Ticaret Sanayi Odası ve Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen ‘Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri’ Bilecik’te yapıldı. Bugün saat 10.30’da başlayan seminerde Dış Ticaret ile ilgili Bilecikli iş adamlarına çeşitli bilgiler verildi.  

Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda yapılan seminere Bilecik TSO Başkanı Fevzi Uzun, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Gündüz, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hakan Murat Önder, Bilecik TSO Meclis Başkanı Ali Ercan, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yrd. Hürol Karlı, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Nilüfer Yılmaz, Türk Eximbank Bursa İrtibat Bürosu Uzmanları Yasin Okur ve Gökhan Süzgün ve Bilecikli işadamları katıldı.

Bilgilendirme seminerinde açılış konuşmasını TSO Bilecik Başkanı Fevzi Uzun yaptı. Uzun yptığı konuşmada Bilecik’in hızlı büyüyen bir kent olduğunu belirtirken ihracat açısından önemli bir il olduğunu vurguladı. Bilecik’in önemli kaynaklara sahip olduğunu ifade eden Uzun, “Sahip olduğumuz kaynaklar, mevcut imkânlar ve teşvikler sanayide Bilecik’i üst sıralara taşıyacaktır.” dedi. TSO Başkanı Fevzi uzun’un konuşmasının tamamı şöyle:


 “Öncelikle Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Rektörümüz, Sayın Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Değerli Basın mensupları,Sayın üyelerimiz ve sayın misafirlerimize teşriflerinden dolayı teşekkür ediyorum .

Bilecik, gelişmeye devam eden ve bununla birlikte de  hızlı bir büyümenin  eşiğinde olan bir şehirdir gerek otoyol projeleri gerek de  hızlı tren projeleri sayesinde çevre metropol illere  yakınlaşması ile birlikte   İmalat ve altyapı olarak önemli bir ihracat potansiyeline sahiptir.

TÜİK verilerine göre; Bilecik’te 2013’te ihracatçı firma sayısı 22 iken 2014 Ocak ayında bu sayı 27’ye yükselmiştir. Sanayi sektörünün ihracattaki payı %54 ken, bunu %44 ‘le madencilik sektörü takip etmektedir.

 İhracat rakamlarımız TÜİK verilerinde ve TİM verilerinde oldukça düşük çıkmaktadır ama elektik ve doğalgaz tüketimlerimiz diğer illerle karşılaştırdığında bu rakamları yansıtmadığı açıkça görülmektedir. Kurumsal firmaların üretim Yerlerinin ilimiz , merkez adreslerinin de farklı olması ilimiz ihracat rakamlarının düşük çıkmasına neden olmaktadır.

Sahip olduğumuz kaynaklar, mevcut imkânlar ve teşvikler sanayi de Bilecik’i üst sıralara taşıyacaktır. Ekonomik büyüme dış ticareti etkilediği gibi dış ticarette ekonomik büyümeyi etkilemektedir.

Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin ihracatının artırılması bu dönemde en büyük hedeflerimizden biridir. Çünkü ülkemizi 2023 hedeflerine ulaşmasında sanayicilerimizin çok etkin bir  rolü olacaktır.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü işbirliğindeki seminerimizin işletmeler açısından önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum.

 İhracat yapmak isteyen sanayicilerin bu konuda bilgi birikimlerini sürekli yenileyerek arttırması gerektiğini düşünüyorum. Bu bilgilendirme, bölgemizdeki ihracat bilincinin artırılması ve dış ticaret ile ilgili firma çalışanlarımızın dış ticaret konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlayacaktır.

Ekonomi Bakanlığımız ülkemizin bu hedefe ulaşmasında ihracat potansiyeli olan ilimize özel bir önem vererek davetimizi geri çevirmeyip teşrif etmişlerdir. Ekonomi Bakanlığımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.”                                                                                                                   

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, günlük ihtiyaçların karşılanması, kişisel ve toplumsal refahının artırılması, istihdam gibi değişik gayeleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan en önemli hususun üretim olduğunu kaydetti.


Üretim denildiğinde, tarım, sanayi ve hizmetleri hatırlamanın mümkün olacağını belirten Nayir, şöyle konuştu:

"Bu tür çalışma ve faaliyet içerisinde kapıyı açan hedef olan iki ayrı piyasamız var. Bunlardan birisi iç piyasamız, diğeri de dış piyasamız. Artık globalleşen dünyada mesafeler azaldı, dünyada daha küçüldü. Dolayısıyla pazarlarda birbirine yakınlaştı. Rekabete uyum konusu da bizler için önemli bir durum haline gelmeye başladı. İhracat bu dış piyasanın mekanizmalarını oluşturan bir yapı. Üretim piyasanın en önemli parçalarından birini de ihracat oluşturmaya başladı. Her konuda olduğu gibi bu konuda da eğitimin büyüklüğü önemi var. Olayın bir kısmında üretim diğer kısmında piyasa olarak ihracat, diğer bir kısmında da eğitim olunca bugün ki çalışmamızın, bugün ki seminerimizin dış ticaret bilgilendirme seminerini kıymeti, önemi daha da iyi ortaya çıkmış oluyor. Tecrübe insanların ortak mirası. Eğer bugün gelinen noktada otomotiv ve uçak sanayisinde tekerleğin icadını herkes yeni baştan yapmış olsaydı, bugün ki duruma gelmemiz mümkün olmayacaktı. Onun için buradaki bilgi paylaşımları bugüne kadar uygulanan sistemleri, geliştirilen yöntemleri birebir yeniden tecrübe etmek mümkün. Uygulamak yerine aynen onların tecrübesini alıp paylaşmaya yönelik, insanlığın ortak mirası olan tecrübeden istifade etmemiz gerekiyor."

 

Vali Nayir’in konuşmasının ardından Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Meral Gündüz, dış ticaret ile ilgili slayt eşliğinde bir sunum yaptı. Gündüz, Ekonomi Bakanlığı olarak Türkiye’nin dört bir yanını gezerek dış ticaret ile ilgili bilgiler verdiklerini belirtti. Gündüz,  2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10. ekonomisi olmayı hedef hedeflediklerini belirtti. ardından Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Meral Gündüz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ticaret ve Sanayi Odası ve Ekonomi Bakanlığımız işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz semineri Bilecik için hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin her şehrini ziyaret ederek buralarda da eğitim seminerleri düzenleyeceğiz. Çünkü tanışmak, iletişim dış ticarete açılmanın önemli bir anahtarı olduğunu düşünüyorum. Ekonomi Bakanlığı olarak Türkiye’nin 2023 hedefi olarak 500 Milyar Dolar ihracat hedefimiz var. Dünyanın 10. Büyük ekonomisi olmak gibi bir hedefimiz var. Bu hedefler içinde Ekonomi Bakanlığımız, 2011 yılının Haziran ayının sonu itibariyle kuruldu ve 8 tane genel müdürlüğümüz var. Bu genel müdürlüklerin hepsi sonuç olarak ihracatın ve ithalatın artmasına destek verecek ve onun alt yapısını oluşturacak müdürlüklerdir.  Biz bugün burada ağırlıklı olarak ithalat gene müdürlüğü kadrosunda Eximbank ile birlikte bulunuyoruz. Bu kapsamda ihracat müdürlüğü olarak; devlet yardımları, destek programları, mevzuat kısmımız var. Bunun dışında pazara giriş çalışmaları çok önemli konu, her zaman pazara giriş kısmında ihracatçı firmalarımız sorunlarla karşılaşıyorlar. Bu sorunları da kaldırmaya yönelik çalışmalarımız var. Bu sorunlarla ilgili ihracatçı firmaların yararlanabileceği bakanlığımızın internet sitesi bulunmaktadır. Sorun yaşayan firmalar sitemizi ziyaret ederek sorularına yanıt bulabileceklerdir. Aynı zamanda bu sitemizde değer ülkelerin ithalat ve ihracat alanındaki bilgilerde bulunmaktadır. Bunun dışında Bilecik 3. Ve 4. Teşvik kapsamında olan ilimizdir. Ayrıca yurtdışında ihracat üzerine müşavirler ve ataşelerimiz bulunmaktadır. Toplam olarak dünya genelinde 260 tane temsilcimizde 233 tanesi ticari müşavir ve ataşemiz olarak görev yapmaktadır. Bakanlığımız çalışmalarını sunarak sizleri saygıyla selamlıyorum.” 

Editör: TE Bilişim