Milletvekili Yaşar Tüzün, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda İçişleri Bakanlığı’nın yanıtlamasını istediği; biber gazı, el bombası ve plastik mermi ihalesi ile Gece Bekçileri Kanun teklifine ilişkin soru sordu.

Tüzün, 25 Haziranda yapılan, 100 bin adet biber gazı, 40 bin adet el bombası, 1 milyon adet plastik mermi ihalesine ilişkin soru yöneltirken, “önümüzdeki süreçte Türkiye’de bu malzemelerin kullanılacağı toplumsal hareketlilik mi bekleniyor?”dedi.

“Türkiye’de toplumsal hareketlilik mi bekleniyor?”

Vekil Tüzün, ihaleye ilişkin yapmış olduğu konuşmada şunları ifade etti:“Ben Milletvekili olarak ve bir yurttaş olarak merak ediyorum ve soruyorum.İçişleri Bakanlığımızın15 Haziran ve 25 Haziran arasında açmış olduğu bir ihale var. Bu ihalede 100 bin adet biber gazı, 40 bin adet el bombası, 1 milyon adet plastik mermi gibi ihtiyaç ürünleri var. Ben Milletvekili olarak ve bir yurttaş olarak merak ediyorum ve soruyorum. Böyle bir ihaleye niçin ihtiyaç duyulmuştur. Yoksa önümüzdeki süreçte Türkiye’de bu malzemelerin kullanılacağı toplumsal hareketlilik mi bekleniyor?”

“Teklifte bulunuyoruz ama kabul edilmiyor”

Tüzün Gece Bekçileri Kanun teklifine ilişkin yaptığı konuşmasında ise eleştirilerini şu yönde yaptı: “1966’da kanun yapanlar bugün bizim yaptığımızdan daha iyi tasarı ve teklif hazırlamışlar. Şimdi soruyorum; Kanun teklifinde denilmiş ki ‘Çarşı ve Mahalle Bekçileri kanun teklifi’ yahu çarşı neresidir, mahalle neresidir? Bunun adını koymaktan neden aciziz? Bu teklife “Gece Bekçileri Kanun Teklifi” desek bunda ne sıkıntı olabilir? Biz bu ayrımı yapalım bunu düzeltelim diye teklifte bulunuyoruz ama kabul edilmiyor. Ayrıca siz bu teklifte en hassas yeri kaçırıyorsunuz. O da nedir biliyor musunuz; geçmişte 1966’da bu kanun teklifini hazırlayanlar, bekçiler için ‘kolluk kuvvetinin yardımcı hizmet sınıfıdır’ demişler. Ama şimdi siz diyorsunuz ki; nasıl Jandarma gibi nasıl emniyet gibi yeni bir kolluk kuvveti kurmak istiyorsunuz ve bu teklife bu metni yerleştiriyorsunuz. Diyelim ki siz 30 bin bekçi aldınız ilerleyen süreçte de belki de bir 20 bin bekçi daha alacaksınız ama siz kuvvete ‘kolluk kuvveti’ derseniz, sizin beklide siyasi ömrünüz yetmeyecek ama yeni gelen hükümet kolluk kuvveti adı altında beklide 500 bin bekçi alacak. Dolayısıyla üçüncü bir kolluk kuvveti olarak metnin geçmesi yanlıştır” dedi.

Editör: TE Bilişim