Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği 8 Ekim Salı günü çalışanlarına “organ bağışı” konulu eğitim verdi. Bilecik Devlet Hastanesi toplantı salonunda 12.30 da başlayan eğitime, Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim görevlileri Prof.Dr. Ekrem Kaya, Doç.Dr. Nermin Kelebek Girgin ve Yard. Doç.Dr. Özlem Taşkapılıoğlu’nun yanı sıra Bursa Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Yavuz Selim Çınar konuşmacı olarak katıldı. Eğitimin ardından Bilecik’in basın kuruluşlarına, katılımcıların konuşmalarından bölümler bulunan bir bilgilendirme yazısı gönderildi.

Gönderilen yazıda belirtildiği üzere; Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof.Dr. Ekrem Kaya, “Türkiye’de ve Bölgemizde Organ Nakli” başlıklı konuşmasında; donör tespitinde bölgesel dağılım, bölgelere göre organ bağış bilgileri, organ bağışında en çok sorulan sorular, organ bağışında ceset bütünlüğünün bozulup bozulmayacağı, organ bağışının dinen caiz olup olmadığı, Bursa Güney Marmara Bölgesi’nde yer alan Balıkesir, Bursa, Bilecik, Yalova ve Düzce illeri hakkında, nakil için alınan organın saklanma süreleri ve organ nakli yapılan hastalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Ayrıca Ekrem Kaya, Türkiye de şuan organ mafyası ya da organ ticaretinin olmadığını ifade etti.


Bu açıklama, geçtiğimiz haftalarda Ankara, Antalya, Adana, Eskişehir, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 17 ilde faaliyet gösteren ‘organ nakli’ çetesine karşı gerçekleştirilen operasyonunu akıllara getirdi. Ankara’da özel bir hastanede görev yapan biri profesör diğeri doktor iki şüphelinin de aralarında bulunduğu 16 kişinin gözaltına alındığı haberi pek çok ulusal yayın organında yer aldı.  Haberlerde, ihtiyaç sahiplerinden 10-15 bin TL’ye satın alınan organların, 25-30 bin liraya satıldığı ve çetenin bu yolla yaklaşık 1 milyon liralık gelir elde ettiği de belirtilmişti.

Durum böyle olunca, Prof.Dr. Ekrem Kaya’nın açıklamasında yer alan bu bölüm dikkatleri çekti. Henüz 10 gün önce ülke çapında bir organ mafyası operasyonu yapılmışken, daha önce de Türkiye’de bu suçtan pek çok kişi yargılanıp caza almışken, konunun uzmanı bir profesörün “Türkiye’de organ ticareti yoktur” açıklamasını yapması oldukça manidar.

Editör: TE Bilişim