15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası Bilecik’te etkinliklerle kutlandı.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlik oldukça dolu geçti. Gerçekleştirilen programda Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Bilecik’e özgü yöresel defile gösterisi oldukça ilgi çekerken, Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencilerinin hazırladığı Flambe gösterisi katılımcılardan büyük alkış aldı.

Şiirlerin ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştiren Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Kocabıçak,

“Turizm, insanların yeni yerler görme, keşfetme ve dinlenme ihtiyacından doğmuş, tarihi de insanlık kadar eski bir sektördür. Tarihi çok eski de olsa dünya turizminin esas gelişimi son elli yıllık zaman dilimi içerisinde gerçekleşmiştir. 'Bacasız Sanayi" denerek tüm ülkelerin dört elle sarıldıkları bu sektör, gerek günümüzde ve gerekse gelecekte tüm ülkelerin en önemli gelir ve istihdam kaynaklarından biri olmaya devam edecektir.

Yedi bin yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ülkemiz, bir" açık hava müzesi" niteliğiyle, "Deniz-kum-güneş” üçlemesine ek olarak, tarih, kültür ve inanç turizminin merkezi olmaya en güçlü adaydır. Dört mevsimin bir arada yaşanabildiği tek yer olan Anadolu aynı zamanda eşsiz güzellikteki yaylalarıyla yayla turizminin; el değmemiş doğasıyla da eko turizmin merkezi olacaktır. Zira ülkemizin henüz pazara yeterince çıkarılamamış ve yıpranmamış çok zengin doğal ve kültürel değerleri bulunmaktadır. Doğal güzelliklerimize, tarihi ve arkeolojik değerlerimize ek olarak mükemmel tesislerimiz ve yetişmiş turizm personelimiz de mevcuttur. İnsanımızın konukseverliğini ve güler yüzlülüğünü de buna ekleyecek olursak, önümüzdeki aylarda Türk Turizmindeki ivmenin daha da artarak devam edeceğini söyleyebiliriz.

Nitekim 2001 yılında 11 milyon turist ve 10 milyar dolar gelir elde eden ülkemiz. 2011 yılında 36 milyon turist ve 23 milyar dolar gelir, 2018 yılında ise 45 milyon 500 bin turist ve 29 milyar 512 milyon dolar gelir elde etmiştir. 2019 yılı hedefi ise 50 milyon turist ve 40 milyar dolar gelir elde etmektir.

İlimiz, tarihi ve doğal güzellikler açısından oldukça zengindir. Kuruluşa ve kurtuluşa beşiklik yapmış, Milletin makûs talihinin yenildiği bu toprakların turizmden hak ettiği payı alabilmesi için 2005 yılında başlatılan tarihi mirasımızın korunmasına yönelik çalışmalar aralıksız olarak devam etmektedir. İlimiz merkezinde ve ilçelerimizde bulunan mülkiyeti veya kullanımı çeşitli kurum ve kuruluşlara ait Şeyh Edebalı Türbesi. Ertuğrul Gazi Türbesi, Rüşdiye Mektebi, Hamidiye idadisi. Bilecik Müzesi, Albay Çolak İbrahim Köşkü vb. birçok tarihi eserimizin restorasyonu Bakanlığımızın ve ilgili kurum kuruluşların katkılarıyla yaptırılarak turizme kazandırılmıştır. Bilecik merkez ve Osmaneli, Pazaryeri Gölpazarı ilçelerimizde bulunan şahıslara ait 200’ü aşkın tescilli evden 60'ının projesi ve 30’unun restorasyonu Bakanlığımızın katkılarıyla tamamlanmış olup; şahıslara ait tescilli evlere proje ve onarım yardımı her yıl artarak devam etmektedir.

Bunların yanında tarihi bir misyon taşıyan ilimizin, tarihi, turistik ve doğal güzellikleri, Yenipazar Harmankaya kanyonu, Kınık Çömlekçilik el sanatları, yöresel ürünleri, yaylaları ve göletlerinin yer aldığı broşür, gezi rehberi, turistik harita gibi Türkçe-İngilizce yayınlarımızla gerek ilimize gelen ziyaretçilere, gerekse katılmış olduğumuz fuarlarda standımıza uğrayan ziyaretçilere en iyi şekilde tanıtılmıştır ve tanıtılmaya devam edilecektir.” İfadelerine yer verdi.

Program, Kültür ve Turizm Müdürlüğü El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde açılan serginin gezilmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim