CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Ortaööğretim Kurumları Mezuniyet Töreni için düzenlenen törenin davetiyesinde Vali Süleyman Elban’ın ismine yer verilmemesine sert tepki gösterdi. Tüzün, Bakan Yılmaz’a, “Bilecik’te uygulanan bu protokol, anayasa değişikliği ile getirilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin doğal bir sonucu mudur” diye sordu

 Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 22 Mayıs’ta Şeyh Edebali Stadyumu’nda yapılacak Ortaöğretim Kurumları Mezuniyet Töreni için hazırladığı ve protokole gönderdiği davetiyede Bilecik Valisi Süleyman Elban yok sayıldı. Davetiyede, şimdiye kadarki protokol kuralları ve uygulamalar ihlal edilerek Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ile Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın ismi yer aldı.

Şimdiye kadar uygulanan ve halen geçerli olan Resmi Protokol uygulamasına göre, bu ve buna benzer törenlerde davet sahibi olarak, ilde en yüksek mülki idare amiri olan Valilerin ismi yer alıyordu. 

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, bu duruma sert tepki göstererek konuyu bir önergeyle Meclis gündemine getirdi.

Tüzün, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, “Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 22 Mayıs 2017 tarihinde Şeyh Edebali stadyumunda düzenlenecek, ortaöğretim kurumlarının 2016-2017 mezuniyet töreni için hazırlanan davetiyede İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ile Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın isimleri yer almıştır. İllerde devleti temsil yetkisi olan en yüksek mülki amir Vali Süleyman Elban’ın ismine ise davetiye yer verilmemiştir” ifadelerine yer verdi. Tüzün, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a şu soruları yöneltti:

 

Bilecik’te düzenlenen Ortaöğretim Kurumları mezuniyet töreni davetiyesinde, il protokolünde ve yönetim kademesinde en üst makamı temsil eden Vali Süleyman Elban neden yok sayılmıştır?

Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Fazilet Durmuş’un, yönetim kademesinde bağlı olduğu ita amiri Vali Süleyman Elban’ın ismine davetiyede yer vermeyişi bilinçli bir tercih midir?

Bilecik’te uygulanan bu protokol, anayasa değişikliği ile getirilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin doğal bir sonucu mudur?

Bu uygulama Bilecik’te yaşanan bir yanlışlık mıdır, tüm Türkiye’de başlatılan yeni bir uygulama mıdır?

Protokolde yapılan vahim yanlışlık için araştırma- soruşturma başlatmayı, sorumlu İl Milli Eğitim Müdürü’nü görevden almayı düşünür müsünüz? 

Editör: TE Bilişim