Bilecik’te Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı inşaat çalışmaları sırasında çöken tünelin altında kalan 33 milyon Euro değerinde olduğu belirtilen tünel açma makinesinin 8 yıl aradan sonra çıkarılması için çalışma başlatıldı.3 yarı bölgede yarım kalan YHT tünellerinin de yapılarak yeniden hizmete açılacağı belirtiliyor.

            2009 yılında, Bilecik-Bozüyük arasındaki Ahmetpınar Köyü mevkiinde 6,2 kilometre uzunluğunda yapılması planlanan 26 No’lu YHT Hattı Tüneli’nin henüz birinci kilometresi açıldığı sırada göçük meydana geldi. Tünel açma makinesi de göçüğün meydana geldiği tünelin içinde kaldı. 33 milyon Euro değerinde olduğu belirtilen ‘TBM’ adlı tünel açma makinesi çıkartılamadı. Göçük nedeniyle YHT hattının bu bölgedeki güzergâhı da değiştirildi.


            YHT hattı çalışmasını sürdüren inşaat firmasının göçük altında kalan makinenin çıkartılması için girişimde bulunduğu, yurt dışından gelen bir firmanın makineyi çıkarmak için 1 milyon lira talepte bulunmasını kabul etmediği öne sürülmüştü.

            Makinenin, göçük nedeniyle içinde kaldığı 26 Nolu tünel yapımının geçici olarak askıya alındığı ve bu bölgeye karşı taraftan başka bir hat döşendiği, bunun da YHT’nin hızını bu bölgede geçerken 70 kilometreye kadar düşürdüğü belirtilmişti.

            YHT hattı çalışmasını sürdüren inşaat firmasının göçük altında kalan makinenin çıkarılması halinde söz konusu 6,2 kilometrelik tünelin açılması için çalışmaları yeniden başlatacağı ifade edilmişti.

Nitekim aradan geçen 8 yıllık zamanın ardından göçük altında kalan 33 milyon Euro değerindeki  ‘TBM’ adlı tünel delgi makinesinin çıkarılması için çalışmaların başlatıldığı öğrenildi. Aynı esnada diğer yarım kalan ara tünel çalışmalarının da başladığı gözlendi.


 Yetkililer ne hikmetse bilgi vermiyor

 Başlatılan çalışmalar hakkında doğru bilgi almak ve kamuoyunu bu yönde bilgilendirmek için Ankara Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü Yapım İşleri’ni ardık. Müdürlük ise, bu yolun YHT’ ye devir edildiğini ve gerekli bilgiyi onların vereceğini belirttiler. Ardından Ankara YHT Bölge Müdürlüğü’nü aradık, onlarda bilgiyi ihaleyi alan firmanın verebileceğini, şantiyeye gitmemizi ve gerekli bilgiyi oradan alabileceğimizi söylediler. Bozüyük- Bilecik arsındaki hummalı çalışmaların yapıldığı YHT şantiyelerine gittik. Şantiye yetkilileri bilgi veremeyeceklerini bu bilgiyi, Bozüyük YHT Müdürlüğü’nün verebileceğini söylediler. Hatta çekim yapmamıza dahi izin vermediler. Bozüyük YHT Müdürlüğü’nü aradık onlarda bilgi veremeyeceklerini BİMER’e veya Ankara Bölge Müdürlüğü’ne yazılı dilekçe ile başvurmamız gerektiğini ilettiler. İhaleyi alan firmanın kim olduğu, ne kadara aldığı? Çalışmaların ne kadar süreceği? ve sonuçta yolun yeniden açılıp açılmayacağını ,söylemenin neden gizlendiğini  manidar bulunurken ,yetkililerden bu konuda kamuoyunu adına açıklama beklediğimizi belirtiriz .

 İhaleyi aynı firma Cengiz inşaat almış

Yaptığımız araştırmalar sonucunda ulaştığımız bilgi ve iddialar neticesinde; ihaleyi daha önce YHT tünellerini yapan Cengiz inşaatın aldığı, CENGİZ İnşaat-IC İÇTAŞ, inşaat-BELEN inşaat ortaklığında çöken tünel altında kalan 33 milyon Euro’luk ‘TBM’ tünel delgi makinesini çıkarma çalışmalarının yanı sıra, bu firmalar ile birlikte kurulan şantiyelerde tünelin ana hattı ve yan bağlantı tünellerinin de yapılarak YHT' nin kendi yolundan seferlerin yapılacağını öğrendik. 

Editör: TE Bilişim