Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 11-17 Haziran Toprak Haftası sebebiyle ‘Toprak Bayramı’ etkinliği düzenlendi. Bilim Sanat Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Vali Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay, İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım ve kurum müdürleri katıldı.



“Toprak, su, hava ve güneş hayat demektir”

Programın açılış konuşmasında söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Toprak Bayramı vesile ile toprak ve suyun önemine dikkat çekerken, Toprak Bayramı’nın varlığını geniş kitlelerin haberdar olmadığını ifade etti. Toprağın oluşumunda yüzyılların geçmesinden dolayı toprağın değerinin binmesi gerektiğinin altını çizen Yıldız, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:



“Bugün burada 1945 yılında kabul edilen Toprak Bayramı vesilesi ile toprak ve suyun öneminin ele alındığı etkinlik için bulunmaktayız. Böyle bir günün varlığından birçoğumuz haberdar bile değiliz. Oysa İslamiyet’in anneye, babaya, kadına, suya, ağaca verdiği değer ortada iken kapitalizmin tüketimi ve israfı körükleme adına, yılın günlerini anneler, babalar, sevgililer günü diye bizlere benimsetmiş bulunmaktadır.

Toprak, su, hava ve güneş hayat demektir. Bunlardan birinin olmaması orada yaşamın olmadığını gösterir. Toprak ve su bütün canlıların barınma ve gerekli ihtiyaçlarını besin maddelerinin temin edildiği ortamdır. Bir santimetre kalınlığındaki toprağın elde edilebilmesi için yüzyıllar belki bin yıllar gerekmektedir. Oysa bizler çok kısa bir süre içerisinde, metrelerce kalınlıkta tonlarca toprağın, selle, erozyonla ve beton yığınına dönüştürerek tarım dışı amaçlarla kullanılarak yok etmekteyiz."

“Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu istenilen sonucu vermemiştir”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız’ın konuşmasının ardından Ziraat Mühendisler Odası Bilecik Temsilcisi Meltem Sönmez, Toprak Bayramı ve Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu ile ilgili bilgiler verdi. Sönmez, konuşmasında şu bilgileri aktardı:



“Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 1 Haziran 1945 tarihinde kabul edilen 4753 sayılı Çiftçiyi Topraklandırma kanunu toprağı olmayan ya da yetmeyen çiftçilerin aileleriyle birlikte geçimlerini sağlayacak ve işlerini değerlendirecek ölçüde toprak edinme amacıyla çıkartılmıştır.  Kanun bazı önemli eksiklikler ve yöntem yanlışlığı yüzünden istenilen sonucu vermemiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Çiftçiyi topraklandırma kanunu sonrasında kabul ettiği 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu ile Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu’nun kabul edildiği 11 Haziran gününü takip eden Pazar gününü toprak bayramı günü olarak ilan etmiştir.

“Toprak, su vazgeçilmezimiz”

Vali Ahmet Hamdi Nayir, toprağın canlılar için olan önemini vurgularken toprağa en çok zararı insanların verdiğini belirtti. Toprak ve suyun canlılar için vazgeçilmez unsurlar olduğunu kaydeden Vali Nayir, “Toprak gibi önemli bir konunun bayramında birlikte olmaktan mutluluğu belirtmek istiyorum.





Her canlının ihtiyaç duyduğu insanın, hayvanın, bitkinin ihtiyaç duyduğu ama maalesef yalnızca insanlar tarafından yok sayılan, zarar verilen sanki tüketilmesi istenene bir varlığımız toprağımız. Bu sözleri belki hava için su içinde söylemek mümkün. Ama toprak, su vazgeçilmezimiz. Hem bitkiler hem insanlar hem hayvanlar birlikte kullandığımız halde zarar nedense bir tek insan tarafından veriliyor. Bilinçsiz kullanım söz konusu. Geleceği düşünmeden kapitalist bir zihniyetle yalnızca günümüzü gün etmek için, daha fazla gelir elde etmek, farklı kullanma açmak için hem havamız hem suyumuz hem toprağımız insan eliyle bir sıkıntıya maruz bırakılıyor. Yalnızca bir bereket kaynağı değil aynı zamanda insanımıza bir tevazu örneği de gösteren toprağın bu ülkenin geleceğine bu ülkenin bugün yaşayan insanına ne kadar önemli olduğunu göstermek için bir araya gelmemizin bugünü kutlamamızın önemini tekrar birlikte hissediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından etkinlik, "Toprak ve su " adlı şiiri okuyan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencisi Şükran Elmas'a Vali Nayir tarafından ödülünün verilmesiyle sona erdi. 

 

 

Editör: TE Bilişim