Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Bilecik Valiliği ziyaretinde basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Fikri Işık, son günlerde Türkiye ile Almanya arasında süren gerginlik ile ilgili basın mensuplarının yönelttiği, “Almanya'nın son dönemdeki tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz Türkiye'ye karşı? Bu tutumun Almanya'daki çifte vatandaş Türkler için seçimde bir etkisi olabilir mi?” sorusuna,

“Malesef Almanya özellikle genelde de batı devletlerinde Türkiye'deki değişimi okuyamamak gibi bir problem var. Onlar Türkiye'yi hala eski Türkiye zannediyorlar. Bir ayar verdiğimizde hemen hizaya gelir aman efendim kusura bakmayın der biz hata ettik der, en haklı olduğu konuda bile aman ha Almanya'yla takışmayalım, aman ha bir sıkıntı olmasın gibi bir anlayışın Türkiye'de devam ettiğini zannediyorlar.

Ama bunda yanıldıklarının farkındalar. Biz Türkiye olarak elbette Almanya ile ilişkilere önem veriyoruz. Ama bu ilişkilere önem verirken Türkiye'nin egemenlik haklarında ve bir egemen ülkeye yapılması gereken muamelenin Türkiye'ye yapılmasını da bekleme hakkımız var, bu yapılmadığı zaman da verdiğimiz tepkiyi onların başka bir yere çekmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. Bakınız Almanya Şansölyesi Sayın Merkel, biz Türkiye'de Erdoğan karşıtlarını cesaretlendirmeliyiz dediği zaman bu Türkiye'nin iç siyasetine müdehale olmuyor, ama Sayın Cumhurbaşkanımız Almanya'daki Türk düşmanı partilere oy vermeyin dediği zaman bu hemen siyasete müdehale oluyor. Bunu anlamak mümkün mü? Eğer karşılıklı saygı olacaksa önce siz Türkiye’deki Erdoğan karşıtlarını biz desteklemeliyiz gibi bir ifadeyi Türkiye'nin iç siyasetine saygısızlık olarak görmelisiniz ondan sonra karşıdan saygı beklemelisiniz. Bu tam bir çifte standarttır. Yine aynı şekilde biliyorsunuz Türkiye'de darbeye teşebbüs etmiş, açıkça ihanet içerisinde bulunmuş askerler ve bazı siviller artık askerler de demiyoruz onlara, eski askerler, Almanya'da siyasi sığınma talebinde bulunuyorlar. Türkiye bunları istediği zaman 'efendim bizde yargı bağımsızdır' ama Türkiye'de espiyonaj faaliyetinden dolayı tutuklanan bir gazeteci kılığındaki kişiyle ilgili talepte bulunulduğu zaman Türkiye'de yargının bağımsızlığını hiç akıllarına getirmiyorlar ve Türkiye'ye güya baskı uygulamaya çalışıyorlar. Bunların tamamı çifte standarttır. Almanya bu çifte standarttan vazgeçmek zorundadır.

Türkiye ile Almanya'nın köklü ilişkileri var. Tarihi yüzyıllara dayanan köklü ilişkileri var. Bu köklü ilişkilerin gelecekte de sağlıklı olarak devam etmesinin ön şartı karşılıklı saygı ve egemenlik haklarına gösterilecek titiz bir saygıdır. Dolayısıyla bu olursa Türkiye ve Almanya ilişkileri zedelenmeden yoluna devam eder, ama o eski müsteşlik yaklaşımıyla buyurgan yaklaşımla Türkiye'ye davranmalarını kesinlikle artık Türkiye'nin kabul etme durumu yok, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki konuda ki tavrını da kararlılığını da hepiniz biliyorsunuz” dedi.

Editör: TE Bilişim