Türk Eğitim Sen Bilecik İl Temsilcisi Ömer Yel, ilimizde ihaleye çıkartılarak tadilatı süren okul binalarının verilen süre içerisinde bitirilmediğini öne sürerek konuya ilişkin yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

Yel, öğrencilerin derme çatma binalarda eğitim görmek zorunda kaldıklarını belirttiği açıklamasında şunları ifade etti:  “Yaklaşık 4 yıl önce ilimizdeki okulların depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için ölçümler yapılmış ve birçok okulumuzun depreme yeterli düzeyde dayanıklı olmadığı anlaşılmıştı. Bunun üzerine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da bahar aylarında birçok okulumuz güçlendirme yapılmak amacı ile ihaleye çıkartılmıştı. Bu güçlendirme yapımı aşamasında bu okullarımız mecburen göçebe hayatı yaşıyor. Genelde başka okulların yanına yerleştiriliyor. Pansiyonlu okulların öğrencileri başka okulların pansiyonlarına veya derme çatma yapılan bir yerlere yerleştiriliyor. Süresi içerisinde yapılsa insanlar bir şekilde razı olacak ama nedense bu ihalelere giren ve ihaleyi kazanan hemen hemen her firma iş ve işlemlerini zamanında bitirmiyor. Efendim firma cezalı çalışıyormuş. Nedense bu firmalar hep cezalı çalışıyor. Demek ki cezalar yetersiz geliyor. Sonuçta olan öğrencilere, velilere ve öğretmenlere oluyor. Hemen evimin yanında bulunan Bozüyük Kumral Abdal Anadolu Lisesindeki inşaat sürecini yakından takip ettim. Hızlı bir şekilde kırıp dökme işlemi bittikten sonra neredeyse 2 ay okula uğrayan olmadı. Kapı baca açık ortada kimse yok. Bilecik 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi ile Bozüyük Kumral Abdal Anadolu Lisesinin ihalesini aynı firma almış. Okulun birinde çalışırlarsa diğerine uğrayan yok. Buda okulların zamanında tamamlanması sürecini uzatıyor. Şu an itibariyle bu süre yaklaşık 2 ay geçmiş durumda.

Bugün güçlendirme çalışmaları devam eden Bozüyük Kumral Abdal Anadolu Lisesinin içini gezdim. İçinde temizlik ve biraz çalışma yapılsa hafta sonu okul taşınacak hale gelir görünüyor. Bakalım taşınmak için daha kaç hafta geçecek. Yoksa 15 tatile kadar zamanı sündürecekler mi? Peki çare ne?

Bence;

  1. Aynı firmaya birden fazla ihale vermeyeceksin. Birinde çalışırken ötekini bekletiyor.
  2. 2- Zamanında bitirmeyenlere verilen cezaları caydırıcı hale getireceksin. Öyle komik para cezalarıyla bu işler olmuyor. İhaleye girememe cezası vereceksin.”
Editör: TE Bilişim