Cafer Elmas

İlimizin kapılarını dünyaya açacak turizm projesi hayata geçmeye başladı. Türkiye’nin önde gelen seyahat acentelerinden 50’ye yakın temsilci hafta sonu ilimizde gelerek Bilecik’i yakından tanıma ve turizm potansiyelini görme fırsatı yakaladılar. Bilecik Belediyeler Birliği ve BEBKA ortaklığıyla hayata geçen “Bilecik Turizm Destinasyonu Oluyor” projesinin devamı olarak ilimize davet edilen acente temsilcilerine ilk olarak Gölpark’ta Çınar Bahçe Kıl çadırda kahvaltı verildi ve ilimizin turizm atağıyla ilgili sunum yapıldı.

Kahvaltıya; Vali Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Belediyesi ve Belediyeler Birliği Başkanı Selim Yağcı, Bilecik TSO Başkanı FevziUzun, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci,ve  Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş  katılarak, ilimizde turizmin gelişmesi adına verdikleri desteği gösterdiler.


Kahvaltıda, Marka Kent Bilecik ekibi koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik’in gerçekleştirdiği proje teknik sunumunun ardından, acente temsilcileri Bilecik merkezi ve ilçelerindeki turistik bölgeleri gezdiler. 2 gün boyunca devam eden gezilerde ilimizin turistik değerlerinin yanı sıra 3 senedir devam eden turizmi geliştirmeye yönelik çalışmalar hakkında bilgi sahibi oldular.

Değirmenci: “Bilecik Gizli Bir Cennet”

Kahvaltının ardından katılımcılara hitaben konuşan BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Bilecik’in turizm potansiyelinin gelişmesi için kurum olarak hep destek olduklarını söyledi. Değirmenci şöyle konuştu:

“Bilecik Bursa’nın hemen yanı başında gizli bir cennet. 2 gün boyunca amacımız Bilecik’in güzelliklerini, seyahat acentelerine göstererek Bilecik’in turizm potansiyelini geliştirmek. BEBKA olarak turizm konusunda Bilecik özelinde bugüne kadar çok çalışmalar yürüttük. Şu an içinde bulunduğumuz Pelitözü Göleti ve çevresiyle ilgili 3,4 farklı programda 3 tane projeyle hem altyapı hem tanıtım konusunda çeşitli çalışmalar yaptık. Daha sonra yine turizm tanıtım ve altyapı çağrılarında Bilecik özelinde, Bilecik Belediyeler birliğinin projesiyle paket programlar geliştirildi ve kırsal turizm ile ilgili çalışmalar yapıldı. Bugünkü faaliyetimiz ve önümüzdeki dönemde buna yönelik olan, devam eden faaliyetlerimizde bu projeleri tamamlayıcı, potansiyelini arttırıcı faaliyetler olarak devam edecek.


Biz iki gün boyunca size Bilecik’in tüm güzelliklerini göstermek istiyoruz ama sadece buraya gezmek için gelmediniz. Buraya aslında iş geliştirmek için geldiniz. Bunu niye söylüyorum. Şu anda turlarımız hazır, paket turlarımız hazır. O paket turların içinde görev alacak olan kişiler hazır, kırsalda olsun, şehir içinde olsun, bu konuda görev alacak olan yetkililer görevliler olsun bunların hepsi çalışıldı. Dolayısıyla artık bunları satmak, bunları pazarlamak ve buraya turist gelmesini bekliyoruz. Bu konuda da en önemli aktörler sizlersiniz. Dolayısıyla bu info gezimizi sadece info gezisi değil aslında iş geliştirme gezisi olarak ben görmenizi istirham ediyorum ve buradaki yetkililerle o anlamda görüşmeler yapmanızı istirham ediyorum. Umarım faydalı ve direk sonuca yönelik bir faaliyet olur.”

Yağcı: “Un var, şeker var, yağ var... Şimdi helva yapma zamanı”

Bilecik Belediyeler Birliği ve Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise seyahat acenteleri temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, yıllardır ilimiz için yaptığı turizm yatırımlarını anlattı. Yağcı şöyle konuştu:

“Taşı mermer toprağı seramik yaprağı ipek kuruluş ve kurtuluşun beşiği Şeyh Edebali diyarı Osmanlı ve Ertuğrul sancağı Bilecik’imize hoş geldiniz, şerefler getirdiniz. Gerçekten ilimiz kuruluş ve kurtuluşun beşiği olan bir il. Osmanlı ulu çınarının fışkırdığı topraklar buraların ve Osmanlı buradan almış olduğu enerjiyle, sinerjiyle 400 çadırdan dünyanın 4 bin yanına 600 yıla aşkın hak ve adalet dağıtmış ve içerisinden de Türkiye Cumhuriyeti yeni bir çınarın filizlenmesini sağlamış topraklar ve bu enerjinin başlangıç noktası, kurtuluşun beşiği diyoruz. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Siz orada sadece düşmanı değil Türk ulusunun makus talihini yendiniz” dediği İnönü muharebelerinin geçtiği topraklar Bilecik’imiz, taşımız mermer diyoruz, gerçekten toprağımız seramik diyoruz, doğal zenginlikler anlamında oldukça zengin olan bir toprak parçası. İnsanımız hoşgörülü, iyi niyetli ve misafirperver niteliği ile üzerinde gerçekten Türkiye de 4 bölgede toprağı olan tek il olması hesabiyle tropikal meyveler haricinde toprağımızda geçiş bölgesi olması sebebiyle Sakarya havzamızdan mikro klima ikliminin getirdiği tarımsal ürünler, Bozüyük bölgemizde karasal iklimin getirdiği ürünler, Bilecik - Osmaneli bu bölgemizde  de ılıman iklimin getirdiği tüm ürünlerin ülkemizde yetişen tüm meyve, sebze cinslerini ilimiz tarım üreticileri, üretim gerçekten bir Antalya kadar olmasa bile bu anlamda ülkemize ciddi katkı sağlayan bir konumda. Yine Bilecik nüfusunun mütevazi ölçeğine rağmen ülkemizde sanayi üretimiyle üzerindeki 6 tane organize sanayi bölgesi ve gerçekten 200’lere yaklaşan fabrikalarıyla her zaman üretimde Bilecik’te gözükmese de merkezleri İstanbul olduğu için ama devletimizden aldığından daha fazla üreten katma değer olan bir şehir. Tabi ki turizm dediğimiz de bizim en önemli referansımız tarih turizmi. Osmanlı devletinin kuruluş ve kurtuluşun beşiği diyoruz. Bunu doğrusunu söylemek gerekirse dostlar Bilecik olarak, Bilecikliler olarak elimizdeki bu çok önemli referansı bu zamana kadar istenilen ölçüde kullanmış değiliz. Un var, şeker var, yağ var ama bu zamana kadar bunlar helva yapma noktasında gerekli koordinasyonu istediğimiz oranda kuramadık ama bir yerde misafiri bile davet ettiğimizde ne yapmamız lazım, önce evde hanımlar bir temizlik yapar, bir düzenleme, hazırlık yapar. İşte biz sizlere bugün bu sunumu yaparken şehrimizde ben 3 dönemdir Belediye Başkanlığı yapıyorum, 3 dönemdir Bilecik Belediyeler Birliği Başkanıyım. Genel idaremiz, yerel idaremiz, sivil toplum örgütlerimiz, ticaret ve sanayi odamız ile birlikte gerçekten bu hazırlıkları yaptık. Şehrimizin turizm altyapısın oluşturma, kentsel altyapıyı oluşturma noktasında gerekli çalışmaları oluşturduk. Bugün ben Bilecik Belediye Başkanı olarak şunu rahatlıkla ifade edebilirim. Bilecik’imiz Türkiye’nin altyapı noktasındaki en sağlıklı, güvenli şehirlerinden birisi haline geldi ve gelen misafirlerimizi gönül rahatlığı içerisinde karşılayabiliriz.


İlçelerimizde turizm noktasında Bilecik Belediyeler Birliği olarak öncelikle kalkınma ajansımızın da desteği ile ilimizin bir turizm envanterini oluşturduk. Bu anlamda ilimizdeki hangi noktalarda ne tür turizmler yapılabilir bunu oluşturduk. Geçen dönem yapmış olduğumuz çalışmalarla Metin beyin de bu noktadaki danışmanlık görevleri ile birlikte bu defa ilimizdeki turizm destinasyonu Bilecik turizm destinasyonu oluyor projesi ile birlikte 22 alanda Bilecik’te turizm yapılabileceğine ilişkin paket turizm turlarını oluşturduk ve bunlara ilişkin gerekli altyapıları yaptık. Biz bunları yaparken gerisi de birazda bundan sonrada artık istemeye de hakkımızın olduğunu düşünüyoruz ve sağolsun sizler bebkamızın önderliğinde bizlerin davetlerini kırmayarak, böyle bir tatil gününde zaman ayırarak şehrimize teşrif ettiniz. Böyle güzel bir sabah kahvaltısını birlikte yapma şerefini bizlere bahşettiniz. Ben bu anlamda bu zaman ayırmanız, mesainizi buraya sevk etmenizdeki çabanız sebebiyle hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizler tabi şehrimize gelen turistlerimizin hoşça vakit geçirmesi hem tarihi anlamda geziler yaparken günümüzün entelektüel anlamdaki ihtiyaçlarının da karşılanabilmesi işte gördüğünüz gibi painball alanından başlayarak buz pistine varıncaya kadar şehrimizdeki golf sahalarına varıncaya kadar değişik alternatifleriyle görmek isteyen bu anlamdaki turistlerimize yönelik olarak çalışmaları da spor alanları noktasındaki diğer çalışmaları da yapıyoruz.

Pelitözü Gölpark turizm noktasında gelecek misafirlerimize hizmet verecek alanlarımızdan birisi. Yeni oluşturduğumuz Karasu yaşam adası inşallah yakında 40 dönümlük bir turizm alanlarından birisi, dinlenme, yeme ve hızlı tren garının olduğu bölgelerde, şehrimizin değişik noktalarındaki mesire alanlarıyla birlikte gerçekten gelen misafirlerimizi rahat ettireceğimiz ortamların olduğu noktasında sizlere güven telkin edebilirim. Bunları da gezdiğiniz zaman gördüklerinizden sizlerinde aynı kanaatte olacağınıza eminim. Buraya teşrif ettiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizim bir sloganımız bu yürüyüşe başladığımızda 11 yıl önce Bilecik’te dedik ki şehrimizdeki hemşerilerimizde ve her zaman bu proje ortaklarımıza da söylediğimiz bir slogan. Hep birlikte ülke olarak, şehir olarak, insan olarak daha iyiye, daha güzele ulaşalım diyorum. Buraya teşrif ettiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.


Vali Ahmet Hamdi Nayir Bilecik turizm potansiyeli hakkındaki görüşlerini ifade etti. Nayir: Ülkemizin potansiyeli ile elde ettiklerini kıyasladığımızda potansiyeli ve elde ettiklerinde büyük bir farkın turizm de olduğunu hep birlikte buradaki herkes en az benim kadar görüyor ve inanıyor. İlimizde de bu açıklık aynı şekilde devam ediyor. Belediye Başkanımızın da değindiği gibi tarımdaki potansiyelimizin ve tarımdaki elde ettiklerimizi kıyaslarsak, sanayideki potansiyelimizi ve sanayideki elde ettiklerimizi kıyaslarsak potansiyele yakın bir elde etmenşn, bir kazancın mevcut olduğunu görmemiz mümkün. Ama ilimizin turizm potansiyelini ve turizmden elde ettiğini kıyaslarsak çok büyük bir fark olduğunu hepimiz görüyoruz. Buna ait çalışmalar uzun yıllar öncesinde başlamıştı ilimizde de. Artık geldiğimiz noktada başlanılan bu çalışmaların görücüye çıkma zamanı olduğu anlaşılmakta. Bu çalışmalat, biraz önce belediye başkanımızın da dediği gibi 'Artık biz hazırız. Destinasyona girmeye layık bir duruma geldik. Gelin profesyonel bir gözle bizim hazırlıklarımızı gözden geçirelim. Bizim eksikliklerimiz de varsa buna birlikte bir değerlendirmeyle karar verelim. Turizm potansiyelimiz de, turizmden elde ettiklerimizin farkını azaltma yönünde herkes üzerine düşeni yapma gayreti içerisindeyiz. Bu alan da bunların bir parçası. İlimizin hemen yakınındaki bun alan, bir emek verilerek bugünlere getirildi. Eksikleri hala var. Mutlaka daha iyisini yapma gayretimiz de var. Ama bunun gibi ilimizde 18 tane gölet alanı olduğunu düşünürsek, daha yapılacak çok büyük işlerin var olduğunu hep birlikte kabul etmemiz lazım. Her bir gölet çevresi bu şekilde düzenlenebilir. Her bir gölet çevresinde bu şekilde misafir kabulünün mümkün olduğunu gösterebilmemiz lazım. Bizler, sizlerin bu gezisine çok büyük kıymet veriyoruz. Sizlerin eleştirilerini dikkate almak üzere bu toplantıyı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Zaman ayırıp geldiğiniz için, ilimizde güzel bir vakit geçirme imkanı bulacağınıza şimdiden inanıyorum. Bu programın hazırlanmasında  emeği geçen başta kalkınma ajansımız ve TÜRSAB yetkilileri olmak üzere emeği geçen belediye yetkililerimize ve burada kapılarını açan işletmecilerimiz dahil hepinize teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

Vali Nayir ve Başkan Yağcı’nın konuşmalarının ardından ‘Marka Kent Bilecik’ ekibi koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik proje hakkında teknik sunum gerçekleştirdi. Bu güne kadar yapılan altyapı çalışmalarını ve Bilecik’in turizm potansiyelinin anlatıldığı sunumun ardından, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş bir konuşma yaptı. Akkuşlu şunları söyledi:


“Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım böyle güzel bir organizasyonda ev sahipliği yaparak bizleri çok memnun ettiniz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun. Değerli meslektaşlar, Bursa'da 8 yıldan beri Güney Marmara Bölgesi'nde Yürütme Kurulu Başkanı olarak görev yapıyorum. Yönetim kurulumuzla beraber biz 8 yıldan beri Bursa'yı anlattık. Balıkesir'i anlattık. Çanakkale'yi anlattık. Bize bağlı Balıkesir, Çanakkale, Bursa illeri Güney Marmara Bölgesi Yürütme Kurulu'na bağlı illeri. Bu kongrede bize Yalova ili bağlandı. Bandırma ve Bursa olarak kaldı. Ama ben burada şunu istiyorum, sayın valim sayın belediye başkanım. Allah nasip ederse Bilecik ilini de Güney Marmara Yürütme Kurulu'na bağlanması için sayın genel başkanımız Başar Ulusay'a da isitirham edicem. Çünkü Osmanlının kuruluşu Bilecik'ten başlamış ve Bursa'ya gelmiş. En son Çanakkale'de kurtuluş olarak sona ermiş. Biz 8 yıl öncesinde göreve başladığımızda bizim valiliğimiz ile il  özel idaresi arasında bir çalışmamız olmuştu. Yani 'Kuruluştan kurtuluşa' projesini sayın genel sekreterimiz Ali Altuntaş ile birlikte bu projeyi gerçekleştirdik. Ama maalesef bakanlığa devredildi proje. Çok yatırımlar yapıldı. Çok güzel seyahatler yapıldı. Çok güzel tanıtımlar yapıldı. Ama bakanlıkta bu proje şu anda kaldı. Buradan döner dönmez Allah nasip ederse sayın genel başkanım Başar Ulusoy'a bunu mutlaka ifade edeceğim. Bakanlıkta yatan bu projeyi canlandırmak adına tekrar Allah nasip ederse biz bunu canlandıracağız. Çünkü, bizim acentelerimiz, meslektaşlarımız bu ürünü burada satarsa, bu ürünü burada pazarlarsa buraya getirdiği turistten kendisi de kazanacak, Bilecik'te kazanacak. O yüzden biz Türkiye'nin değil, dünyanın her yerini geziyoruz. Biz daha 4 gün önce bir yabancı ülkeden geldik. Ama inanır mısınız bu yabancı ülkede bu kadar ürünü, bu kadar güzel yiyecek ve içeceği bulmak mümkün değil. Bizim memleketimiz o kadar güzel ki. Boğazı, denizi, tabiatı, varlıkları,   yeme içme kültürleri her şeyleri var. Ama sadece eksikliğimiz tanıtım. Sayın genel başkanımın sözlerinde, hep tanıtım var. Ne kadar malınız, malzemeniz varsa ne olursa olsun tanıtım olmadıktan sonra hiçbir şeyi pazarlayamazsınız, satamazsınız. Ama Bilecik'imde ben görüyorum ki 4-5 yıldan beri turizme çok büyük önem veriyor. Değer veriyor. Turizmden istediği pastayı almak için gerekli mücadeleyi yapıyor. Sayın Metin kardeşimiz 3-4 ay önce yine bizi ziyaret etti. Aynı sunumları bize de gösterdi. Ben hakikaten çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür ettim. Gerçekte profesyonel bir çalışma yapmışlar. Biz her yerde anlatmaya çalışıyoruz, bütün acentelerimize duyurmaya çalışıyoruz. Bizim ülkemize gelen 39 milyar dolarlık dış ülkeden ülkemize getirdiğimiz bu 39 milyarı İstanbul acenteleri alıyor. Şu anda İstanbul acentelerinden sonra artık bölgesel acentelerimiz da dünya turizminden istediği pastayı almaya başladı. Bizim, özellikle Bursa'daki seyahat acentelerimizin Orta Doğu ile ilgili çok güzel çalışmaları var. Orta Doğu'dan gelen Arapların hepsini kendi meslektaşlarımız, kendi Bursa acentelerimiz getiriyor. Ben onların hepsine saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Çünkü bizi, Bursa'mızı, Güney Marmara'yı, Orta Doğu'ya anlatan bu acentelerimize ben teşekkür ediyorum. Hepsi yukarıdaki tur acentelerine gerek kalmadan kendi imkanlarıyla kendilerini Orta Doğu'da pazarlıyorlar ve buraya misafir getiriyorlar. Benim ricam, Bilecik'i de bu programlara katıp bundan sonraki programlarda Bilecik olmasını istirham ediyorum. Arkadaşlarımla da bundan sonraki yürütme kurulumuzda Bilecik'in de programlarımıza alınması için mücadelemizi yapacağız. Arkadaşlarımıza da bu konuda desteklerimizi vereceğiz. Sayın başkanım gerçekten çok güzel ev sahipliği yaptınız. Sayın BEBKA'ya, sayın başkanıma, sayın valime çok teşekkür ediyorum. Böyle güzel misafirperverliklerinden dolay şahsım ve ı yönetim kurulu adına ve bütün meslektaşlarım adına teşekkür ediyorum.”


Konuşmasının ardından Vali Nayir ve Başkan Yağcı tarafından Akkuş’a anı tabağı hediye edildi. Kahvaltı sonrası acente temsilcileri Bilecik merkezi ve ilçelerindeki turistik bölgeleri gezdiler. 2 gün boyunca devam eden gezilerde ilimizin turistik değerlerinin yanı sıra 3 senedir devam eden turizmi geliştirmeye yönelik çalışmalar hakkında bilgi sahibi oldular.

Editör: TE Bilişim