TOKİ modeli ile arsa spekülasyonlarının önüne geçileceğini, sanayici işine konsantre olacağını ve sermaye gücünü başka yatırımlar için kullanabileceğini belirten Uzun “Sanayici açısından tasarruf oranlarının yetersiz olduğu günümüz şartlarında arsa bina yatırımı yerine kiralama ve uzun vadeli satın alma modeli ile daha da geliştirilebilecektir” dedi.

Uzun; “Sanayi bölgelerinde yatırımı canlandırmak için sanayicinin ihtiyacı olan TOKİ'nin şartlarında ucuz finansman sağlamak olacaktır. Yatırım için arsa ve bina faktörünün yanında önem arz eden limanlara, ticari hayata, lojistiğe yakınlık, işgücünde ara eleman ve kalifiye eleman bulma gibi diğer faktörlerinde göz önünde bulundurulduğunda Bilecik'in her açıdan bu yatırıma hazır olduğu aşikardır” dedi.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi Uzun Bilecik’te olası 3. Organize Sanayi Bölgesi’nin TOKİ marifetiyle hayata geçirilmesinin yatırımcıya uzun vadeli kiralama yönteminin, hazine alanlarında oluşturulacak sanayi bölgelerinde ya da henüz arsa tahsisi yapılmamış sanayi bölgelerinde mümkün olabileceğini belirterek, "Bu konuda TOKİ modeli uygulanabilir. TOKİ, nasıl toplu konut yapıyorum diye kamu arazilerine istediği gibi giriyor, konut yapıp istediği gibi uzun vadelerle dar gelirlileri konut sahibi yapıyorsa, aynı modeli Bilecik’te 3. OSB’nin kurulmasında da uygulayabilir. Yani TOKİ hazine alanlarında, alt yapısını, gerekirse fabrikalarını, binalarını da yaparak sanayi bölgeleri oluşturacak ve yatırımcıya uzun vadeli konut satar gibi, fabrika binası verecek. Bu bölgelere gelen yatırımcıya da üretim şartını koyacak. Yapılması gereken bana göre bu" diye konuştu.

 Uzun, Türkiye'deki OSB'lerin yaklaşık yüzde 50'sinin boş olduğunu, ancak bu durumun tek başına arsa fiyatlarına bağlanamayacağını belirterek, "OSB'lerdeki yüksek arsa fiyatları tek başına yatırım yapılmasına engel değil. Yatırım yapılması için öncelikle buranın limanlara, ticari hayata, lojistiğe yakın, altyapısı bitmiş, genel hizmetlerin veriliyor olması gerekir. Çünkü yatırımcı en az maliyetli bölgeye yatırım yapmak istiyor. Arsa fiyatı en son geliyor. Şu anda Bilecik’te ucuz sanayi arazisi bulabilmemize rağmen yatırımcı bulamıyoruz. Çünkü mesele sadece arsa değil üzerine yapılacak bina yatırımına sermayesini yatıran sanayici işine kaynak ayıramaz hale geliyor.  Çevre illerde OSB'ler gel bedava arsa var diyor yatırımcı bulamıyor. Çünkü yatırımcı ucuz değil, limanlara, ticari hayata, lojistiğe yakın, altyapısı bitmiş sanayi bölgeleri istiyor bu da bulunduğu stratejik konum gereği Bilecik’i birebir tarif eden bir ihtiyaç" diye konuştu.

Türkiye'nin ticaret merkezi haline gelmiş  İstanbul'a yakın olan ilimiz hızlı trenle çok daha yakın hale gelmiştir. Sanayicinin günümüz şartlarında rantla beraber iş yapmakta zorlandığı İstanbul ve çevre bölgesinin genel hatlarıyla olası bir Marmara depremine herhangi bir hazırlık içinde olmaması sanayici açısından tehlike oluşturmakla birlikte yeni yapılanma ve planlarının içine Bilecik gibi fiziki şartları uygun olan bölgeleri katmaları gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Bilecik'te 6 tane OSB ile sanayi kültürü oluşmuş, hızlı göç almaya başlamasıyla inşaat sektörü de altyapısını gelişmiştir. Kentsel dönüşüm hamleleri ve diğer sayılan birçok avantajı ve büyük şehirlere olan yakınlığı ile birlikte son dönemde sanayici açısından yeni bir cazibe merkezi olma yolunda ilerlemesi; TOKİ modeli ile OSB'ye her açıdan hazır olduğunun ispatı olmaktadır.

 

 

 

Editör: TE Bilişim