Bilecik Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Tüketici Hakem Heyeti’nde işlerin çok yavaş yürümesi vatandaşların tepkisine neden oluyor. Tüketicilerin karşılaştıkları her türlü haksızlık karşısında başvuracağı devlet kapısı olan Tüketici Hakem Heyeti, son dönemde artan banka kredisi dosya masrafı iadelerine ilişkin başvurulara yetişemiyor. Mevzuat gereği, başvuruları en geç 6 ay ila 1 yıl içinde cevaplaması gereken Heyet, iddiaya göre halen 2015 yılı Ocak ayının başvurularıyla uğraşıyor. Giderek artan başvurular sonrası işlerin birikmesi ise Kurumun yeterli olup olmadığı sorusunu akıllara getiriyor.

Bilindiği gibi, il merkezlerinde ikamet edenlerin 3.300,00 TL ye kadar olan tüm banka dosya masrafı iadeleri için İl Tüketici Hakem Heyetine başvurmaları gerekiyor. Vatandaşlar buradan çıkacak karar sonrası bankalardan bu masrafların iadesini talep edebiliyorlar. İlimizde de çok sayıda vatandaş banka dosya masraflarının iadesi için Hakem Heyeti’ne başvurmuş durumda. Ancak vatandaşlar başvurularının sonuçlanması için uzun süre beklemekten şikayetçiler.

Vatandaşlar başvuru sonuçlarını öğrenmek istediklerinde, görevli memurun kendilerine “başvuruların sırayla işleme alındığını” ve “işlem sırasının halen 2015 Ocak ayında olduğunu” söylediğini iddia ediyorlar. Vatandaşlar gecikmelerin sebebinin ise “iş yükünün fazla olması” ve “personel azlığı” gibi gerekçelere dayandırıldığını ifade ediyorlar.

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğine göre; Heyete yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşüp karara bağlanıyor. Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabiliyor (MADDE 23 – 1). Hakem Heyetinde yaşanan gecikmelerin rutin haline geldiğini ve bunun kendilerini mağdur ettiğini belirten vatandaşlar, Tüketici Hakem Heyeti’ndeki işleyişin yetkililer tarafından denetlenmesini ve kurumun eksikliğinin giderilmesini istiyorlar. 

Editör: TE Bilişim