Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası ilimizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanında Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikler Atatürk Anıtına Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen tarafından çelenk sunması ve günün anlamına ilişkin konuşması ile devam etti.

Ayrıca alanında başarı gösteren birçok polis ve askere başarı belgesi teslim edilirken, minik öğrencilere uygulamalı trafik eğitimi verildi.

Günün anlamına ilişkin konuşma gerçekleştiren Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, “ilimiz geneli trafik kazalarında özellikle trafik birimlerimiz olmak üzere ilgili kurumlarımızca yaya ölümlerini azaltacak önlemler alınmakta olup; bu önlemler artarak devam edecektir.” Dediği konuşmasında şunları ifade etti:

“Trafik sorunlarını çözümlemek, bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla birçok Avrupa ülkesinin aralarında bulunduğu, merkezi Fransa'nın başkenti Paris’te olan ve ülkemizin de üyesi bulunduğu Konsey tarafından her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü “Karayolu Trafik Güvenliği” takip eden hafta ise “Uluslararası Karayolu Güvenliği Haftası” olarak kabul edilmiştir.

Bilindiği gibi trafik kazaları neticesinde Ölüm, yaralanma ve ekonomik kayıplar ciddi boyutlara ulaşmaktadır. İlimizde 2018 yılsonu itibariyle toplam 70266 araç ve 97888 adet sürücü belgesi sahibi vatandaşımız bulunmaktadır. 2017-2018 yıllan kıyaslandığında tescilli araç sayısının % % artış, sürücü belgesi sayısının ise % 2 artış gösterdiği tespit edilmiştir. Ülkemiz genelinde araç başına düşen kişi sayısı 4 iken ilimizde bu rakam 3 olarak görülmektedir.

İlimizin Önemli bir ulaşım noktasında olmasına ve artan araç sayısına bağlı olarak 2018 yılında ilimizde meydana gelen 301 trafik kazasında 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve 811 vatandaşımız da yaralanmıştır. Ayrıca meydana gelen ölümlü-yaralamalı trafik kazalarının % 18‘i yayaların karıştığı kazalar olduğu görülmektedir.

2018 yılında trafik birimlerimiz taralından yol kullanıcılarına, öğrencilere, servis şoförlerine yönelik yapılan eğitimler, yol güzergahımıza yerleştirilen yazılı ve görsel materyaller ile uygulama ve denetlemelerde görünürlüğü ön plana çıkartarak yapılan kontroller neticesinde 2017 yılına göre toplam kaza sayısında % 10 oranında, ölümlü kazalarda % 30 oranında, yaralamalı kazalarda % 5 oranında azalma gerçekleşmiştir.

2019 yılında da devam eden özverili çalışmalar neticesinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla ölümlü kazalarda % 50, yaralamalı kazalarda % 20 oranında azalma sağlanmıştır.

Bakanlığımızca 2019 yılı veya öncelikli Trafik Yılı ilan edilmesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 74SıcÜ.maddesinde yapılan düzenleme ile “Sürücülerin görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlama, varsa buralardan geçen veya geçmekte olan yayalara durarak ilk geçiş hakkını verme” zorunluluğu getirilmiş. Ülke genelinde bu istatistiki bilgiler ışığında ilimiz geneli trafik kazalarında özellikle trafik birimlerimiz olmak üzere ilgili kurumlarımızca yaya ölümlerini azaltacak önlemler alınmakta olup; bu önlemler artarak devam edecektir.

Kazaları sadece uygulama yaparak ve ceza yazarak önlemeniz mümkün değildir. Siz yol kullanıcıların gideceğiniz yere konforlu ve güvenli şekilde gitmenizi sağlamamız için bize yardımcı olmanız gerekmektedir.Bahse konu Kanun değişikliğiyle artık trafik düzeninde anlayış değişikliğine gidilmiş ve yaya öncelikli trafik düzenine geçilmiştir.

Bu çerçevede tüm sürücülerimizin yayalar karşı daha saygılı olup; geçiş önceliği vermesi trafik güvenliği açısından doğru kavranış olacaktır. Belirtilen şartlar dâhilinde yayalara geçiş önceliğinin Verilmemesi sebebiyle meydana gelen trafik kazalarında araç sürücülerin kusurlu olabileceği unutulmamalıdır.

Bu bağlamda 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun ilgili maddesinde yapılan değişiklikler hakkında tüm halkımızın bilgi sahibi olması ve tüm yol kullanıcıların trafik kuralarına uyma bilinci oluşturmak amacıyla Emniyet ve Jandarma birimlerimizce öncelikle öğrenciler olmak üzere tüm yol kullanıcılarına, Okul Servis Şoförleri ile rehber personele trafik eğitimleri verilmeye devam edilmekledir.”

Cumhuriyet Meydanında sona eren Trafik Haftası etkinlikleri Belediye Aile Sosyal Tesisleri önünde açılan stantların gezilmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim