Türk Ytong Kurucusu ve Onursal Başkanı Bülent Demiren, Bayırköy beldesindeki fabrikada 'Ytong Fabrika Günleri' etkinliklerinde yaptığı konuşmada, 50 bin metreküp kapasiteli Pendik Fabrikası'nda, 1963 yılında başlayan Ytong faaliyetinin bugün ülkenin 5 bölgesinde 5 fabrikada, yılda toplam 2 milyon metreküp kapasite ile devam ettiğini kaydetti.

Türk Ytong'u kuran ve bugünlere getiren, geçmişte ve bugün çalışanlarına ve hayatını kaybetmiş kurucular ile Ytong ailesinin mensuplarını minnet ve rahmetle anan Demiren, şöyle konuştu:

"Ytong, hafifliği dolayısıyla depreme dayanıklılığı ve bilhassa enerji tasarrufu sağlamaktadır. Ytong, geçmiş zaman zarfında, ülkemize 10 milyar dolar düzeyinde döviz kazandırmıştır. Bilecik fabrikamız, bu başarıda, bilhassa yalıtım plakları ile çok önemli bir paya sahip bulunuyor. 11 Ekim 2008'de üretime başlayan Bilecik'teki fabrikada bugün yılda 370 bin metreküp üretim kapasitesi ile bölgenin inşaat faaliyetine yön veren, bir konuma ulaşmıştır. Temennimiz ve hedefimiz Türk Ytong'u ikinci 50 yılında, Bilecik fabrikasının yeni öngörülmüş olan benzerinin inşası ile 800 bin metreküp kapasiteye ulaşarak dünyanın en büyük Ytong Fabrikası olmasıdır. Ytong'u biz kurduk, onu yükseltecek gençlerdir."  

   

Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar da Bilecik fabrikasının kuruluş hedefinin eski yıllara dayandığını ve fabrikanın şu anda dünyanın en modern fabrikası olduğunu belirterek, "25 ülkede 50 aşkın Ytong fabrikası içinde en modern tesistir. Bu fabrikanın nihai kapasitesi olan 800 bin metreküplük kapasiteye ulaştığımızda da dünyanın en modern ve en büyük Ytong fabrikası Bilecik bölgesinde kurulmuş ve işletiliyor olacaktır. Ülkemize sadece ticari olarak değil kazandırdığımız değerler olarak da Bilecik fabrikamızdan memnunuz. Fabrikamızda dünyada yeni geliştirilen Alman ortaklığımızın geliştirdiği ve taş yünü hafifliğinde ısı yalıtım plaklarını burada üretiyoruz" şeklinde konuştu.


  Genel Müdür Gökhan Erel ise 50 yıl önce, Türkiye'nin sanayileşmeye başladığında Türk Ytong'un da temellerinin atılmaya başladığını ifade ederek, Türk Ytong'un, sadece ortaklarına bir ekonomik değer yaratmak üzere değil, aynı zamanda Türkiye'nin ilerlemesini, çağdaşlaşmasını, Avrupa'daki sanayi devrimini yakalamasını hayal eden, planlayan ve gerçekleştirmek üzere harekete geçen bir vizyonun ve bilincin eseri olduğunu belirtti.

Takım çalışmasının, saygının, sevginin, iyi niyetin, azmin ve dürüstlüğün olduğu yerde başarının da kaçınılmaz, yorgunlukların da başarılarla unutulduğunu ve yerini büyük bir sevince ve gurura bıraktığını anlatan Erel, şunları kaydetti:


"Günümüze gelene kadar Türkiye'de ve dünyada yaşanan gerek siyasi ve gerekse ekonomik birçok sıkıntının üstesinden gelerek büyümesini sürdürmüştür. Bugün artık markamız ürüne adını vermiş ve Türkiye'de oluşan birçok standart ve yönetmeliklere de öncülük etmiştir Tek fabrika, tek vardiya ile üretim hayatına başlayan şirketimiz bugün 5 fabrikaya ulaşmış ve 2013 tonajı ise 2 milyon metreküp olmuştur. Türk Ytong eğitmek ve eğitilmekten hiç ödün vermemiş ve gelişen inşaat sektörüne layık olabilmek için tüm gücüyle çalışmıştır. Ekip çalışması her zaman en önemli unsurumuz olmuş, bilgi birikimimizi ve tecrübemizi bu geçen 50 yıl içerisinde bir sonraki nesle aktarma konusunda azami özeni göstermiştir Bizleri, yani bir sonraki nesli çok zor bir görev bekliyor, bunun bilincindeyiz. Geçmişimize baktığımızda elde edilen başarıyı sürdürebilmek ve hatta geliştirebilmek tek amacımız."


Bilecik Ytong Fabrika Müdürü Ender Bekar ise fabrikalarının Ytong bünyesinde Türkiye’de açılan en yeni fabrika olduğunu söyledi. 2008 Yılı Ekim ayında açılan fabrikanın Güney Marmara bölgesine hitap ettiğini söyleyen Bekar şöyle konuştu:

Bilecik Ytong fabrikası, Türk Ytong’ un temel çalışma prensipleri "enerji verimliliği ve çevreye duyarlılık” anlayışını göz önünde tutarak, kuruluşunda 3 otoklav ve 130.000 m3 olan kapasitesini, 5 yıl gibi kısa sürede 7 otoklav ve 370.000 m3’ e çıkarmıştır.

Bundan sonraki süreçte de Ülkemizde ve bölgemizdeki inşaat sektörünün gelişmesine paralel olarak, önümüzdeki dönemlerde, ilk aşamada mevcut fabrikanın kapasitesi 400.000 m3 çıkarılması, ardından da ikinci 400.000 m3 lük fabrikanın temelinin atılması planlanmaktadır.


2013 yılı Bilecik fabrikası açısından oldukça başarılı geçmiş, Güney Marmara ve Doğu Marmara Satış Müdürlüklerinin malzeme talebini kapasitesi oranında karşılamaya çalışmış, Türk Ytong fabrikaları içinde optimum üretim maliyetine sahip fabrika haline gelmiştir.

Ytong blok ve yalıtım plağı taleplerini karşılamak için; tüm olanaklarımızı zorlayarak, teknik, mali, satış gibi tüm birimlerimizle, hep birlikte, gerektiğinde hafta tatillerinde de çalışarak, müşterilerimizin memnuniyetini en üst düzeyde tutmaya çalıştık ve de hep birlikte bu hedefi başardık.

Binalarda ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu bilincinin artması ile birlikte, Türkiye’de sadece Ytong un ürettiği yanmaz, yeni nesil yalıtım plağına olan talep gittikçe artmaktadır. Önümüzdeki yıllarda bu talebinin çok daha hızlı artacağı görülüyor.


Bu üstün özelliklere sahip yalıtım plağının Bilecik Fabrikamızda üretilmesinden gurur duyuyoruz. Türk Ytong’un genç üyesi Bilecik fabrikası, 50. yıldönümünü kutlayan Türk Ytong San A.Ş.nin bünyesinde kendi üstüne düşen görevleri başarı ile yerine getirmekte olup,  bundan sonra da Türk Ytong’un başarılarına katkıda bulunmaya devam edecektir.”

Konuşmaların ardından Vali Halil İbrahim Akpınar, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Türk Ytong Kurucusu ve Onursal Başkanı Demiren ve Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar tarafından uzun yıllar Ytong'a hizmet veren çalışanlara plaket verildi.

Kutlamalar, "Bilecik Ytong Fabrika Günü" 50. yıl pastasının kesimi ve Türk Ytong'un 50 yıllık hikayesini anlatan "50. yıl" sergisinin gezilmesiyle sona erdi.

Kutlamalara, Türk Ytong Yönetim Kurulu üyeleri ve yöneticilerinin yanı sıra Osmaneli Kaymakamı Edip Çakıcı, Osmaneli Belediye Başkanı Mehmet Isıkan, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, Baro Başkanı Halime Aynur ve daire müdürleri ile çalışanlar katıldı.

Vali Akpınar, daha sonra Osmaneli Belediye Başkanı Isıkan ve İl Emniyet Müdürü Özüdoğru ile birlikte Osmaneli Kaymakamlığına atanan Çakıcı'yı ziyaret ederek, yeni görevinde başarı diledi. 

Editör: TE Bilişim