümetin bu şikayetlere duyarsız kalmayıp sistemi sonlandırdığını büyük memnuniyetle öğrendim. Bir muhalefet milletvekili olarak hukuksuzluğa,  haksızlığa son verilmesine katkıda bulunduğum için mutluyum. Bundan sonra da halkımızı yakından ilgilendiren bütün haksızlıkların peşinde olacağım” açıklaması, bunun yanı sıra Bozüyük’ün ardından Bilecik’te de TEDES kurulması çalışmasının başlamasıyla birlikte Bilecik kamuoyu şimdi soruyor ‘SAYIN TÜZÜN! TEDES’LER KALDIRILDI MI, KALDIRILMADI MI,?

Editör: TE Bilişim