Bilecik Belediyesinin desteğiyle Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen programda, Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Dr. Ahmet Fatih Öğüç ve Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ceren Yıldız Eren, tüp bebek nedenleri ve tedavisi ve yeni yöntemler konusunda katılımcılara bilgiler verdiler. Programda ilk olarak Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Dr. Ahmet Fatih Öğüç söz alarak, "Buradaki çoğu hastayı tanıyorum. Hepinizi burada görmekten büyük bir onur duydum. Doktor Ceren Hanım daha önce Bilecik'te çalışmış çok değerli bir çalışma arkadaşımdır. Bugün hem tüp bebekle ilgili hem de riskli gebeliklerle ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapacağız. Toplantı sonrası çocuk sahibi olma zorluğuyla hem de gebelik ile ilgili sorularınızı da yanıtlayacağız. Sima olarak ve ismen çoğu hastamı tanıyorum ve biliyorum ve buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Bilecik Belediyesine de yardımcı olduğu için çok teşekkür ediyoruz. Toplantı sonrasında ise Bilecik Belediye adına bir hastamıza ücretsiz tüp bebek tedavisi çekilişi düzenleyeceğiz. Bu da hepimiz için güzel bir son olacak diye düşünüyorum. Bugün burada gebelik için mücadele veren hastalarımız dışında, gebelik ile mücadele etmiş ve tedavisini gebelik ile sonuçlandırmış hastalarımın buraya geldiği için de ayrıca teşekkür ediyorum. Tedavi sürecinde çok büyük emekler harcadığımız için birbirimizi görmek bizleri çok mutlu ediyor. Şimdi Doktor Ceren hanımı kürsüye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Öğüç'ün ardından söz alan Doğum Uzmanı Dr. Ceren Yıldız Eren alarak bir takım bilgiler verdi. Eren konuşmasında, "Tüp bebek merkezi ya da spontan bütün gebeliklerin takipleri son derece önemli. Gebelik takibi sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında genel bilgilendirme yapacağım. Gebelik sırasında yapılan takip gebeliğin belirlenmesinden doğuma kadar ki olan sürede anne ve bebeğin düzenli aralıklarla kontrol edilmesini kapsamaktadır. Gebelik sırasında yapılan takibin amacı herhangi bir soru yaşanmadan gebelik süresi yaşanmasını sağlamak ve bu süreçte hem anne hem bebek için en sağlıklı şekilde sonlandırmaktır. Riskli gebeliklerin saptanmasında nelere dikkat ediyoruz; öncelikle anne yaşı riskli gebelik kavramının temelini oluşturuyor. 16 yaşın altında yada 35 yaşın üstünde gebelikler riskli gebelik olarak tanımlanıyor. İleri yaştaki gebelikler yada çok erken yaştaki gebelikler gebeliğe bağlı hipertansiyon riskinde artış olmaktadır. Yine 35 yaş üstü gebeliklerde halk arasındaki söylemi ile down sendromu riski artmaktadır. Yine riskli gebelik döneminde annelerin ilaç kullanımını soruyoruz. Annenin herhangi bir medikal hastalığının olması, şeker hastası olması, kal hastalıkları, hipertansiyon  hastalığının bulunması çok önem kazanmaktadır. Bir gebenin daha önceki gebelik dönemi de son derece önem taşımaktadır. Diğer gebeliklerinde hastanın ikiden daha fazla düşük yapmış olması tekrarlayan düşük olarak tanımlanır. Bir önceki gebeliğin erken doğum ile sonuçlanması ya da bebeğin kilosunun olması gereğinden düşük olması ya da 4 kilonun üzerinde olması diyabet açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur.   Diğer risk faktörleri; doğum ile gebelikler  arasında 3 aydan kısa, doğum ile sonraki doğum arasında 1 yıldan kısa süre olması. Sık aralıklarla gebelik riskli gebelikler kategorisinde sınıflanabilir. Önceki doğumda sezaryen olması önem kazanmaktadır. Çok fazla gebeliğin olması, 5 ya da daha fazla gebeliğin doğum sonrasında kanama açısından önemlidir. Antaratel değerlendirme de amaç fetüsün  ve annenin sağlık durumunu belirlemek, bebeğin haftasını belirlemek, devam edecek olan takip sıklığını belirlemek ve bunların niteliğini saptamak açısından önemlidir.   İlk anne adayını gördüğümüzde kilosunu, boyunu, tansiyonunu ve normal fizik muayenesini yaparız. Takiben yine muayenesinde bir enfeksiyon, rahim ağzı yetmezliği var mı bunu değerlendiririz. İlk değerlendirmemizde kan uyumu, kan gurubu, kan değerlendirmesi , kan uyuşmazlığı ve bulaşıcı hastalıklar testler yapılır. Doğumun zamanlaması ve şekli ilgilenen hekimin kararına göre belirlenmelidir. " dedi.

Doğum Uzmanı Dr. Ceren Yıldız Eren'in ardından yeniden söz alan Öğüç konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bugün burada olma sebebimizin çocuk sahibi olma zorluğunun, tüp bebek ve yardımcı üreme teknikleri ile ilgili tedaviler kapsamı dahilinde sunumlar yapacağız. Tüp bebek deyince herke bu işin son noktası olarak görüyor. Burada bu konuyu dinleyen pek çok hastam biliyor ki yardımcı üreme teknikleri  normal bir kontrol gibi ara ara kontrol ettirilmesi gereken bir sistemdir. Artık üreme sağlığı gelişen teknoloji ile artık ciddi bir boyut kazanıyor. Erkek üreme sistemi zayıflıyor, kadın üreme sistemi zayıflıyor. Dolayısıyla toplumda her yüz çiftten yirmisi çocuk sahibi olma zorluğu yaşar hale geliyor. Bu bir ayıp, eksiklik ya da kusur değil. Sadece bir mekanizmanın daha rahat çalıştırılması gerekiyor. Tüp bebeğe ihtiyaç duymadan, yardımcı üreme tekniklerine ihtiyaç duymadan bir bebek nasıl dünyaya geliyor. İnsanda üreme iki farklı yol ile oluyor. Bunlardan bir tanesi doğal üreme ve yardım ile üremedir. Doğal üremede  100 çiftten 20'si artık doğal üreyemiyor."

Programda Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Dr. Ahmet Fatih Öğüç ve Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ceren Yıldız Eren'in sunumunun ardından çekiliş gerçekleştirilerek bir hastaya ücretsiz tedavi hakkı verildi. Çekilişin ardından program sona erdi. 

Editör: TE Bilişim