Kıymet Aslan-
  

Bilecik'te Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nce düzenlenen ahşap boyamacılığı ile resim ve el sanatları kursları, hastaların tedavisinde yardımcı metot olarak kullanılıyor. El sanatlarının yanı sıra spor hocaları önderliğinde sportif faaliyetler de sürdürülüyor.

Bu Kursların hastaların sosyal becerilerinin gelişiminde ve dışa açılmalarında önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Pınar Şen, ''Hastamız merkezimizde hem tedavi görüyor hem de sanatsal etkinliklerle meşgul oluyor'' dedi.

Hastaların biyolojik ve sosyal anlamda iyileştirilmesinin ve toplumsal mesleki işlevselliklerinin arttırılmasının hedeflendiği merkezde, şizofreni ve benzeri hastalıklarla, bipolar affektif bozukluk tanılı hastalara hizmet veriliyor.


Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Sorumlu hekim olan Uz. Dr. Pınar Şen gazetemize yaptığı açıklamasında,  “Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ağır ruhsal, zihinsel, sosyal, mesleki işlevler ve yeteneklerde ağır yıkıma neden olan akıl ve ruh sağlığı bozukluğu hastalarına hizmet vermek üzere T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından açılmıştır. Amacı, bu hastaların biyolojik ve sosyal anlamda iyileştirilmesinin ve toplumsal mesleki işlevselliklerinin arttırılmasıdır. Bu çerçevede merkezimiz şu an itibariyle şizofreni ve benzeri hastalıklarla bipolar affektif bozukluk tanılı hastalara hizmet verilmektedir” dedi.

BİREYSEL ve AİLE TERAPİLERİLERİYLE, FARKINDALIK OLUŞTURULACAK

Hastaların ailelerine de bireysel ve grup bilgilendirme çalışmaları yürütülen TRSM’de, ilerleyen dönemlerde aile terapilerinin artarak devam etmesi planlanıyor.

Uz. Dr. Pınar Şen, “ Hastalara kendilerine uygun belli sürelerde gerçekleştirilmesi hedeflenen bakım planları hazırlanmakta; bu plan doğrultusunda bireysel terapi, grup terapileri, eğitsel faaliyet programlarına alınmaktadırlar. Merkez sayesinde doktor ve hemşire hizmetlerine hastalar daha kolay ulaşabilmekte ailelerle daha yakın irtibat kurulabilmektedir. Bu sayede hastaların ilaç etki, yan etki takipleri daha yakından yapılmakta olup, ailelerin farkındalığı da artmaktadır. Hastaların ailelerine de bireysel ve grup bilgilendirme çalışmaları başlamış olup ilerleyen dönemlerde aile terapilerinin artarak devam etmesi planlanmaktadır. İlerleyen zamanlarda her hasta için kendi aile hekimi ile işbirliği içinde çalışılması planlanmaktadır.


İyileştirme sürecinde el sanatları, spor hocaları da belli dönemler ve sürelerde kendi kurumları aracılığı ile merkezimizde görevlendirilmektedir. Her  ay düzenli olarak diyetisyen hizmeti ve enfeksiyon uzmanı tarafında hijyen eğitimi verilmektedir. Sigara bırakma eğitimi ve tedavileri başlatılmıştır. ” Dedi.

“GEZİCİ EKİP” İLE TEDAVİ SÜRECİ

Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde oluşturulan “Gezici Ekip” sayesinde merkeze devamı sağlanamayan hasta ve yakınlarının görevlilerce ziyaret edilerek hastaneye yatırılmadan tedavisi yada merkeze yönlendirme yapılıyor.

Dr. Şen, “Gezici ekip tarafından merkeze devamı sağlanamayan hastaların kendileri veya yakınlarıyla irtibata geçilerek evde ziyaret edilmesi ve bu ziyaretler sırasında tedavisinin uygulanması, ailenin ve hastanın bilgilendirilmesi ve hastanın merkeze yönlendirilme çalışmaları yapılmaktadır.

Tüm bu faaliyetler hasta verilerinin istatistikleri aylık olarak tutulmakta olup Sağlık Bakanlığı’na aylık bildirim yapılmaktadır.



Merkezimizin amacı hastaların iyileştirilmesinin yanı sıra toplumda hak ettikleri standartlarda yaşamını idame ettiren bireyler olmalarının sağlanabilmesi, hastalıkları ile ilgili toplumdan uzaklaşmalarının engellenmesidir. Toplumdaki hastalık etiketinin kaldırılıp ön yargıların yok edilmesi de bu bağlamda merkezimizin en önemli hedeflerinden biridir. Hastalığı nedeniyle kendisini “eksik, kusurlu, özürlü” hisseden arkadaş, komşu ve hatta bazı aile bireylerince dışlanıp, korkulan bu hastalarımızın hastalığı ile ilgili toplumu bilgilendirmek, çalışabilecek durumda olan hastalarımızın işe girişlerinin sağlanması, sosyal sorunları ile başa çıkmasının ve bunların giderilmesinin en azından azaltılmasının sağlanması görev ve çalışmalarımız arasındadır.” Diye söyledi.

Yukarıda belirtilen tüm bu  hizmetler için  merkez bünyesindeki kadroda psikiyatri uzmanı, psikolog, hemşire, sosyal çalışmacı, tıbbi sekreter, güvenlik elemanı bulunuyor.

Diğer yandan Bilecik’te bulunan Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde ilerleyen zamanlarda hastalara, müzik korosu, folklor ekibi gibi sosyal grupların oluşturulması da planlandığı açıklandı.

 

 

Editör: TE Bilişim