Bölgemizdeki kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, iç ve dış kaynaklı destek ve fonlardan daha fazla yararlanabilmek, ilimizin ve metal sektörünün ekonomik analizinin yapılabilmesine katkı sağlayabilmek, kentin ekonomik nabzını daha iyi tutabilmek ve yeni bir vizyonla kentin ortak aklını harekete geçirme kadına Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası olarak düzenlenecek Sektör Çalıştaylarının ilki 24 Mart Salı günü Metal Sektörü Çalıştayı olarak Bilecik Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

Bilecik TSO Yönetim Kurulu ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurgül ÖZBAY, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvar Müdürü Doç. Dr. Harun MİNDİVAN, Bilecik TSO Akademik Danışmanı Doç. Dr. Ali ACILAR, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ayhan TOZAN, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hüseyin BİNGÖL velimizde metal sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın sahipleri ve üst düzey yetkilileri katıldı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yüksel OKŞAK’ın moderatörlüğünde kahvaltı eşliğinde gerçekleşen Çalıştayda Metal sektöründe faaliyetlerine devam eden firma sahipleri ve üst düzey yöneticileri sektörde yaşadıkları problemleri masaya yatırdılar.

Çalıştayda Metal Sektöründe karşılaşılan sorunlar aşağıdaki başlıklar üzerinde değerlendirildi.

1)            Lojistik Sorunu

o             Karayolu Taşımacılığı,

o             Demiryolu Taşımacılığı,

o             Hızlı Tren,

2)            İstihdam Sorunu

o             Nitelikli Personel İstihdamı,

o             Ara Elaman İstihdamı,

3)            Kentin Alt Yapı eksiklikleri

o             Konaklama,

o             Sosyal Hayat,

4)            Enerji Maliyetleri,

5)            İş Gücü Kayıpları,

Firma yetkilileri özellikle ilimizdeki ulaşım ve lojistikte yaşanılan problemleri dile getirerek, sanayici olarak üretimimizin büyük bir bölümünü ihraç ediyoruz ancak karayolu taşımacılığı maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle demiryolu taşımacılığını kullanmak istiyoruz. Lojistikte demiryolunun kullanılması ulaşım maliyetlerinde %50 ye yakın avantaj sağlıyor. Fakat İlimizde demiryolu taşımacılığı konusunda sıkıntılar yaşamaktayız. Bu konuda gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu şartlar altında demiryolunu ihracatta kullanmayı bırakın iç ulaşımda bile kullanamıyoruz dediler.

Ayrıca Hızlı tren projesi ile İlimizin hem ekonomik alanda hem de sanayi anlamında büyümeye katkı sağlayacağını düşünmüştük. Fakat hızlı tren seferlerinin Bilecik’te günde 2 sefer duracak olması ve planlanan saatlerin mesai saatlerine uygun olmaması nedeniyle hızlı tren projesinin de sanayici olarak bizlere bu şekliyle çok katkısı olacağını düşünmüyoruz dediler.

Çalıştay’da masaya yatırılan diğer bir konu ise İstihdam sorunu oldu. Yetkililer sektörde çalıştırılacak nitelikli personel ve ara elaman istihdamında sıkıntı yaşandığını ifade ederek, bu konuda yetkililerimizden acilen çözüm beklediklerini belirttiler.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurgül ÖZBAY “Üniversitemizin bu konuda ciddi bir katkısı olabileceğini, ayrıca Kamu - Sanayi işbirliği adına da önemli bir adım olacağını belirterek, öğrencilerimizin mezun olmadan önce İlimizdeki Sanayi kuruluşları ile irtibatı sağlanarak stajlarının özellikle İlimiz sanayi kuruluşlarında yaptırılması neticesinde öğrencilerimize hem sanayi kuruluşlarımızı tanıtmış hem de ilgili sektörlerde tecrübe kazanmalarını sağlamış oluruz. Dolayısıyla ilimizi ve sanayimizi tanıyan öğrencilerimizin istihdamının daha kolay ve faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ayhan TOZAN ise “BEBKA tarafından yapılan araştırmaya göre TR 41 Bölgesinde işsizlik oranı % 6,5’tir ve bu oran Türkiye ortalamasının altındadır. Bilecik’i düşündüğümüzde bu oranın daha da aşağıya indiğini görmekteyiz. UMEM Projesi kapsamında kursiyerlerin 6 aylık ücretlerinin tamamı İŞ-KUR tarafından karşılanıyor.Yapılan yeni protokol sayesinde üniversite öğrencilerimizin de ders programlarına uygun olarak boş zamanlarında ücreti İŞKUR tarafından karşılanarak Sanayi kuruluşlarımızda çalışabilmelerinin önünün açıldığını, bu vesileyle hem kendilerine katkı sağlayabileceklerini, hem de Sanayi kuruluşlarımızı tanıyıp tecrübe kazanmalarına vesile olabileceğini belirterek, Sanayi kuruluşlarımızın Bilecik TSO vasıtasıyla talep etmeleri halinde üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi.

Çalıştayda üzerine tartışılan diğer bir konu ise elektrik tüketiminde uygulanan puant sistemi üzerine oldu.Elektrik tüketiminde üç zamanlı puant sistemi uygulanmakta. Bu sistemde gece vardiyasında kullanılan elektrik tüketim fiyatları çok uygun, gündüz vardiyası ise hemen hemen 2 katı rakamlara ulaşırken, 17:00 – 22:00 saatleri arası kullanılan elektriği gece vardiyasıyla kıyasladığımızda nerdeyse 3 katına ulaşmaktadır. Sanayiciler olarak beklentimiz puantaralığının19:00 – 22:00 saatleri olarak daraltılması ve elektrik maliyetlerimizin bu sayede düşmesidir dediler.

Çalıştayda son olarak işgücü kayıplarıyla ilgili yaşanan sıkıntılar ele alındı. İlimizde istirahat almanın çok kolay olduğunu, çalışanın işe gelmek istemediği zaman doktora giderek çok basit mazeretlerle istirahat alabildiğini ifade ederek, sağlık her şeyin başında gelir, gerçekten istirahate ihtiyacı olanlara zaten diyecek bir şeyimiz yok. Fakat hiçbir sağlık problemi olmayanların rapor alması gereksiz işgücü kaybıdır. Rapor almak bu kadar basit olmamalı dediler.

Bilecik TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman KELEŞ katılımcılara teşekkür ederek,küreselleşme süreci ile birlikte şehir ekonomilerinin ve sektörlerin gelişim düzeylerini sağlıklı şekilde takip etmek çok önemli bir hale gelmiştir. Bu da sektörel sorunların analiz edilmesi ilgili makamlara iletilmesi ve Odamızca da değerlendirilmesi zaruretini doğurmuştur. Bilecik TSO Yönetim Kurulu olarak amacımız bu çalıştayları artırarak devam etmek, her sektörü bu tarz çalıştaylarla bir araya getirmektir. Bu çalıştayda değinilen sorunlarla ilgili notlarımız aldık. En kısa zamanda da oluşturulacak sonuç raporunu hem sizlerle hem de gerekli kurumlarla paylaşıp, bahsedilen sorunların çözümlerinin takipçisi olacağız ”dedi.

Editör: TE Bilişim