Cafer Elmas

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri sonucunda, Şeyh Edebali Üniversitesi’ne çok önemli bir maddi kaynak sağlandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Üniversitenin Mühendislik Fakültesi’ne laboratuvar yaptırılması için 5 Milyon TL’lik hibe destek sağladı. TOBB’un genel kurulunda 3 kez görüşülen ve yaklaşık 2 yıl önce sözü alınan desteğin protokolü, dün Bilecik TSO binasında, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Rektör Prof. Dr. Azmi Özcan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Bilecik TSO Başkanı Fevzi Uzun ve Bozüyük TSO Başkanı Buğra Levent’in katılımlarıyla imzalandı. Bu imzayla birlikte büyük bir hızla yükselen ve hem ilimiz hem de ülkemiz için çok önemli bir değer haline gelen Şeyh Edebali Üniversitesi’ne yeni bir yapı kazandırılacak. Mühendislik Fakültesi’nin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak büyüklükte bir laboratuvar binası yapılacak.

Uzun: “Eğitime yapılan her yatırım karlıdır”

Protokol töreninin açılış konuşmasını yapan Bilecik TSO Başkanı Fevzi Uzun, her yatırımda bir risk olduğunu, ancak eğitim konusunun bu durumun tek istisnası olduğunu söyledi. “Eğitime yatırım yapmak ülkeye yapılan en büyük hizmettir” diyen Uzun, konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün burada; kuruluşun ve kurtuluşun beşiği, Bilecik’imizde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitemiz ile birlikte Bilecik sanayisine ivme kazandıracak bir etkinlik için bir aradayız. Bilecik her geçen gün büyüyen gelişen ekonomisi, üniversitemizin de etkisiyle değişen sosyo-kültürel yapısıyla kabuğunu kırmaya devam ediyor. Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi olarak göreve geldiğimiz ilk günden beri üniversite sanayi işbirliğini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaya gayret ettik. Kıymetli Rektörümüzün himayesinde Üniversite-Sanayi İşbirliği gelişimine yönelik akademisyenlerimizin uzmanlık alanlarını sanayicilerimizin deneyimleriyle birleştirmek üzere anket ve saha çalışmaları yaptık.

Kıymetli Katılımcılar, değerli protokol; Bugün üniversitemiz Türkiye’nin en genç üniversitelerinden biri ama her geçen gün genişleyen ve yeni başarılara imza atan dinamik yapısıyla ülkemizin en güzide üniversiteleri arasında yer alacağına inancımız tamdır. Bir ülkenin zenginliği ile eğitim düzeyi arasında çok güçlü bir ilişki var. Bir ülke ne kadar eğitimliyse o kadar refah düzeyi artıyor. Eğitime yatırım yapmak ülkeye yapılan en büyük hizmet oluyor.

Ülke olarak bizim en büyük stratejik üstünlüğümüz genç nüfusumuz, gelişmiş ülkeler düzeyine çıkmak için altın değerinde bir fırsatımız var. Daha iyi, daha güçlü, daha zengin bir Türkiye olmak istiyorsak Gençlerimizin iş dünyasının dinamik ruhuna, beklentilerine uygun, girişimci ve icat yapan gençler olarak yetişmesini sağlamalıyız aksi takdirde dünyanın en büyük ekonomileriyle rekabet etmemiz mümkün değil. Sanayide kendi teknolojimizi üretmek için kapsamlı Ar-Ge çalışmalarının yapılabileceği her türlü donanıma sahip merkezler kurmak zorundayız. Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası olarak, iş dünyası ile üniversitenin daha yakından çalışması gerektiğine inanıyoruz.

Saygıdeğer Katılımcılar; Her yatırımda bir risk vardır. Ancak, eğitime yapılan yatırım bunun tek istisnasıdır. Eğitime yapılan her yatırım karlıdır. Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası olarak, göreve geldiğimiz günden itibaren odamızın kurumsal kimliğini güçlendirmek için çalışmalar yaptık. Bugün burada bunun bir somut örneğini hep birlikte yaşıyoruz. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Laboratuvarı için aracılık ettiğimiz iş dünyasının fedakârlığını gösterdiği 5 milyon TL’lik yatırımımızın hayırlara vesile olmasını diler, bu yatırımın gerçekleşmesinde Bilecik Ticaret ve Sanayi Odamız başta olmak üzere tüm iş aleminin değerli temsilcilerine, TOBB ailemize, Değerli Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve yönetim kuruluna şükranlarımı bir borç bilirim. Başta Bilecik olmak üzere; Bilecik Şeyh Edebali Üniversitemize, İş dünyamıza, öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

Özer: “Bilecik’in yeri özel”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yerine protokol törenine katılan Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, üniversitelerin taleplerini maddi güce dayalı yapılar olduğu için genelde karşılayamadıklarını, ancak Bilecik’in yerinin özel olduğunu, bu nedenle üniversiteye bir yapı kazandıracak olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

 Özer, şöyle konuştu: “Öncelikle Sayın Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamını ileterek sözlerime başlamak istiyorum. Malum, Odalar Birliği Başkanımız bu dönem Türkiye’nin B20 başkanlığını yürütüyor. O nedenle protokol görevini bize verdiler. Sayın Başkanımızla beraber Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak bu tür konuları çok önemsiyoruz. Çünkü sanayileşmenin olduğu, ticaretin olduğu yerde üniversiteyi ayrı bir şekilde düşünmemiz mümkün değildir. Bu nedenle ben bu anlamdaki desteklerini esirgemeyen başta rektörüm olmak üzere, Oda Başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bizler, ihtiyaç durumuna göre birçok ilde üniversitelerin taleplerini karşılayamıyoruz çünkü maddi güce dayalı bir yapıdır. İllerin protokol imza törenlerinde mevcut müstakil binalarını ve Ankara’dan Odalar Birliği’nden de yapı dairesi müdürümüz Yahya Bey ile beraber geldik. Ama Bilecik’in ayrı bir özelliği oldu ki, burada üniversitemize bir inşaat ve yapı kazandırılması konusunda odalar birliğimiz ve başta başkanımız olmak üzere onay verdiler. Dolayısıyla bu girişimlerinden dolayı değerli başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah, ilimize ve bölgemize hayırlı, uğurlu olur.”

Rektör Özcan: “Hem üniversite adına, hem Bilecik adına çok önemli bir adım”

Törende konuşan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, uzun süreli bir çabanın meyvesini almanın mutluluk ve heyecanını yaşadığını belirterek, yapılan yatırımın önemine değindi.

“Odalar ve Borsalar Birliğinin üniversitemize ve şehrimize ayırdığı kaynak hayati derecede önemlidir” diyen Özcan, yapılacak laboratuvarda eğitilecek gençlerin ülkemizin ve tüm dünyanın dertlerine çözüm arayacağını belirtti. İlimizde sağlanan birlik ve beraberliği devam ettirdiğimiz takdirde şehrimize yüklenen misyonun çok kısa sürede yerine getirileceğini ifade eden Özcan, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Bu birlik ve beraberliğimizi bu şehirde devam ettirirsek inanıyorum ki bu şehir yüzyılların belki de kendisine yüklediği misyonu çok kısa sürede yerine getirecek.

Hakikaten heyecanlıyım çünkü uzun süren birlikte bir çabanın meyvesini, nihai imzasını atacağız. Yaklaşık 2 yıl önce, değerli Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu Bey’in, Bilecik ziyaretlerinde gerçekleştirilen bir konuşmanın bu süre içerisinde olgunlaşıp sonuca dönüşmesi, hem üniversite adına, hem Bilecik adına, hem de gençlerimiz adına çok önemli bir adım.

Yaklaşık 7 yıldır bu şehirde üniversitenin heyecanını hep birlikte taşıyoruz. Hemen her adımda beraber olduk. Zaman çok çabuk geçiyor. Nasıl yaşadığınız, ne yaşadığınız, ne kadar uzun yaşadığınız önemli değil. Yaşadığınız süre içerisinde nelere vesile olabildiğimiz, neleri gerçekleştirebildiğimiz önemlidir. Nice imkan sahipleri var, güç sahipleri var, zenginlik sahipleri var ama hayatlarında hayırlı bir işe imza atmadan çekip gidiyorlar. Fakat nice insanlar var ki yaşadıkları her anı bir ibadete çevirmesini biliyorlar. Öyle bir imkâna sahipler. O yüzden bu haziruna buraya kadar geldikleri için teşekkürlerimizi iletiyorum. Çünkü başından beri ülkesi için, şehri için, üniversitesi için aynı heyecanı duyarak bugünlere hep beraber geldik.

Bu hakikaten şükrü eda edilmeyecek bir şeydir. Eğitim elbette bir ülkenin kaderi, bir toplumun geleceği. Bu ülke için eğitim bundan ibaret değil. Biz işgal ettiğimiz tarihi kültürel kimlikle sadece kendimizin değil yüzyıllardır ezilen, sömürülen, ötelenene, hakları gasp edilen bir dünyanın temsilcisiyiz. Onun için bizim açımızdan çalışmak, gayret etmek tarihi bir vecibe ve sorumluluk. Başkaları uyurken biz çalışacağız. Başkaları dinlenirken biz koşacağız ki sırtımızdaki bu sorumluluğu atabilelim. Bu itibarla Odalar ve Borsalar Birliği’nin üniversitemize ve şehrimize ayırdığı kaynak hakikaten hayati derecede önemli. Orada çocuklarımız hem bizim hem de dünyanın dertlerine çare bulabilmek için gece gündüz çalışacaklar. Bu heyecanı paylaşan bütün dostlarımıza, özellikle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü “Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez” dediği gibi şairin eğer bu birlik ve beraberliğimizi bu şehirde devam ettirirsek inanıyorum ki bu şehir yüzyılların belki de kendisine yüklediği misyonu çok kısa sürede yerine getirecek ve adımlar atacaktır. Bu sürecin oluşmasında bundan önceki sanayi odası idarecilerinin çok büyük emekleri var. Fevzi Bey de çok samimiyetle bu sürece sahip çıktı. Değerli basınımız biz unuttuğumuz zaman bize hatırlatmak için zaman zaman nazik dikkatler çektiler. Bilecik halkından Sami Bey bir vatandaş olarak bu heyecanı hep hissetti. Bugün güzel bir tablo ortaya çıktı. Emeği geçen ve heyecanımızı paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. Değerli misafirlerimize de nezaketleri için bir kez daha hoş geldiniz diyor teşekkür ediyoruz.”

Belediye Başkanı Selim Yağcı: “Bunu bir peşinat olarak kabul ediyoruz, devamını da bekliyoruz”

Törende konuşan Belediye Başkanı Selim Yağcı da, Bilecik olarak bir sloganı ortaya koyduklarını, hep birlikte, daha iyiye, daha güzele dediklerini belirterek, “bu hedefte başladığımız günden itibaren ciddi mesafeler aldığımızı düşünüyorum” dedi.

“TOBB’a da, Bilecik kuruluşun ve kurtuluşun beşiği, bir 5 milyon gönderdik diye bizi de unutmayın. Bunu bir peşinat olarak kabul ediyoruz, devamını da bekliyoruz” diye seslenen Başkan Yağcı, “Bugün gerçekten heyecanlı özel ve güzel bir gün. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin kuruluş çalışmaları başladığında, Üniversite yaptırma ve yaşatma derneği olarak, esnafımızdan destek toplama çalışmalarından, bugün kuruluşunu gerçekleştirip, sanayici ve iş adamlarımızın ortak katılımıyla 5 milyonlara varan hibelerin yapılıyor olmasını görmek son derece mutluluk verici. Başka bir mutluluk verici şey ise, Sayın rektörümüzün ifade ettiği gibi, 2 yıldan uzun bir süre önce verilen bir sözün bugün artık uygulama safhasına geçiyor olması bizleri oldukça mutlu ediyor. İş çevrelerinden kendilerine artık bu dönüşüm bir nebze de olsa tanımlanıyor demektir. İş çevrelerinden bu desteğin geliyor olması ve gönüllülük esası çerçevesinde geliyor olması, üniversitenin daha kaliteli, daha verimli, daha üst seviyede üretim yapma noktasında gençlerimizin yetiştirilmesine katkı sağlayacak. Bu iş dünyamıza geri dönecek ve devamında da inşallah yeni üniversitelerde yeni gençlerin yetişmesine büyük katkı sağlayacak. Bu olayın gerçekleşmesinde, üniversitemizin oluşumunda, bu günlere gelmesinde katkısı olan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Eski TSO Başkanımıza Ahmet Özünlü Ağabeyimiz başta olmak üzere, o dönemin yönetim kurulu üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Fevzi kardeşimiz başladığı günden bu yana hem üniversitemize destek olma konusunda hem Ticaret Sanayi Odamızın daha iyi noktalara gitmesi konusunda yönetimdeki arkadaşlarıyla büyük bir heyecanla çalışıyorlar. Biz Bilecik olarak bir sloganı ortaya koyduk. “hep birlikte, daha iyiye, daha güzele” demiştik. Bu hedefte başladığımız günden itibaren ciddi mesafeler aldığımızı düşünüyorum. İnşallah birliğimiz beraberliğimiz, birbirimize karşı sevgimiz saygımız hoşgörümüz devam ettiği sürece bu başarılar güzellikler oluşacaktır. İmzalanacak protokolün öncelikle üniversitemize, şehrimize ve gençlerimize, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu alicenaplığı gösteren başta TOBB Başkanımız Rifat Bey olmak üzere, çok değerli yönetim kurulu üyelerine ayrı ayrı saygı ve teşekkürlerimiz sunuyorum. Ama TOBB’a da, Bilecik kuruluşun ve kurtuluşun beşiği, bir 5 milyon gönderdik diye bizi de unutmayın. Bunu bir peşinat olarak kabul ediyoruz, devamını da bekliyoruz. Hayırlı uğurlu olsun, saygılar sunuyorum” dedi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir: “Madem çocuklar anlaşmışlar bize de hayırlı olsun demek düşer”

       Törende konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir de temennilerinin hem üniversite için hem de ilimiz için yeni güzel başlangıçlara çalışmalara vesile olacak bir protokol olmasını dileyerek, “böyle güzel hayırlı bir iş için aynı ortamı paylaşmanın mutluluğunu ben de yaşıyorum. Konu açılıp, gelişen, gelecek vadeden ilimizden bahsederken, hep üniversitemizden beklentilerimizin büyük olduğunu ifade etmeye çalışıyordum. Bizim üniversiteden beklentilerimiz büyük ama aynı zamanda üniversitemizin de beklentilerinin var olduğunun da bilincindeydik. İmkanlarımız ölçüsünde üniversitemiz için neler yapılabilir konusunu konuştuğumuzda, hep bir memnuniyet ifadesi olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin bu sözünden bahsedile gelmişti.

Bugün bunu bir mutlu sonla, bir imza töreniyle bu protokolü uygulanır hale getirecektik. Sayın rektörümüz biraz önce benim pozisyonumu şöyle ifade etti; “E madem çocuklar anlaşmışlar bize de hayırlı olsun demek düşer” diye ifade edebilirsiniz demişti. Güzel, mutlu bir birliktelik. Temennimiz, hem üniversitemiz için hem de ilimiz için, dolayısıyla ülkemiz ve insanımız için yeni güzel başlangıçlara çalışmalara vesile olacak bir protokol olsun. Katıldığınız ve bu protokolü değerli kıldığınız için tüm davetlilere teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum” dedi. 

Editör: TE Bilişim