Gökay Şimşek

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Bilecik Belediyesi ve Türk Kadınlar Birliği’nin öncülüğünde bir araya gelen dernek üyeleri kadınlar, alanlara inerken, Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Avukat Sema Kendirci Uğurman yaptığı konuşmada, kadın-erkek eşitliğine dikkat çekti.

Bilecik Belediyesi Sosyal Tesisleri Aile Çay Bahçesi önünde toplanan 13 Türk Kadınlar Birliği Derneği üyesi kadınlar, buradan sessiz bir şekilde Cumhuriyet Meydanına kadar ilerledi.Cumhuriyet Meydanında saygı duruşu ve istiklal Marşının okunması sonrası Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman,Atatürk anıtına çelenk sundu.

Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Avukat Sema Kendirci Uğurman, çelen töreni sonrasında yaptığı konuşmada,“1857 yılında Newyork’ta 40 bin dokuma işçisi,14 saatlik çalışma sürelerinin kısaltılması ve insanca yaşamaya yetecek b,r ücret için greve gittiler.Bu grev sırasında çıkan çatışma ve yangında,kadın ve çocuk 129 işçi can verdi.

Birleşmiş Milletler,1977 yılında,bu günün anasına,8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasına karar verdi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, cinsiyet eşitsizliğine ve ayrımcılığa karşı,kadınların sosyal ve ekonomik sorunlarını haykırdığı,çözüm için birleşmenin zorunluluğunu vurguladığı bir gündür.

8 Mart,eşitlik ve haklar için mücadele eden kadının,toplumsal konumunun derlendirildiği,sorunların tartışıldığı ve yeni çözümlerin belirlendiği,uluslararası bir dayanışma günüdür.

Ve biz,toplumun diğer yarısını oluşturan kadınlar,her 8 Mart’ta,hayatın tüm alanlarında eşitliğin önündeki engelleri ortadan kaldırmak için birlik,umut ve mücadele kararlılığı ile bir araya gelmekte ve alanlarda olmaktayız.

Çünkü biz kadınla ,her yerde,her durumda ve hep birlikte bugün,dünden daha çok söz hakkı istiyoruz.Eşit siyasal katılım istiyoruz.Kısaca toplumsal sorumlulukların paylaşımına talibiz ve erkeğimizle,yan yana ve eşit konumda olmak istiyoruz.İnanıyor ve ilan ediyoruz ki; biz kadınların,söz ve karar mekanizmalarında eşit temsil ve eşit katılım olmaksızın ilerleme sağlanamaz.İnanıyor ve ilan ediyoruz ki; biz kadınların desteği,sevgisi ve düşünce zenginliğinden yararlanılmaksızın barış ve demokrasinin kazanılması imkansızdır.

Yine biliyoruz ki bunların gerçekleşmesinin tek yolu toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan bir demokrasinin hayata geçmesidir.

Zaten demokrasi ile kadın haklarının iç içeliği inkar edilemez bir gerçektir.Çünkü hangi ülkede olursa olsun demokrasi geliştikçe,kadın hakları genişleyecek ve yaygınlaşacak,kadın hakları geliştikçe demokrasi sağlam temellerine oturup kurumsallaşacaktır.

Şimdi huzurunuzda; bizi,şiddetten ve eşitsiz konumdan kurtaracak,söz ve karar mekanizmalarında eşit temsilimizi ve eşit katılımımızı sağlayacak gerçek demokrasiye ulaşıncaya kadar hep birlikte mücadelemizin süreceğine söz veriyor,herkesi eşitlik ve özgür yolumuzda bizimle yürümeye davet ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

Başkan Şahin: “Ne yazık ki erkek egemen bir toplum var”

Belediye Başkanı Semih Şahin ise Kadınlar Günü’nde aslında konuşmak istemediğini belirterek, “Zaten erkek egemen bir toplumdayız” dedi. Seçimlerden önce Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde kadının seçme ve seçilme hakkıyla ilgili bir toplantıya eşiyle birlikte iştirak ettiğini belirten Başkan Şahin, kadınla ilgili bir toplantı da tek kadının eşi olduğunu, protokolde dahi kadına yer ayrılmadığını söyledi. Valiliğin geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu STK’larla ilgili toplantıyı da eleştiren Başkan Şahin, sanayi odası ve esnaf kefalet haricinde Türk Kadınlar birliği gibi derneklerin toplantıya çağrılmadığını belirtti.

Etkinlik Atatürk anıtı önünde topluca fotoğraf çekimi ile son buldu.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen Türk Kadınlar Birliği Derneği şubeleri ise şunlar oldu: Kocaeli, İzmir Güzelbahçe,İzmir Menemen,İzmir Foça,İzmir Bornava,İzmir Karşıyaka,İzmir Bayraklı,Lüleburgaz,Kıbrıs Girne,Kıbrıs Magosa,Kıbrıs Lefkoşa,Ankara,İstanbul Pendik,İstanbul Kadıköy,İstanbul Beşiktaş,Antalya,Antalya Kemer,Edirne,Isparta,Sakarya,Adana,Nevşehir,Trabzon.

Editör: TE Bilişim