Geçtiğimiz ay İl Genel Meclisinde gündeme gelen ‘Tozman köyünün toz sorunu’ komisyon incelemesinin ardından karar bağlandı. Köyün çevresinde bulunan 2 maden ocağı nedeniyle tarım alanlarının toz altında kalarak zarar gördüğü belirtilen raporda, ocak sahipleriyle sözlü anlaşmaya varıldığı ve Özel İdare ile ocakların ortak çalışması sonucu en geç 2015 Mayıs ayına kadar yolda stabilize çalışması yapılabileceği belirtildi. Konuyla ilgili olarak Meclis üyelerine sunulan Çevre ve Sağlık Komisyonu raporunda şu ifadeler yer aldı:

 “İl Genel Meclisimize sunulan teklifte; ‘İnhisar İlçesi Tozman köyü sınırlan içerisinde faaliyet gösteren Söğüt Seramik Maden ocaklarında çalışan araçların çok toz yapması, çevreye ve tarım arazilerine zarar vermesinden dolayı köy halkı rahatsız olmaktadır. Firma tarafından yolun ıslatılması veya asfalt yaptırılarak köylünün mağduriyetinin giderilmesi için konunun incelenmesi’ ile ilgili talebi incelenerek İl Genel Meclisine rapor sunmak üzere, komisyonumuza havale edilmiştir.

Komisyonumuzun yerinde yaptığı çalışmalar neticesinde; Aşırı derecede toz olduğu, Köyün üzerine toz bulutunun çöktüğü, Kiraz ve meyve bahçelerinin tozlandığı görülmüştür. Yolun Tozman Köyünden Çam Madencilik Ocağına kadar yaklaşık 3 km olup, yaylaya kadar 9 km stabilize yol, yayla yolundan 1 km ileride stabilize malzeme ocağı tespit ediliş olup; fazla toz olmayacağı yönündedir. Su deposu ile köy içine kadar yaklaşık 1 km asfalt olur ise köy halkı bu sıkıntıdan kurtulacağı kanaatinde olup yayla yoluna kadar 8 km stabilize için Çam Madencilik yetkilisi ve Birikim Mermer sahibi ile yapılan görüşmelerde kamyon takviyesi ve yolun stabilize malzemesini iki firma tarafından karşılanacağı konusunda sözlü taahhütleri olmuştur. Hava şartlarının kış mevsimine girmesi ve 2014 Yılı stabilize programını aksatmadan yapılabilirse iyi olacağı, ancak aksatacak olur ise 2015 yılı nisan ve mayıs aylarında idare ve firmalar ile program yapılarak stabilize yapılması uygun olacağı kanaatindeyiz.”

Konuyla ilgili açıklama yapan Komisyon Başkanı Erdoğan Torun, geçen ay Çevre ve Sağlık Komisyonu olarak Harmanköy bölgesinde inceleme yaptıklarını ve yolun gerçekten aşırı derecede tozlu olduğunu söyledi. Torun konuşmasına şöyle devam etti:

“Teklifte Söğüt Seramik’e ait olarak geçiyor ama ocaklar Söğüt Seramik’e ait değil. Çam madencilik adı altında çalışan ve Eczacıbaşı’na hammadde sağlayan bir maden ocağı ile Birikim Mermer adında bir mermer ocağı bulunuyor. Ocakların sahipleriyle görüştük ve yolun yaklaşık 9 kilometre ilerisinde stabilize malzeme ocağı olduğunu tespit ettik. O stabilize malzemenin de fazla toz yapmayacağını Yol Şubesindeki arkadaşlarla gidip gördük. Bu yolun yaklaşık 8 kilometre civarında stabilize yapılır ise hem mermer firması hem de maden ocağının kendi kamyonları ve kepçeleriyle yardım edecekleri sözünü aldık. Stabilize programı için firmalar ve idare tarafından koordineli bir tarih belirlenmesi durumunda ocak sahipleri tüm kamyonlarıyla malzemeleri çekeceklerine dair sözlü taahhüt verdiler. Firmalar iyi niyetli bir yaklaşım içerisindeler. 2014 yılı stabilize programını aksatmayacak şekilde yetiştirilebilirse yetiştirilsin, fakat kış mevsimi girmesi sebebiyle toz olmayacağı düşünülürse, ve oradaki köylünün mağdur olmayacağı için, 2015 yılı stabilize programına alıp Nisan-Mayıs aylarında yapılırsa hem köylü hem ocak sahipleri durumdan rahatsız olmayacak.”

Komisyon Başkanı Ertuğrul Torun, Başkan Vekili Nizamettin Çam, Üyeler Mayir Küçük, Mehmet Yılmaz ve Orhan Uğur’un imzalarının bulunduğu rapor meclis üyelerinin onayına sunuldu ve oyçokluğuyla kabul edildi. 

Editör: TE Bilişim