Mefro Wheels Turkey (Tekersan) işçileri ile işveren arasında toplu iş sözleşmesine uyumsuzluk yaşanmasından dolayı işçiler greve başladı. Fabrikada yürüyüş gerçekleştiren işçiler basın açıklamasından sonra grev kararını fabrika girişine astı.

Mefro Wheels Turkey’de yetkili sendika olan  DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'na (MESS) toplu iş sözleşmesinde anlaşamadı. Ücret ve sosyal haklar üzerinde anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine işçiler greve başladı. 16-24 mesai öncesinde fabrika önünde toplanan işçiler sloganlarla yürüyüş yaptı. Fabrika girişinde basın açıklaması yapan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Mefro işçilerinin haklarını kazanmak için greve gittiğini belirtti.

300 işçinin etkilendiği toplu iş sözleşmesinde uyumsuzluğun ücret ve sosyal haklar maddelerinden kaynaklandığını ifade eden Serdaroğlu açıklamasında şunları söyledi:

“Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'na (MESS) üye Mefro Wheels Turkey Jant Sanayi A.Ş. için sendikamızla MESS arasında sürmekte olan toplu iş sözleşmesi uyuşmazlıkla sonuçlanmıştır. Toplu sözleşme yaklaşık 300 işçiyi ilgilendirmektedir.

Toplu sözleşme görüşmeleri 26 Temmuz günü başlamış ve 23 Eylül 2016 tarihinde sona ermiştir. MESS'le yapılan görüşmeler dışında arabulucu ile de yapılan görüşmeden de sonuç alınamamış, anlaşma sağlanamamıştır.

Sendikamızın teklifi toplam 84 maddeden oluşmaktadır. 3'ü geçici madde olmak üzere toplam 26 madde için uyuşmazlık tutanağı tutulmuştur. Anlaşma sağlanamayan maddeler esas olarak parasal konularla ilgili maddelerdir. Bir başka deyişle, ücret ve sosyal haklarla ilgili maddelerde anlaşma sağlanamamıştır.

Sendikamız 1 yıllık toplu sözleşme teklifinde bulunmuştur. Sendikamızın talebi birinci 6 ay için ücretlere yüzde 8 artış yapıldıktan sonra, saat ücretlerine 70 kuruş zam yapılmasıdır. İkinci 6 aylık dönem için ise enflasyon artı 2 puan zam yapılmasıdır.

İşveren ise sadece 53 kuruş ücret zammı teklif etmiştir. İşveren teklifinin karşılığı net 113 TL'dir. İkinci 6 aylık dönem için ise enflasyon oranında artış önerilmiştir.

İşverenin teklifi işçilerle alay etmektir. İşveren teklifi işçilerin yoksulluk içinde yaşamaya mahkum etmek demektir. Bu haksız ve adaletsiz ücret zammı teklifinin kabul edilmesi mümkün değildir. Mefro işçileri yoksulluk sınırının çok altında bir ücretle çalışmaktadırlar.

Mefro işçileri, sadaka değil insanca yaşayacak bir ücret talep ediyorlar. Bu talep işçilerin haklarıdır ve işçiler taleplerinin arkasındadır.

İşverenin kabul edilemez ücret teklifi üzerine bugün grev kararımızı astık. Mefro işçileri haklarını almak kararlılığı içindedir. Bunun için gereken mücadeleyi de vereceklerdir.

işverene geçtiğimiz dönem yaptığımız grevleri ve Metal Fırtınayı hatırlamak isteriz. Metal işçilerinin sabrını ölçmeye kalkmayın. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Henüz vakit varken, metal işçilerinin haklı taleplerini yerine getirin.

Bütün değerlerin yaratıcısı olduğu halde, açlık ve yoksulluk sınırlarında yaşamaya mahkum edilen ve bu ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğunu oluşturan işçiler ve emekçiler bu durumu hak etmiyorlar.

Gün sermayenin dayatmalarına karşı sesini duyurma ve tepkimizi ortaya koyma günüdür.

Yaşasın işçilerin birliği Yaşasın Birleşik Metal iş”

Serdaroğlu’nun açıklamasının ardından sloganlarla grev kararı ve tutanağı fabrika girişine asıldı. 

Editör: TE Bilişim