CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bozüyük CHP teşkilatında düzenlenen toplantıda, tek adam rejimi öngören anayasa değişikliği referandumu için, “Bu partiler arası bir seçim değildir. Bu laik demokratik cumhuriyetin kazanımlarının yok edilmesi adına istenilen bir rejim değişikliğidir. Bir milletin makus talihini yenen Bozüyük Hayır diyerek bu milletin makus talihini bir kez daha yenecektir” dedi.

 

Tüzün toplantıda yaptığı konuşmada,  anayasa değişikliği teklifi daha Meclis’e sunulmadan Bozüyük’te, sivil toplum örgütleriyle ve vatandaşlarla toplantılar düzenleyip, “bu tür bir teklif gelirse nasıl oy kullanayım” diye sorduğunu, ezici çoğunluğun ‘hayır’ oyu vermesini istediğini anlattı.


Meclis’te hem Komisyon, hem Genel Kurul’daki görüşmelere katılıp vatandaşların isteği doğrultusunda teklifi karşı çıktıklarını, ancak vatandaşlardan kesilen vergilerle yayın yapan TRT’nin bu çalışmaları vatandaşa yansıtmadığını söyledi. Genel Kurul çalışmalarını CHP milletvekillerinin kendi imkanlarıyla canlı yayınladığını hatırlatan Tüzün, şunları söyledi:

MİLLETİN DEDİĞİNİ DEĞİL GENEL BAŞKANLARININ DEDİĞİNİ YAPTILAR

“Bu rejim değişikliği getiren teklif hazırlanmadan partiler arasında konuşulmadı. Bu teklif üniversiteler, barolar, sivil toplum örgütleri, sendikalar, muhtarlar, hatta milletvekillerinin bile haberi olmadan hazırlandı. AKP milletvekilleri boş kağıda imza attı.

Biz CHP milletvekili olarak laik demokratik sistemin, parlamenter sistemin devam edebilmesi için anayasa ve içtüzüğün verdiği bütün imkanları kullandık.  Ben de bütün maddelerde hayır oyu kullandım. Ama milletin oyuyla parlamentoya AKP ve MHP milletvekilleri milletin dediğini değil, genel başkanlarının dediğini yaptı. İlk turda AKP’li 4 milletvekili kabinlere girenleri fişlediler. İkinci tur öncesinde, ‘Neden kabinlere girdin, açık oy kullanmadın’ diye hesap soruldu,  ‘eğer kabul oyu vermezsen reis sizi fetöcü ilan eder’ diye tehdit edildi.

AKP’nin bunu yapacağını tahmin ediyorduk. MHP milletvekilleri, Bahçeli’nin arkasında oturan bir milletvekiline imza karşılığı oy pullarını teslim ettiler.”

Tüzün konuşmasında, “AKP 15 yıldır iktidar. 15 yıldır hangi kanunu, hangi kararı istedi de çıkartamadı? Bu teklif kabul edilirse terör bitecek mi? Dolar 4 liradan 2 liraya düşecek mi, işsizlik bitecek mi, ekonomi düzelecek mi? Bu teklif kimin için hazırladı?” diye sordu ve “Bu teklif bir kişinin 7 sülalesine halel gelmememi için ömür boyu dokunulmazlık getirilsin diye hazırlandı” dedi.

BU KADAR YETKİYİ KENDİME BİLE VERMEM

Anayasa değişikliği referandumda kabul edilirse, Başkanın milletvekili listesini kendisi belirleyeceği için yasamanın, bakanları atayacağı için yürütmenin, yüksek yargı organlarının üyelerini atayacağı için yargının da başı olacağına dikkat çeken Tüzün şöyle devam etti:

“Bu Recep Tayyip Erdoğan meselesi değil, zihniyet meselesidir. Böyle bir yetkinin değil genel başkanımız Kılıçdaroğlu’na kendime bile verilmesini kabul etmiyorum. Hiçbir ülkede böyle bir yetki yok.

Bu AKP-CHP yarışı değildir. Bu bir seçim değildir. Bu laik demokratik cumhuriyetin kazanımlarının yok edilmesi adına istenilen bir rejim değişikliğidir. Hepimize tarihi bir sorumluluk düşüyor. Bozüyük bu sorumluluğunu her zaman yerine getirdi. Bilecik’te ve Bozüyük’te başarılı olacağız. Kurtuluş Savaşı’nda, Büyük önder Mustafa Kemal’in söyleriyle, bir milletin makus talihini yenen Bozüyük, Hayır diyerek bu milletin makus talihini bir kez daha yenecektir. 4 gündür dolaşıyorum. Daha önce AKP’ye oy verdiğini söyleyen yaşlı bir amca, ‘yetti artık ben de hayır oyu vereceğim’ dedi.  Karamsarlığa, umutsuzluğa yer yok.” 

Editör: TE Bilişim