Türk Kadınlar Birliği Bilecik Şubesi,
cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair Meclis’e sunulan AK Parti’nin önergesi için  Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.


Meclise gelen önergenin acilen geri çekilmesini söyleyen Türk Kadınlar Birliği Şube Başkanı Ayla Ercan, cinsel istismar ve evlilik gibi kavramların aynı cümlede kullanılamayacağını söyledi.



Kadın ve çocuk haklarını korumaya yönelik mücadeleye destek isteyen Ercan, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Çocuk istismarı ve yasa taslağına ve önergesine itiraz ediyoruz.

-Tecavüze

-Çocuk cinsel istismarına

-Tecavüzcülerin affına hayır!

-Önergeyi değiştirmek erken ve zorla evlilikleri, çocuk istismarını engellemeyecek

-15 yaşındaki çocuğun rızasından bahsedilemez

-Erken yaşta ve zorla evlendirme ceza kanununda suç olarak düzenlenmelidir.

-Çocukların dini nikâh ile evlendirilmesi suç olarak düzenlenmelidir.

-Cinsel istismar, tecavüz ve evlilik gibi kelimeler aynı cümlede kullanılamaz.

-Af önergesi geri çekilmelidir.

-Devlet hukuku, işlenmiş bir suçu örtmek için kullanamaz.

-Devlet mağduriyeti gidermek istiyorsa, ceza kanununu tüm vatandaşlara anlatmalı, benimsetmelidir.







Kadın ve çocuklara “Tecavüz hakkı” verecek hiçbir yasayı kabul etmeyeceğiz. Çocukların tecavüzcülerle, istismarcılarla evlendirilmesine ilişkin AKP önergesi derhal geri çekilmelidir.





17 Kasım 2016 Perşembe gecesi TBMM genel Kurulu’na AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, İstanbul Milletvekili halis dalkılıç, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ve Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu tarafından son dakikada bir önerge sunuldu. Önerge 16 Kasım 2016 tarihine kadar çocuklara karşı islenen cinsel istismar suçlarından failin mağdurla evlenmesi durumunda cezanın önce askıya alınması sonrada zaman aşımından affını öngörüyor.





Bu önergeye ek olarak iktidar partisi kadın örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen şu anda TBMM’de tartışılan TCK madde 103’ün düzenlenmesi ile de cinsel ilişkiye rıza yaşını 12’ye indirmek istiyor.103. maddenin  bu haliyle yasalaşması şu anda görülmekte olan cinsel istismara ilişkin ceza davalarında yargılanan ve bundan sonra meydana gelecek, istismar vakalarında yargılanacak olan çok sayıda istismarcının “çocuğun rızası vardı” diyerek cezadan kurtulması anlamına geliyor. TCK madde 103’te yapılan değişiklerle ve 17 kasım gecesi sunulan önerge ile hem geriye hem ileriye dönük düzenleme yapılıyor.

1-Cinsel ilişkiye rıza yaşının 15’ten 12’ye indirilmesi anlamına gelecek 103.madde değişikliği süren ceza davalarındaki ve bundan sonra gerçekleşecek istismarların faillerini korumaya hizmet ediyor.

2-17 Kasım gecesi sunulan önerge cinsel istismar faillerine geriye dönük ceza affı getiriyor.Önerge geçmiş cinsel suçları aklayarak,çocuk istismarcılarını affetmeyi hedefliyor.

3-Bundan böyle Türkiye’de kız çocuklarının 12 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evlilik şiddetine maruz bırakılmasının yasal zeminini hazırlıyor.

Son dakikada oldubittiye getirilerek ve AKP oyları ile kabul edilen bu af önergesi ile rıza yaşının 12’ye indirilme sonucu doğuracak 103. Madde değişikliği, çocuk ve kadın haklarına ve uluslararası yükümlülüklere aykırıdır. Kabul edilemez.





Türkiye’de kadınların ve kız çocuklarının kazanılmış haklarına yönelik tehditler ve saldırılar artarak devam etmektedir. TCK 103.Madde ve AKP milletvekillerinin oy birliği ile kabul ettiği önerge saldırıların en tehlikelilerindendir ve her an kanunlaşabilir. Bu değişikliğin ve önergenin kabul edilmesi 2004 yılında TCK Reformu sürecinde TCK Kadın Platformu tarafından değiştirilmesi talep edilen ve kadın örgütlerinin verdiği mücadele değiştirilen ve mağdurun tecavüzcü ile evlendirilmesi durumunda failin affedilmesi maddesinin geri gelmesi demektir.





Tüm dünya çocukların cinsel istismarı için mücadele ederken,çocuk yaşta zorla evlendirmeler yasaklanırken hatta asgari evlilik yaşı yükselttirilirken,Türkiye’de bu geriye gidiş son derece vahimdir. Cinsel ilişkiye rıza yaşını 12’ye indirmek isteseler de çocuk istismarı mahkumlarına önerge verenlerde,oylamada evet diyenlerde bu yanlışlardan derhal geri adım atmalıdır. Aksi takdirde onarılması zor sonuçlar doğuracak bir adım atmış olacaklardır.





Bu vahim yanlıştan dönülmesi için başta tüm kadınları, TBMM’de ki tüm siyasi partileri,basın ve medya kuruluşlarını ve tüm kamuoyunu;



Kadın ve çocukların mevcut yasal haklarını korumak için verilen mücadeleye destek olmaya, önergenin geri çekilmesine ve 103. Maddenin kadın ve çocuk hakları örgütleriyle birlikte,çocukları mağdur etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmesine, torba yasanın tümünün oylanacağı, 18 Kasım saat 14.00’de başlayacak TBMM oturumu öncesi TCK 103. Maddesinin bu torbadan çıkartılması için sesimize ses vermeye çağırıyoruz” dedi.Açıklamaya CHP,Vatan Partisi,ADD,TGB ve Baro Başkanı Halime Aynur'da destek verdi.

Editör: TE Bilişim