Cafer Elmas

Bilecik tren istasyonunda el konulan askeri trene ilişkin değişik enstantaneler ve iddialar gündeme gelmeye başladı. Askeri trenin makinisti gözaltına alınırken, ifadesinde daha önce çok kez askeri sevkiyat gerçekleştirdiğini, daha önceki sevkiyatlarda trenlere çok sayıda askeri personelin refakat ettiğini, fakat bu sefer hiç bir askerin trende bulunmadığını söylediği iddia edildi. İçi silah ve mühimmat dolu 30 vagonun bulunduğu ve birçok askeri aracın yüklü olduğu trenin hiçbir askeri yetkili bulunmadan sevk ettirilmesi kafalarda soru işareti bırakırken, trenin hareket ettiği Ankara Mamak 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nın  (Barış Gücü) ve varış noktası olan İstanbul 1. Ordu Komutanlığı’nın da darbe girişimde aktif rol oynadıkları gelen iddialar arasında.

16 Temmuz gecesi Ankara Mamak 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan (Barış Gücü) hareket ettiği ve İstanbul 1. Ordu Komutanlığına gitmekte olduğu öğrenilen, askeri mühimmat ve paletli araç yüklü tren konteynırlarına Bilecik Valiliği’nin emriyle Bilecik Tren İstasyonu’nda el konulmuştu.

Eskişehir’den İstanbul istikametine gittiği öğrenilen mühimmat dolu tren, Bilecik Valiliği’ne gelen ihbar sonucu, Bilecik Emniyeti tarafından gece saat 03.00 sularında durduruldu. Yapılan operasyon kapsamında trende yapılan aramada, içinde çok sayıda silah ve mühimmat bulunan iki katar olduğu görüldü. Bunun üzerine savcılık kararıyla trene el konuldu. Yapılan incelemede; birinci katarda silah ve mühimmatın bulunduğu 30'un üzerinde vagon ve konteynır ile ikinci katarda 16 zırhlı araç, 20 kamyon ve çeşitli miktarda römork ve paletli araç olduğu tespit edildi.

Trenin hareket ettiği Ankara Mamak 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na yazı yazıldı. 2 gün sonra gelen cevapta sevkiyatın rutin bir sevkiyat olduğu belirtildi fakat darbe girişiminden bir gün sonra böyle bir sevkiyatın yapılması kafalarda soru işareti bırakırken, Valilik ve Savcılık konu hakkında soruşturma başlattı. Trenin akıbetinin yapılacak soruşturma sonucunda belli olacağı belirtilmişti. Ulusal basında geniş yankı bulan haberin ardından el konulan tren hakkında değişik enstantaneler ve iddialar gelmeye başladı.

İddialara göre trenin darbe girişimine bağlı olarak sevk edildiği ve trenin hareket ettiği Ankara Mamak 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nın da  (Barış Gücü),  varacağı yer olan 1. Ordu Komutanlığı’nın da darbe girişiminde aktif yön oynadığı iddia edildi. El konulan tren halen Bilecik’te bekletilirken, treni almaya iki üsteğmenin geldiği, fakat ellerinde resmi bir yazı bulunmadığı için teslim verilmediği ve trenin Bilecik’e gelene kadar birçok soru işaretinin de halen kafalarda yer aldığı öğrenildi.

Trenin makinistinin gözaltına alındığı ve ifadesinde daha önce çok kez askeri sevkiyat gerçekleştirdiğini, daha önceki sevkiyatlarda trenlere çok sayıda askeri personelin refakat ettiğini, fakat bu sefer hiç bir askerin trende bulunmadığını söylediği öğrenildi. Diğer yandan Eskişehir’de makas değiştirdikten sonra Bilecik’e treni götürmesi talimatını aldığı ve Bilecik’te kendisini karşılayacaklarını ve treni oradan devir alıp İstanbul’a götüreceklerini söylediği gelen iddialar arasında.


Diğer bir iddia ise Ankara’dan tren hareket ettiğinde trenin üstünde birkaç askeri görevlinin bulunduğu fakat darbe girişimin olumsuz gerçekleşmesi neticesinde trenden yolda atladıkları ve kaçtıkları iddia ediliyor. İçi silah ve mühimmat dolu 30 vagonun bulunduğu ve birçok askeri aracın yüklü bulunduğu trenin hiçbir askeri yetkili bulunmadan sevk ettirilmesi kafalarda soru işareti bırakırken, konuya ilişkin Bilecik Cumhuriyet Başsavcılığı geniş çaplı soruşturma başlattı. Tren halen Bilecik Tren İstasyonu’nda polis kontrolünde bekletiliyor.

Editör: TE Bilişim