Gökay Şimşek



         15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası Bilecik’te etkinliklerle kutlandı.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlik oldukça dolu geçti. Gerçekleştirilen programda Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Bilecik’e özgü yöresel defile gösterisi oldukça ilgi çekerken, Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencilerinin hazırladığı meyve süsleme gösterisi katılımcılardan büyük alkış aldı.

Şiirlerin ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte ilk konuşmayı gerçekleştiren Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Âdem Avcu konuşmasında, şu görüşlere yer verdi:

“Yüksek öğrenime ve Turizm Sektörüne kalifiye eleman yetiştiriyoruz”

“Turizmin bütün bir yıla yaygınlaştırılması, alternatif turizm türlerinin ortaya çıkması, turizmden en yüksek geliri sağlamada yapılması gerekenler ve elimizdeki değerlere sahip çıkma konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 1983 yılından bu yana turizm 15-22 Nisan tarihleri arasında ‘’Turizm Haftası” kutlanmaktadır. Bu yılda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte hazırladığımız kutlama programını beğeneceğinizi umuyorum.

Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak 1997 yılından bu yana verdiğimiz eğitimle hem yükseköğrenime öğrenci hem de turizm sektörüne kalifiye eleman yetiştirmekteyiz.

Yetiştirdiğimiz gençlere milli, manevi değerlerimizin yanında kültürel değerlerimizle birlikte turiste karşı geleneksel Türk misafirperverliğini de öğretme gayretindeyiz.


Bu şuurla kutlamakta olduğumuz Turizm Haftasının güçlü, huzurlu ve mutlu yarınlara vesile olması dileğiyle saygılar sunuyorum.

Turizm, insanların yeni yerler görme, keşfetme ve dinlenme ihtiyacından doğmuş, tarihi de insanlık kadar eski bir sektördür. Tarihi çok eski de olsa dünya turizminin esas gelişimi son elli yıllık zaman dilimi içerisinde gerçekleşmiştir. 'Bacasız Sanayi” denerek tüm ülkelerin dört elle sarıldıkları bu sektör, gerek günümüzde ve gerekse gelecekte tüm ülkelerin en önemli gelir ve istihdam kaynaklarından olmaya devam edecektir” dedi.

“Tarihi mirasımızı korumaya yönelik çalışmalar devam etmektedir”

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Kocabıçak ise konuşmasında : “ilimizde turizme yönelik yapılan çalışmalardan bahsederek, Osmaneli, Pazaryeri ve Gölpazarı ilçelerinde bulunan 200’ü aşkın tescilli evin 30’unun Bakanlığımızın katkılarıyla tamamlanmıştır” dedi.

Kocabıçak, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yedi bin yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ülkemiz, bir" açık hava müzesi" niteliğiyle, "Deniz-kum-güneş" üçlemesine ek olarak, tarih, kültür ve inanç turizminin merkezi olmaya en güçlü adaydır. Dört mevsimin bir arada yaşanabildiği tek yer olan Anadolu aynı zamanda eşsiz güzellikteki yaylalarıyla yayla turizminin; el değmemiş doğasıyla da eko turizmin merkezi olacaktır. Zira ülkemizin henüz pazara yeterince çıkarılamamış ve yıpranmamış çok zengin doğal ve kültürel değerleri bulunmaktadır. Doğal güzelliklerimize, tarihi ve arkeolojik değerlerimize ek olarak mükemmel tesislerimiz ve yetişmiş turizm personelimiz de mevcuttur. İnsanımızın konukseverliğini ve güler yüzlülüğünü de buna ekleyecek olursak, önümüzdeki yıllarda Türk Turizmindeki ivmenin daha da artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Nitekim 2001 yılında 11 milyon turist ve 10 milyar dolar gelir elde eden ülkemiz, 2011 yılında 36 milyon turist ve 23 milyar dolar gelir, 2014 yılında yaklaşık 37 milyon turist ve 35 milyar dolara yakın gelir elde etmiştir. 2015-2016 yıllarında ise dünyada ve çevremizde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Ülkemize gelen yabancı turist sayısı % 30 azalarak turizm geliri 22 milyar dolara gerilemiştir.

İlimiz, tarihi ve doğal güzellikler açısından oldukça zengindir. Kuruluşa ve kurtuluşa beşiklik yapmış, Milletin makûs talihinin yenildiği bu toprakların turizmden hak ettiği payı alabilmesi için 2005 yılında başlatılan tarihi mirasımızın korunmasına yönelik çalışmalar aralıksız olarak devam etmektedir.

İlimiz merkezinde ve ilçelerimizde bulunan mülkiyeti veya kullanımı çeşitli kurum ve kuruluşlara ait Şeyh Edebalı Türbesi, Rüştiye Mektebi, Hamidiye İdadisi, Bilecik Müzesi, Albay Çolak İbrahim Köşkü vb. birçok tarihi eserimizin restorasyonu Bakanlığımızın ve ilgili kurum-kuruluşların katkılarıyla yaptırılarak turizme kazandırılmıştır. Bilecik merkez ve Osmaneli, Pazaryeri, Gölpazarı ilçelerimizde bulunan şahıslara ait 200’ü aşkın tescilli evden 58’inin projesi ve 30’unun restorasyonu Bakanlığımızın katkılarıyla tamamlanmış olup; şahıslara ait tescilli evlere proje ve onarım yardımı her yıl artarak devam etmektedir.

 Bunların yanında tarihi bir görev taşıyan ilimizin, tarihi, turistik ve doğal güzellikleri, Yenipazar-Harman kaya kanyonu, Kınık Çömlekçilik el sanatları, yöresel ürünleri, yaylaları ve göletlerinin yer aldığı broşür, gezi rehberi, turistik harita gibi Türkçe-İngilizce yayınlarımızla gerek ilimize gelen ziyaretçilere, gerekse katılmış olduğumuz fuarlarda standımıza uğrayan ziyaretçilere en iyi şekilde tanıtılmıştır ve tanıtılmaya devam edilecektir.

15-22 Nisan 2017 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutladığımız Turizm Haftasında bizlere maddi ve manevi katkı sağlayan başta sayın Valim Süleyman ELBAN’a, Belediye Başkanımıza, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığımıza, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü, Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü ile El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğünün değerli idarecileri, öğretmen ve öğrencilerine, bizleri burada yalnız bırakmayan misafirlerimize teşekkür ediyor, Bilecik’i seven idarecilerimiz, yatırımcı kurum/ kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, halkımız ve öğrencilerimizin verdiği küçük büyük her türlü destekle İlimizin de turizmde hak ettiği değere kavuşmasını diliyorum.”

Program Turizm Haftası nedeniyle düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmasında dereye giren öğrencilere Vali Süleyman Elban ve Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın ödül verilmesi ile son buldu.









Editör: TE Bilişim