Dünyada ne kadar devlet varsa hepsinin bayrağı var. Her devletin bayrağı ve bir de İstiklal Marşı var. Her bayrak o devleti temsil ettiği için o devlette yaşayan insanların gurur sembolüdür, ve kutsalıdır.

Bizim bayrağımız canımız bahasına yere düşürmediğimiz namus ve şeref sembolüm üzdür Rengim şehitlerimizin kanını, Ay ve yıldızı ise bağımsızlığımızı temsil eden bayrağımız ilk defa 29 Mayıs 1936 tarihinde 2994 sayılı kanun ile şekillendirilmiştir 22 Eylül 1983'tc 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu yürürlüğe girmiştir.

Milletimizin sembolü bayrağımız ile ilgili kanun hakkında ne kadar bilgiye sahibiyiz? İnanın halkımızın çoğu bu kanundan habersiz Halta okullarımızın müfredatında bile hepimizin ortak değen olan bayrağımız ile ilgili bu kanundan bahsedilmez. Bayrağımıza nasıl sahip çıkılmalı nasıl özen göstermeli nerelere ve nasıl çekilmeli, nasıl muhafaza etmeli? Bayrağın Şekli ve Yapımı. Bayrağın çekilmesi ve İndirilmesi, Bayrağın Yarıya Çekilmesi, Bayrağın Selamlanması. Bayrağın Ört Ölebileceği Yerler. Cezalar, Yasaklar neler acaba?Bunlardan yasakları ele alalım.

Madde 7- Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla hasılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve yönetmelikte belirlenecek kamu kurum ve kuruluştan dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. (2) Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz. Yakılamaz,yere anlamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz. Bu Kanuna ve yönetmeliğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır.

Madde 8- Bu Kanuna ve çıkarılacak yönetmeliğe aykırı olarak Bayrak yapmak, satmak ve kullanmak yasaktır. Bu yasağa aykırı olarak yapılan Bayraklar o mahallin yetkili amirlerince toplatılır. (3) Bu Kanun hükümlerine aykırı davranışta bulunanlara, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde mahalli mülki amir tarafından Kabahatler Kanununun 32’nci maddesi uyarınca idari para ceza verilir.

Lütfen etrafımıza bir bakalım Yapılan miting ve toplantılar sonuna ellerde taşınan bayraklardan bir tanesini dahi yerde görmek istemiyorum. Özel ve resmi yerlerde, bina balkonlarında ve duvarlarında solmuş ve yırtılmış bayrak görmek istemiyorum. Şehirlerarası yol kenarlarında satış reyonlarında asılmış ama yıpranmış bayraklara gereken özenin gösterilmesini istiyorum. Bu ülke için bayrak için canlarını feda eden şehitlerimizi üzmeyelim

Bizler bu ülkemizin değerlerine, bayrağımıza gereken saygıyı göstererek sahip çıkalım.Türk bayrağı kanununa uygun olmayan durumları gördüğümüz her yerde gerekli uyarıları yapalım.