Kıymet Aslan- 

TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir , Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO)’ya ziyaret gerçekleştirdi.

SMMMO Binasında yapılan toplantıda TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir, Hiçbir denetime karşı değiliz, verginin de, sigorta’nın da denetimi olacak ama bu denetimler yapılırken öncelikle eksikliklerin giderilmesi konusunda esnafın uyarılmasından yanayız.  Ceza yazılmasından yana değiliz. Kısacası cezayla mükellefin ıslah edilmesini doğru bulmuyoruz.”diyerek önce esnafın uyarılması gerektiğine dikkat çekti.


Açılış konuşmasını Bilecik SMMMO Başkanı Hüseyin Şensoy  yaptı. Konuşmasında mükelleflere bir takım  uyarılarda bulunarak, cezai işlemlere maruz kalmamaları için tedbir almaları yönünde çağrı yaptı.

Şensoy açılış konuşmasında, “ Bizler Bilecik Odası olarak olabilecek her türlü mesleki, maddi ve manevi her türlü konularda bizlere en yakın olan TÜRMOB Genel Sekreterimiz, TÜRMOB Yönetim Kurulumuz hiçbir zaman bizi geri çevirmemiştir. Bundan dolayı da müteşekkiriz. Biz TÜRMOB’un mesleki anlamda çalışmalarını da, başarılı çalışmalarını da yakından takip ediyoruz ve her zaman geçmişte olduğu gibi bundan sonra olan desteğimiz şuanki yönetim kurulumuz da olsun devam edecek.”dedi.



“Etkili olmaya davet ediyorum”

TÜRMOB Genel Sekreteri  Yücel Akdemir, toplumun diğer kesimlerinin sorunlarıyla da muhasebecilerin ilgilendiğine dikkat çekerek, özellikle TSO ve Esnaf Odalarını üyelerini bilgilendirme konularında etkili olmaya davet etti.

Akdemir  yaptığı konuşmasında şöyle söyledi. “Bilecik odasındaki tüm meslektaşlarımızı kutluyorum. Küçük bir ilde, üye sayısı sınırlı bu tip eğitim birimlerinin, bu tip hizmet birimlerini ortaya çıkarmak çok kolay bir iş değil. Biz meslek camiası olarak bizim esas işimizin eğitim olduğunu söylüyoruz. Bu odalarda bunun bir göstergesi biz diğer meslek guruplarına göre daha yeniyiz, yeni yeni yürümeye çalışıyoruz. Avukatların 140 yıllık, mimarların, doktorların 60-70 yıllık odalar olduğu düşünüldüğünde biz henüz daha 23. Yılımızı doldurduk. Geldiğimiz nokta çok küçümsenecek bir nokta değil, bunda tabi bizim oda yöneticilerimizin başkanımızın, meslek mensuplarımızın ciddi payı var. Tabi görevimiz, biz odalar için varız. Odalardan aldığımızı, odalara vermeğe çalışıyoruz. Bu güzel bina için de tekrar kutluyorum. Hem mesleğimiz için hem de ülkemiz için çok iyi çalışmalar yapılacağına inanıyorum.


Başkanımız Hüseyin Şensoy’un bıraktığı noktadan devam etmek istiyorum. Öyle bir mesleği icra ediyoruz ki, sadece muhasebe işleriyle uğraşsak, işimiz çok kolay bizim. Biz işlerimizi bıraktık, bir sitem olarak söylemiyorum ama toplumun diğer kesimlerinin sorunlarıyla da bizler uğraşıyoruz. Ticaret Odasının,  Esnaf odasının sorunlarıyla da, Tarımın sorunlarıyla da biz uğraşıyoruz.  Örneğin, E fatura olayını hepiniz duydunuz, Eylül ayında müracaat edilecek, ortada pek anlaşılmayan yasa var. Bizim tüm odalarımızdan meslek mensuplarımızdan “Bunlar ertelendin” şeklinde talep geliyor. Geçtiğimiz günlerde pos cihazlarını yaşadık. Sayın Başkan söyledi en ufak başınızı kaldırdığınızda veya ekonomik koşullar nedeniyle bir işi eksik yaptığınız zaman tonla ceza, peki bunlar kimin üyeleri değerli arkadaşlar? Bunlar bizim üyelerimiz değil ki ? Bu durum karşısında Ticaret ve Esnaf Odaları ne iş yapar diye sorarlar. Ortada E-Faturayla ilgili bir yangın var. Türkiye de sadece Gaziantep Ticaret Odasının ertelenmesine ilişkin müracaat etmiş. Ortada bizden başka kimse yok.  Biz bu konulardan sıkıntılıyız, tabiî ki mükelleflerimizin sorunlarına sahip çıkacağız. Ama bu genel sorunları çözmek bizim işimiz değil. Biz acizane alıyoruz, bu sorunları devlete götürüyoruz ama devlette diyor ki, gerek parlamento da gerek bakanlıkta, gerekse plan bütçede “size ne oluyor, siz yazarkasa mı kullanıyorsunuz ki bu pos cihazlarının uygulanmasının ertelenmesini istiyorsunuz” deniliyor. Bu konuda biraz sıkıntılıyız. Özellikle esnafın bu tip sıkıntılarında ben buradan açıkçası TÜRMOB’un Genel Sekreteri olarak Ticaret Odalarını ve Esnaf Odalarını biraz daha etkili olmaya davet ediyorum.  Bunlar sadece bizim sorunumuz değil. Bu konularda her zaman bizim odalarımızdan, başkanımızdan gelip bilgilerde alabilirler, çözüm yolları konusunda kendilerine yardımcı da oluruz. Biz her türlü katkıyı vermeye razıyız ama biz artık gerçek işimiz muhasebeyle ilgilenmek istiyoruz.  Tüm bu sorunlar düzeltilmediğinde yine faturası da muhasebecilere çıkıyor.”

“Esnafın uyarılmasından yanayız.  Ceza yazılmasından yana değiliz. “

Denetimlerin önemli olduğunu söyleyen TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir, denetimler yapılırken önce esnafın uyarılması yönüne dikkat çekerek, uyarıldıktan sonra eğer giderilmesi mümkün olan eksiklikler giderilmiyorsa cezai müeyyidelerin devreye girmesi gerektiği konusunda konuştu.

                Akdemir, “Kamuoyunda bir yanlış anlaşılma var. Özellikle esnaf kesiminde E-Faturayı kim çözer? muhasebeci çözer, pos makinesini kim çözer? muhasebeci çözer.  Öyle bir hale geldik ki, esnafa bu sorunlarınızı odanıza götürün dediğimiz zaman “Muhasebeci Odası bunu daha iyi çözer” aynen bu ifadelerle bizim görevimiz olmayan işleri üstenmek zorunda kalıyoruz. Onlara da yardımcı olalım ama biz bu toplumda sorunların çözülmesi için herkesin kendi sorununa sahip çıkılması gerektiğine ihtiyaç var. Bizim görevimiz öncelikle üyelerimizin sorunlarına sahip çıkmak. Hiçbir denetime karşı değiliz, verginin de, sigorta’nın da denetimi olacak ama bu denetimler yapılırken öncelikle eksikliklerin giderilmesi konusunda esnafın uyarılmasından yanayız.  Ceza yazılmasından yana değiliz.

Çünkü biz esnafın gerçekten sıkıntı da olduğunu , kayıtdışının boyutlarını biliyoruz. Birçok esnaf kardeşimizin de ellerinde olmayan nedenlerden  veya bilgisizlikten dolayı eksik yaptıklarını biliyoruz. Bunun ilk etapta uyarıcı çalışması yapılmalı, esnafın uyarılması lazım, uyarıldıktan sonra eğer giderilmesi mümkün olan eksiklikler giderilmiyorsa ceza yazılması lazım. Kısacası biz cezayla mükellefin ıslah edilmesini doğru bulmuyoruz. Tüm bunların bilgilendirmeden, eğitimden geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Diğer bir düşüncemizde biz nasıl Muhasebeciler Odası olarak eğitimden başımızı kaldıramıyorsak, Esnaf ve Ticaret Odalarının da eğitim görmesi için her konuda yardıma hazırız. Eğitmen vermeye hazırız, yöneticilerimiz gelip anlatırlar. Böylece Esnaf ve Ticaret Odası yöneticilerinin de üyelerine eğitim vermeleri gerekiyor. Bizim eğitmemiz de yeterli değil. Biz elimizden geleni yapıyoruz, netice itibariyle bu meslek dünyanın en saygın mesleğidir. Bizim yaptığımız meslek mezarlıkta yatan atalarımızı da yeni doğan bir bebeği de, toplumun herkesimini ilgilendiriyor. Biz sorumluluğumuzun farkındayız. Ülkemizin geleceğinde gelişmesinde, mesleğimizin gelecekte gelişmesinde  meslektaşlarımızın büyük rolü vardır. Bu düşüncelerle bu güne kadar yaptıkları çalışmalardan dolayı hem oda yöneticilerimizi hemde Bilecikli meslektaş arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelere yer verdi.

TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir, Eskişehir SMMO Başkanı İlker Özokçu ve Bilecik SMMO üyelerinin katıldığı toplantı oda ile ilgili bilgi alışverişinde bulunmak üzere basına kapalı kısıma geçildi.

 

Editör: TE Bilişim