Tekersan işçileri toplu sözleşmede uyumsuzluktan dolayı başlattıkları grevde mutlu sona ulaştı. Birleşik Metal İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasından 1 yıllık toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşmede işçiler istediği hakları kazandı.

Mefro Wheels Turkey (TEKERSAN)’da yetkili sendika olan  DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS)  toplu iş sözleşmesinde anlaşamamıştı. Ücret ve sosyal haklar üzerinde anlaşma sağlanamadığı için işçiler grev başlatmıştı.

Fabrika girişinde basın açıklaması yapan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Mefro işçilerinin haklarını kazanmak için greve gittiğini belirtmişti.
23 Kasım günü yapılan toplantıda işçi ve işveren sendikaları arasında bir yıllık toplu iş sözleşmesi imzalandı. Uzlaşma sağlanan toplu iş sözleşmesine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Birleşik Metal İş Sendikası İş yeri baş temsilcisi olan Selçuk Kargı yaptıkları sözleşmeye ilişkin yaptığı konuşmada ‘Birleşik Metal İş sendikası ve çalışanlarının onurlu mücadelesi ve dik duruşu sayesinde işçi sınıfına bir pencere daha açılmıştır’ diyerek şunları söyledi:

“Birleşik Metal İş sendikası ile MESS (Türkiye metal sanayiciler sendikası) arasında,01.09.2016 tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlık ile sonuçlanarak arabulucu süreci başlatılmıştır. Arabulucu raporu geldikten sonra yapılan görüşmeler de bir sonuç alınamadığı İçin 11.10.2016 tarihinde genel başkanımız sayın Adnan Serdaroglu'nun katılımıyla Mefro Wheels işyerinde grev karan alınarak ilan edilmiştir. Çalışan arkadaşlarımızın azimli, kararlı duruşu sayesinde yürütülen süreç sonunda 23.11.2016 tarihinde Birleşik Metal iş sendikası ve MESS arasında yapılan toplantıyla, çalışanların talepleri doğrultusunda (bir) yıllık toplu İş sözleşmesi İmzalanmıştır.
İmzalanan toplu sözleşmeye göre: ;
-Birinci altı ay çalışanların saat ücretlerine 90 kuruş zam yapılmıştır.Ortalama olarak Brüt 270 TL net 201 TL olarak çalışan arkadaşlarımızın maaşlarına zam yapılmıştır.
-İkinci altı ay için, altı aylık tüfe+13 kuruş zam yapılacaktır.
-Sosyal yardımlara İse % 11.55 oranında zam yapılmıştır.Bu dönem MESS drup sözleşmesine göre İşyeri ortalamasına 53 kuruş zam gelecek bir işyerine, birinci altı ay İçin 90 kuruşluk zam büyük bir kazanımdır. Birleşik Metal İş sendikası ve çalışanlarının onurlu mücadelesi ve dik duruşu sayesinde işçi sınıfına bir pencere daha açılmıştır.
İşçi sınıfımıza da hayırlı olmasını diliyoruz.” 

Editör: TE Bilişim