Korkmaz Kesik

Bilecik Toplum Gönüllüleri, zor hava koşullarında sokak hayvanlarına yardım için başlattıkları ‘Onlar da Üşüyor’ adlı bir kampanya için tüm Türkiye’den destek istedi.  Toplum Gönüllüleri, Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklaması ile kampanyaya destek isteyerek tüm Türkiye’ye meydan okudu.

ALS hastalığı için başlatılan meydan okuma kampanyasını sokak hayvanları için başlatılan kampanyaya uyarlayan toplum gönüllüleri, 10 Ocak’ta başlattıkları kampanyayı tüm ülke çapına yaymayı hedeflediklerini belirttiler. Bilecik Toplum Gönüllüleri adına basın açıklamasını gerçekleştiren Ezgi Bağcı, ‘Onlar da Üşüyor’ adlı projeyi yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyleyerek çeşitli hashtaglerle projeyi sosyal medya üzerinden yayabileceklerini söyledi.

Projenin amacını “soğuk havalarda karların altında yiyecek bulamayan hayvanlar için mama ve su yardımı bulunmak. Kış aylarında konaklayabilecekleri yuvalar yapmayı, sokaklarda üşüyen hayvanlar için en azından bir haftalık bir süreçte onları misafir edebileceğimiz bir bilinç uyandırmayı hedefliyoruz.” İfadeleriyle anlatan Bağcı, açıklamasında şunları kaydetti:  

“BİLİNÇ KAZANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

“Bilecik Toplum Gönüllüleri olarak ‘Onlar da Üşüyor’ adlı bir kampanya başlattık. Kampanyamızı resmi olarak 10 Ocak 2015 tarihinde başlattık. Kampanyanın tüm Türkiye’ye yayarak çıkış noktasının Bilecik olmasını düşündük. Kampanya için kendimize hashtaglar belirledik.

Bu hashtaglerle birlikte tüm Türkiye'de projemizi yaygınlaştırarak bir bilinç kazandırmayı hedefliyoruz. Biz üniversite öğrencileri olarak  bu projeye başladığımız zaman final haftasındaydık. Hala daha bütünleme ve final haftası arasındayız. Buna rağmen derslerimizin yoğunluğundan olsa da gerçekten bir bilinç uyandırmaya başladığımızı düşünüyoruz. Toplum Gönüllüleri Vakfı, Bilecik örgütlenmesini her zaman destekliyor. Bu projemizden de haberdarlar.

“KAMPANYAYI TÜM TÜRKİYE’YE YAYMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Bireysel olarak bağlantılarımızı kullanarak projemizi popüler insanlara ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu yaygınlaştırma kampanyasıyla ilgili bir video çekimine başladık. Videolarımız sosyal medyada hızla yayılmaya başladı. Bu videolar aynı ALS hastalığındaki gibi meydan okuma videoları şeklinde gerçekleştiriliyor. Bir kap mama ya da bir kap su ile bir video çekip insanlara yayabiliriz. Aynı zamanda ellerinden geldiğince bizlere destek olanlarla birlikte yuvalar da yapıyoruz. Bilecik Hayvan Severler Derneği'nin de bize çok katkıları oluyor. Bireysel olarak da Bilecik'te bizi çok destekleyen insanlar var.

Projemizin başlıca amaçlarımız; soğuk havalarda karların altında yiyecek bulamayan hayvanlar için mama ve su yardımı bulunmak. Kış aylarında konaklayabilecekleri yuvalar yapmayı, sokaklarda üşüyen hayvanlar için en azından bir haftalık bir süreçte onları misafir edebileceğimiz bir bilinç uyandırmayı hedefliyoruz. Bu kampanyayı tüm Türkiye’ye yaymaya çalışıyoruz. 

Sosyal medya üzerinden hashtagleri kullanırsak projeyi daha çok yayabiliriz. Bunlardan bir tanesi "Onlardaüsüyor", "#BilecikTOG", "#TOGVakfı", "#Sokak Hayvanları" bu hashtagleri kullanarak videolarınızı veya fotoğraflarınızı paylaşabilirsiniz. Yaptığınız paylaşımları yaygınlaştırabilirsiniz. Biz bunları çeşitli hayvan sever derneklerine, vakıflara ve sayfalara gönderiyoruz.

Onlardan da bize karşı destekleri var. Projeleri biraz değiştirip yayınlamaları da söz konusu oluyor. Onlarla ilgili de bir duyarlılık bekliyoruz. Biz burada İstanbul gibi ya da daha sıcak yerlerdeki gibi koşullara sahip değiliz. Kar kalınlığını 70 santim olduğu bir durumda bu projeyi düşündük.

Bu projeyi geliştirmek ve yaygınlaştırmak için toplanıp çalıştık. Bir bütçemiz olmadan bireysel olarak yapmaya çalıştık. Destekçilerimiz de var tabi ki.  Biz onlardan biraz daha vicdani duyarlılık bekliyoruz. Videolarımızı yayınlayan kuruluşlardan ismimizin geçmesini de istiyorum.”

Bağcı’nın ardından Toplum Gönüllüsü üyeleri kampanya hakkında görüşlerini paylaştı. Toplum Gönüllüleri şunları görüşleri aktardı:

Şeyh Edebali Üniversitesi Öğrencisi İktisat Bölümü Öğrencisi Menderes Tasnak: “Öncelikle bozduğumuz ekolojik dengeyi yeniden yerine getirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla insanlar olarak hayvanlara da yardımcı olmamız lazım. Bundan dolayı projemize tüm Türkiye’den destek beklemekteyiz. Hayvanlara bir kap su, bir kap mama yardımı ile onların da bir can olduğunu, onların da sesinin duyurulması gerektiğini biliyoruz.”

 Bilecik Toplum Gönüllüleri Kaynak Sorumlusu Okan Bozkurt: “İnsan olmak umursamayı gerektirir. Siz sıcak evinizde yaşarken hayvanlar sokakta donarak ve açlıktan ölüyorlar. Bu duruma Bilecik’te şahit olduk. Kapınızın önüne koyacağınız yemek artığı, çöpe attığınız ekmeklerle o hayvanların canını kurtarabilirsiniz. Bu davranış kimseye bir şey kaybettirmez ama bir insanlık kazandırır.”

Toplum Gönüllüleri Gönüllü Sorumlusu Ayşenur Tiren: “İnsanlık duygusu olan herkese sesleniyorum. Sokaktaki hayvanlar bir bebek kadar masum. Sizden sadece biraz sevgi ve biraz yemek bekliyorlar. Bir kedinin maması günlük 1 lira 25 kuruşa denk geliyor. Bir köpeğin maması 1 lira 75 kuruşa denk geliyor. İçeceğiniz bir çaydan arttırarak bu hayvanları besleyebilirsiniz.” 

Editör: TE Bilişim