Ticari araç kullanan sürücülerin zorunlu olarak alması gereken psikoteknik raporu olmayanlar 14 Ekim tarihinden itibaren cezai işleme tabi tutulacak.

Psikoteknik raporu, sürücülerde güvenli araç kullanmak için temel olarak bulunması gereken algı, dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği, hız-mesafe tahmini gibi zihinsel özelliklerinin; tepki hızı, göz, el ayak koordinasyonu gibi psiko-motor yetenek ve beceri düzeyinin, risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol gibi tutum, davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin bilgisayar destekli 12 aşamalı testten geçilerek alınabiliyor.

Bilecik’te bu belge Demirkıran Sürücü Kursları’nın açtığı Psikoteknik merkezinden alınabiliyor.

“Şu ana kadar yaklaşık 550 kişi civarında belge alan oldu”

14 Ekim 2019 tarihinden sonra Psikoteknik raporu olmayan ticari araç sürücülerinin para cezası alacağını söyleyen Demirkıran Sürücü Kursları Psikoloğu Mustafa Çaktı,  “Psikoteknik belgesi 5 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Şu ana kadar yaklaşık 550 kişi civarında belge alan oldu. Kanun gelmeden önce alan kişi azdı. Kanun geldikten sonra randevu verecek zamanımız bile olmuyor. Çünkü cezaları çok ağır bir şekilde.” şeklinde açıklama yaptı.  

Belgeyi almayana 340 TL ceza kesilecek

Psikoteknik belgesi olmayan sürücülere 340 TL, ruhsat sahiplerine 679 TL para cezası uygulanacak Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde ise: “Karayolu Taşıma Yönetmeliği Madde 36-1-D Uyarınca "Ticari olarak yük/eşya ve yolcu taşımacılığı yapanlar) Sürücülerin Bedeni ve Psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir raporu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları zorunludur." Şeklindedir.  Buna aykırı hareket edenlere yönetmeliğin 43. Maddenin 17.fıkrası gereğince 5 ihtar (340 TL para cezası) verilmektedir.İhtarların toplamı 50 adete ulaştığında ve bu ihtarlar kaldırılmadığında firmanın yetki belgesi iptal edilir. Ayrıca yine aynı yönetmeliğin 26 (d) Maddesi uyarınca Yetki Belgesi sahibine 679 TL idari para cezası uygulanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim